Ένα δέντρο προκάλεσε την επιδημία του Έμπολα!

17:25 1/1/2015 - Πηγή: AEK365

Ένα δέντρο ίσως να κρύβεται πίσω από όλη την τραγωδία με τον ιό Έμπολα που έχει οδηγήσει στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπους στην Αφρική κι όχι μόνο.

Ο πρώτος ασθενής που μολύνθηκε με Έμπολα, ο «ασθενής μηδέν», θεωρείται ότι είναι δίχρονος Εμίλ Ουαμούνου από το χωριό Μελιάντου της Γουινέας που πέθανε πριν από έναν χρόνο από μια μυστηριώδη, τότε, ασθένεια. Στη συνέχεια αρρώστησαν και πέθαναν η μητέρα, τη γιαγιά και η αδελφή του και ξεκίνησε ολόκληρη η επιδήμια Έμπολα.

Τώρα, ερευνητές που επισκέφθηκαν την περιοχή αναφέρουν ότι το παιδί

δεν αποκλείεται να μολύνθηκε παίζοντας σε ένα δέντρο όπου φώλιαζαν νυχτερίδες.

Γερμανοί επιδημιολόγοι και κτηνίατροι επισκέφθηκαν τη νοτιοανατολική Γουινέα και επί τέσσερις εβδομάδες εξέτασαν συνολικά 169 νυχτερίδες, από τουλάχιστον 13 είδη. Όπως είναι γνωστό, πολλά είδη νυχτερίδων φέρουν γενετικό υλικό του ιού και προσβάλλονται από αυτόν στο εργαστήριο χωρίς να πεθαίνουν. Αυτό καθιστά τις νυχτερίδες βασικό ύποπτο για το ξέσπασμα της επιδημίας, αν και είναι γνωστό ότι ο ιός προσβάλλει και άλλα είδη ζώων, από γορίλες μέχρι αντιλόπες.

Καμία από τις νυχτερίδες που εξετάστηκαν στη Γουινέα δεν βρέθηκε μολυσμένη από Έμπολα, όμως η επίσκεψη στο χωριό Μελιάντου αποκάλυψε ένα νέο στοιχείο, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση EMBO Molecular Medicine.

Οι ερευνητές βρήκαν τα υπολείμματα ενός δέντρου που βρισκόταν 50 μέτρα από το σπίτι του Εμίλ Ουαμούνου. Το δέντρο κάηκε για άγνωστο λόγο τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο οι κάτοικοι του χωριού ανέφεραν ότι πολλά παιδιά συνήθιζαν να παίζουν σε μια μεγάλη κουφάλα του δέντρου.

Όταν το δέντρο πήρε φωτιά εμφανίστηκε ένα μεγάλο σμήνος νυχτερίδων, είπαν οι χωρικοί. Πράγματι, οι στάχτες περιείχαν γενετικό υλικό από νυχτερίδες του είδους Mops condylurus, οι οποίες είναι γνωστό ότι επιζεί της πειραματικής μόλυνσης με τον ιό.

Το δίχρονο αγόρι δεν αποκλείεται να μολύνθηκε παίζοντας με κάποια νυχτερίδα ή καταπίνοντας μικροποσότητες περιττωμάτων των τρωκτικών.

Ως τώρα 7.842 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από Έμπολα κυρίως στη Γουιάνα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, ενώ πάνω από 20.000 έχουν αρρωστήσει, ενώ η επιδημία συνεχίζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα