Εντόπισαν νερό και οργανική ύλη στον Ερμή

12:34 30/11/2012 - Πηγή: AEK365

Μια ιστορική ανακάλυψη πραγματοποίησε το διαστημικό σκάφος Messenger καθώς φέρεται να εντόπισε νερό σε μορφή πάγου, με τον πάγο να προστατεύεται από την ακτινοβολία του Ήλιου από ένα στρώμα οργανικής ύλης!

«Η μόνη εξήγηση που μπορεί να ταιριάξει με όλα τα δεδομένα είναι ότι πρόκειται για οργανικά υλικά», ανέφερε ο Σον Σόλομον του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης και κύριος επιστημονικός υπεύθυνος του διαστημικού σκάφους Messenger.

Σύμφωνα

με τους ερευνητές που ανέλυσαν τα δεδομένα τα φωτεινά τμήματα των κηλίδων, τα οποία είναι και τα ψυχρότερα σημεία του Ερμή, είναι πάγος από νερό ενώ τα σκοτεινά κομμάτια, τα οποία είναι πιο θερμά και αποτελούν τα πιο σκούρα σημεία στην επιφάνεια του πλανήτη, υποδηλώνουν τμήματα του πάγου που είναι «θαμμένα» κάτω από κάποιο οργανικό υλικό - κάτι παρόμοιο με πίσσα ή άνθρακα.

Χωρίς ουσιαστική ατμόσφαιρα γύρω από τον Ερμή δεν υπάρχουν ούτε άνεμοι ούτε βροχές, δεν υπάρχει όμως ούτε προστασία από τη ζέστη ή από το κρύο. Στο αφήλιο του οι μεσημεριανές θερμοκρασίες στην επιφάνεια φτάνουν τους 285 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο περιήλιο η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 430 βαθμούς Κελσίου, 7,5 δηλαδή φορές την μέγιστη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην επιφάνεια της Γης.

Αντίθετα, στην σκοτεινή πλευρά του Ερμή οι θερμοκρασίες φτάνουν τους -180 βαθμούς Κελσίου. Θα αρκούσαν δηλαδή μερικά μόνο λεπτά στην επιφάνεια του Ερμή για να μετατραπεί κάποιος σε παγοκολόνα. Αυτή η διαφορά θερμοκρασίας που επικρατεί στον Ερμή (610 βαθμοί Κελσίου) είναι η μεγαλύτερη απ' ότι σε όλους τους άλλους πλανήτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα