Εκκενώνονται χωριά σε Κρήτη, Ρόδο, Σέριφο

20:20 27/7/2013 - Πηγή: AEK365

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει από το πρωί σε Κρήτη, Ρόδο και Σέριφο με τις αρχές να έχουν δώσει εντολή για εκκένωση χωριών.
Στη Μεσσαρά Ηρακλείου εκκενώθηκε το χωριό Αντισκάρι ενώ, μιλώντας στο ΣΚΑΪ η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη, τόνισε ότι κινδυνεύουν ζωές, καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη σε πολλά μέτωπα και σε τεράστια ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.
Στην περιοχή επιχειρεί μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας από Ηράκλειο

και Ρέθυμνο αποτελούμενη απο 21 πυροσβέστες και 9 οχήματα, καθώς και απο οχήματα της αυτοδιοίκησης και εθελοντές, ενώ λίγο μετά τη 1:30 στην μάχη της κατάσβεσης προστέθηκε το πυροσβεστικό ελικόπτερο απο Ηράκλειο και περίπου στις 4:30 μμ και το πυροσβεστικό ελικόπτερο απο Χανιά.
Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης.
«Πολύ κοντά» σε κατοικίες του οικισμού Μεγάλο Λιβάδι βρίσκεται η φωτιά στην Σέριφο, στην περιοχή Αγία Μαρίνα, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσέος, συμπληρώνοντας πως το μέτωπο έχει «αναζωπυρωθεί» και κινείται προς την κατοικημένη περιοχή του Κουταλά.
Ανεξέλεγκτη καίει η πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα στις 4.30 το απόγευμα στην Ίστριο στη Νότια Ρόδο.
Αυτή την ώρα η φωτιά έχει φθάσει στο χωριό Βάτι και οι τοπικοί φορείς έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς το Μύλο ώστε να μην διατρέξουν κίνδυνο.
Νωρίτερα η πυρκαγιά έκαψε ένα σπίτι στα περίχωρα του χωριού Ίστριος, ο ιδιοκτήτης του οποίου ευτυχώς απουσίαζε. Οι πύρινες γλώσσες τύλιξαν και δύο αποθήκες στο ίδιο χωριό, τις οποίες κατάφεραν με συντονισμένες προσπάθειες να σώσουν οι κάτοικοι.
Επίσης λόγω της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς ο επαρχιακός δρόμος από Γεννάδι προς Ίστριο έχει διακοπεί σε ορισμένα σημεία ενώ οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν την ευρύτερη περιοχή Γενναδίου και της Απολακκιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτωπα της φωτιάς είναι τρία, ένα στην περιοχή του Ιστρίου, ένα στο Γέρακα και ένα που κατευθύνεται προς τον Άγιο Ιωάννη Μύρανο και την περιοχή που έχει αναδασωθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά του '92.
Στην περιοχή έχουν μεταβεί ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ οι άνεμοι που επικρατούν δυσκολεύουν το έργο τους. Το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής που εδρεύει στη Ρόδο έχει ήδη απογειωθεί ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των ιδιωτών που παίρνουν μέρος στην κατάσβεση της φωτιάς με βαρέα μηχανήματα.
Φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία λίγο μετά τις 2.00 το μεσημέρι στην περιοχή Παρακαλούρι Νεάπολης, στο νομό Λασιθίου.
Στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγίου Νικολάου καταβάλλοντας προσπάθειες να την θέσουν υπό έλεγχο.

Keywords
Τυχαία Θέματα