Ειδικός τραπεζικός λογαριασμός για το ελληνικό χρέος

13:12 7/2/2012 - Πηγή: AEK365

Αίσθηση προκαλεί η αναφορά της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί για τη δημιουργία ενός δεσμευμένου τραπεζικού λογαριασμού για την αποπληρωμή των τόκων του χρέους, ιδέα με την οποία συμφώνησε δημοσίως και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ εκτιμάται ότι έχει τη στήριξη της Κομισιόν και αρκετών κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

Σκοπός είναι αποσύνδεση της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους από

την πορεία των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας.

Ο κ. Γιούνκερ μιλώντας στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο RBB Inforadio, ανέφερε ότι η ιδέα αυτή «δεν είναι παράλογη» και εξηγεί ότι πρόκειται μόνο για ένα σχέδιο σε αρχική μορφή, επισημαίνει ότι «είναι κάτι που δεν πρέπει να απορρίψουμε», ενώ σπεύδει να καθησυχάσει, λέγοντας ότι δεν θα πρόκειται για κάτι ανάλογο του «Επιτρόπου λιτότητας».

Επαναλαμβάνει, πάντως, ότι οι εταίροι θεωρούν ότι μόνο αν υπάρξουν μέτρα περαιτέρω λιτότητας και ολοκλήρωση του PSI θα δοθεί το νέο πακέτο στήριξης και για μια ακόμη φορά τονίζει ότι αν δεν δοθεί αυτό το πακέτο, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της τον Μάρτιο.

«Αυτό δεν είναι απειλή, αλλά απλή περιγραφή», τονίζει ο κ. Γιούνκερ.

Σαρκοζί και Μέρκελ δήλωσαν πως στο πλαίσιο του δεύτερου μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας θα δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός εγγύησης των τόκων του κεφαλαίου, ώστε μέρος των φορολογικών εσόδων ή των εισπράξεων από αποκρατικοποιήσεις να διοχετεύεται στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.

Έτσι, οι δανειστές μας θα γνωρίζουν πως το χρέος εξυπηρετείται και ότι η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε χρεοστάσιο, κάτι που δυναμικά θα μπορούσε να την οδηγήσει και ταχύτερα την Ελλάδα στις αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα