Ενας αποκλεισμός που βρωμάει ακόμα... (VIDEO)

10:01 10/2/2015 - Πηγή: AEK365

Η 10η Φεβρουαρίου του 1988 πέρασε στην ιστορία της ΑΕΚ ως η μέρα μιας μεγάλης προδοσίας, αλλά στην πορεία αποδείχθηκε ότι ήταν και η αρχή του τέλους των πέτρινων χρόνων. Η ήττα με 1-3 από τον Ολυμπιακό του Κοσκωτά στη Νέα Φιλαδέλφεια, σε έναν αγώνα που «βρωμούσε» από πριν και που εν τέλει αποδείχθηκε ότι ήταν όντως... πειραγμένος, ήταν το τελειωτικό κτύπημα στη διοίκηση Ζαφειρόπουλου

που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε αποδείξει ότι δεν μπορούσε να προστατεύσει την ΑΕΚ.

Μια περιγραφή της κατάστασης σε Ολυμπιακό, ΑΕΚ και ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα, για να καταλάβουν και οι πιο νέοι περί τίνος επρόκειτο. Η ΑΕΚ, με προπονητή τον Τόζα Βεσελίνοβιτς και με μεγαλομέτοχο για έβδομη σεζόν τον Ανδρέα Ζαφειρόπουλο, είχε επιστρέψει στη Νέα Φιλαδέλφεια μετά από δύο χρόνια στο ΟΑΚΑ και έκανε πορεία πρωταθλητισμού. Στο τέλος Ιανουαρίου ήταν δύο βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Λάρισα που στο τέλος θα έπαιρνε το πρωτάθλημα, αφού πρώτα απαλλάχθηκε με σκανδαλώδη κυβερνητική παρέμβαση για το ντοπάρισμα του Βούλγαρου Τσίγκοφ σε αγώνα με τον Παναθηναϊκό.

Ο πρωταθλητής 1987 Ολυμπιακός είχε ξεκινήσει χειρότερα από ποτέ και δεν είχε νικήσει μέχρι την 13η αγωνιστική! Στο μεταξύ, ο Σταύρος Νταϊφάς είχε πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο στον Γιώργο Κοσκωτά, έναν αμφιλεγόμενο νεαρό επιχειρηματία που είχε κάνει ένα εντυπωσιακό όσο και... ύποπτο «ντου» σε τράπεζες, τύπο και ποδόσφαιρο, με κατάληξη γνωστή ακόμα και σε αυτούς που δεν είχαν ζήσει εκείνες τις εποχές.
Τρεις μήνες είχαν περάσει από την ξαφνική εμφάνιση Κοσκωτά στο ποδόσφαιρο και ήδη ο Ολυμπιακός είχε αγοράσει 13 ποδοσφαιριστές στη μεταγραφική περίοδο του Δεκέμβρη! Ομάδα, βέβαια, δεν είχε φτιάξει, γι' αυτό και ίδρωσε να πάρει ισοπαλία με 1-1 από την ΑΕΚ στον πρώτο αγώνα του Σταδίου Καραϊσκάκη (εκτάκτως είχε παίξει εκεί, αφού έδρα του τότε ήταν το ΟΑΚΑ) ενώ τις δύο τελευταίες Κυριακές πριν τη ρεβάνς της 10ης Φεβρουαρίου είχε χάσει με κάτω τα χέρια στις έδρες της ΑΕΚ και του Πανιωνίου και μάλιστα με το ίδιο σκορ (2-0).

Στη ρεβάνς του Κυπέλλου, όμως, είδαμε κάτι από όσα βλέπουμε εδώ και 18 χρόνια: έναν Ολυμπιακό δηλαδή να κερδίζει και να προκρίνεται με τρόπο... ανεξήγητο. Παρά το γεγονός ότι η Νέα Φιλαδέλφεια βοούσε ότι ο νέος... επενδυτής του ποδοσφαίρου είχε πλησιάσει παίκτες της ΑΕΚ, ο Ζαφειρόπουλος προτιμούσε να πιστεύει τις «διαβεβαιώσεις» που του δίνονταν εντός κι εκτός ομάδας ότι δεν έτρεχε τίποτα!
Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με τον Χατζίδη στο 11', ο Σωτήρης Μαυροδήμος ισοφάρισε με κεφαλιά στο 37' και το δεύτερο ημίχρονο αναμενόταν με ενδιαφέρον. Εκεί πια βγήκε μόνο ο Ολυμπιακός στο γήπεδο που σκόραρε στο 60' με τον Μητρόπουλο και στο 75' με τον πρόωρα χαμένο Αργεντινό επιθετικό Φούνες.

Οι φιλοξενούμενοι πήραν την πρόκριση, όμως τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες άρχισε να ξετυλίγεται το παρασκήνιο της υπόθεσης, με πρωταγωνιστές τους πρώην ποδοσφαιριστές Γιάννη Γούναρη (του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού) και Ντίνου Μπαλή (του Αρη και της ΑΕΚ) σε ρόλο μεσαζόντων. Ως συνήθως, δεν αποδείχθηκε τίποτα, αν και ο Μπαλής τιμωρήθηκε από την ΕΦΙ για ενεργητική δωροδοκία. Μόνο που δεν μάθαμε ποιον και για λογαριασμό τίνος είχε ενεργήσει... Πάντως, ο Θεολόγης Παπαδόπουλος και ο Βασίλης Βασιλάκος (μόλις το προηγούμενο καλοκαίρι είχε έρθει από τον ΠΑΟΚ) δεν έπαιξαν άλλη φορά με την ΑΕΚ.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Παπαδόπουλος, Βασιλόπουλος, Χατζής, Μανωλάς, Πεππές, Κούτουλας, Μαυροδήμος, Βασιλάκος (63' Χατζόπουλος) Νίλσεν, Σαββίδης (68' Δίντσικος) Πατίκας΄.

Με όλα αυτά, ο Ζαφειρόπουλος ήταν πια καταδικασμένος στη συνείδηση του κόσμου. Μετά τον αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής με τον Ηρακλή, όταν τα ΜΑΤ εισέβαλαν αναίτια στη «σκεπαστή», ο μεγαλομέτοχος παραιτήθηκε από πρόεδρος και ανέθεσε το μάνατζμεντ της ΠΑΕ στον Στράτο Γιδόπουλο, ο οποίος έμελλε να είναι ο πρόεδρος του πρώτου επαγγελματικού τίτλου ένα χρόνο μετά, με προπονητή τον Ντούσαν Μπάγεβιτς που ο «Ζήτα» είχε κλείσει πριν αποχωρήσει

Στις 10 Φεβρουαρίου

10/2/46 Ολυμπιακός Αττικής-ΑΕΚ 0-4 (Πρωτάθλημα Αθηνών -ο εν λόγω αντίπαλος είχε αντικαταστήσει... προσωρινά στον πρωτάθλημα τον τιμωρημένο Αθηναϊκό!)
10/2/52 ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-1 (Κύπελλο Ελλάδας -και ο επαναληπτικός ήρθε ισόπαλος και η ΑΕΚ πέρασε με κλήρωση)
19η 10/2/74 AEK-Φωστήρας 2-0 (Α' Εθνική)
17η 10/2/63 ΑΕΚ-Αιγάλεω 3-0 (Α' Εθνική)
20η 10/2/80 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 3-1 (Α' Εθνική -μεγάλο παιχνίδι και επιβλητική νίκη επί του τότε πρωτοπόρου ΠΑΟΚ με τα γκολ των Βλάχου, Μπάγεβιτς και Αρδίζογλου)
18η 10/2/85 AEK-Παναχαϊκή 5-1 (Α' Εθνική -τρία γκολ από τον Σάντμπεργκ τη μέρα που ο Τάκης Στυλιανόπουλος ντρίπλαρε και τον... επόπτη, πριν σερβίρει ένα γκολ στον Σουηδό)
18η 10/2/91 AEK-ΟΦΗ 3-1 (Α' Εθνική)
10/2/93 Λάρισα-ΑΕΚ 1-0 (Κύπελλο Ελλάδας -ήττα στο τελευταίο λεπτό, αλλά η ΑΕΚ θα περάσει με επική ανατροπή στην παράταση της Νέας Φιλαδέλφειας)
15η 10/2/02 Αιγάλεω-ΑΕΚ 1-3 (Α' Εθνική)
21η 10/2/07 Εργοτέλης-ΑΕΚ 0-0 (Α' Εθνική -μαρς πέναλτι του Ζωγραφάκη στον Κονέ και κόκκινη κάρτα «έπνιξε» ο Βασάρας στο πρώτο λεπτό)
21η 10/2/12 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 2-0 (Α' Εθνική)
21η 10/2/13 Κέρκυρα-ΑΕΚ 0-1 (Α' Εθνική)

Keywords
Τυχαία Θέματα