Η Google προσφέρει ίντερνετ με... αερόστατα! (VIDEO)

16:11 17/6/2013 - Πηγή: AEK365

Ένα «στόλο» από αερόστατα απογειώνει η Google στη Νέα Ζηλανδία, με στόχο την παροχή υπηρεσιών Διαδικτύου σε κτίρια τα οποία βρίσκονται στο έδαφος.
Το φιλόδοξο πρόγραμμα περιλαμβάνει 30 μπαλόνια, τα οποία θα ανυψωθούν σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, και στη συνέχεια θα κινηθούν σε προκαθορισμένες πορείες. Ο εξοπλισμός τον οποίο φέρουν θα παρέχει ταχύτητες αντίστοιχες δικτύου 3G σε 50 testers στη χώρα.
Μακροπρόθεσμα, ο στόχος της εταιρείας είναι η ανάπτυξη ενός μεγάλου

στόλου από αερόστατα παροχής Ίντερνετ, που θα παρέχουν αξιόπιστη πρόσβαση σε ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Επίσης, τα μπαλόνια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και στο πλαίσιο σωστικών επιχειρήσεων, για την παροχή τηλεπικοινωνιακής κάλυψης σε περιοχές όπου ο επίγειος εξοπλισμός αντιμετωπίζει προβλήματα.
Η Google αποκαλεί το όλο πρόγραμμα «Project Loon», και κάνει λόγο για «πολύ πειραματικό χαρακτήρα» σε αυτό το επίπεδο. Το κάθε μπαλόνι έχει διάμετρο 15 μέτρων. Ο εξοπλισμός κρέμεται κάτω από το μπαλόνι και περιλαμβάνει κεραίες, έναν υπολογιστή πτήσης, ένα σύστημα ελέγχου υψομέτρου και ηλιακά πάνελ για την τροφοδοσία των συσκευών με ενέργεια.
Τα μπαλόνια αναμένεται να φτάσουν στη στρατόσφαιρα, σε ύψος 20 χιλιομέτρων, και να παραμείνουν εν πτήσει για 100 μέρες, παρέχοντας- το καθένα- υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας σε μία περιοχή διαμέτρου 45 χιλιομέτρων. Όπως αναφέρει η Google, η όλη ιδέα θα μπορούσε να οδηγήσει στη σύνδεση των δύο τρίτων του πληθυσμού της Γης στο Ίντερνετ.
Προηγούμενες προσεγγίσεις του θέματος προϋπέθεταν την πρόσδεση των μπαλονιών στο έδαφος, ωστόσο η ιδέα απορρίφθηκε λόγω του προβλήματος που θα αποτελούσαν οι άνεμοι. Αντʼαυτού, προτιμήθηκε μια ιπτάμενη «χορογραφία»: τα αερόστατα θα επικοινωνούν με το «κέντρο ελέγχου» της Google, όπου οι ειδικοί υπολογιστές θα κάνουν τους απαραίτητους υπολογισμούς για να παραμένουν στις προβλεπόμενες «ζώνες», μεταβάλλοντας το υψόμετρο για να εκμεταλλεύονται τα ρεύματα του αέρα για την κίνησή τους.
Επίσης, οι αλγόριθμοι θα διαχειρίζονται και την ηλιακή ενέργεια από τις μπαταρίες, για να διασφαλίζουν πως ο εξοπλισμός θα λειτουργεί και τη νύχτα. Στο τέλος της «ζωής» τους, τα αερόστατα θα προσγειώνονται και ο εξοπλισμός θα επανακτάται από τους εργαζομένους της εταιρείας που βρίσκονται στην περιοχή. Για την αποφυγή προβλημάτων με τα αεροπλάνα, διαθέτουν ειδικούς πομπούς και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την πολιτική αεροπορία, ενώ υπάρχουν και ειδικά αλεξίπτωτα σε περίπτωση που τεθεί θέμα αναγκαστικής προσγείωσης.
Το Project Loon ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, στο πλαίσιο της λειτουργίας του κλάδου ειδικών πειραμάτων της εταιρείας, Google X, που έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση «τρελών» ιδεών. Η Νέα Ζηλανδία επελέγη ως χώρα στην οποία αφʼενός είναι πολλοί οι κάτοικοι οι οποίοι θέλουν υπηρεσίες Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων, αλλά δεν έχουν, και αφʼετέρου για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πιθανών επεισοδίων σε εναερίους χώρους γειτονικών χωρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα