Η ΕΠΟ πήρε θέση μέσω non paper για την απόφασή της να μην διαπιστεύσει τον Σταύρο Κόλκα για τον τελικό Κυπέλλου

20:38 24/4/2014 - Πηγή: AEK365

Στο aek365 διαβάσατε χθες ρεπορτάζ σχετικά με την πρωτοφανή απόφαση της ΕΠΟ να αρνηθεί να διαπιστεύσει τον ρεπόρτερ του ΠΑΟΚ Σταύρο Κόλκα για τον τελικό του Κυπέλλου, καθώς και την καταγγελία του δημοσιογράφου ότι το γραφείο Τύπου της Ομοσπονδίας του μετέφερε πως πρόκειται για μια «διοικητική απόφαση» που αφορά γραφόμενά του. Επειδή το aek365

ήταν ένα από τα ελάχιστα αθλητικά σάιτ που αναφέρθηκαν στο εν λόγω -πολύ σοβαρό θέμα- νιώθουμε για έναν επιπλέον λόγο την υποχρέωση να δημοσιεύσουμε και την θέση της Ομοσπονδίας.
Αυτή γνωστοποιήθηκε σήμερα μέσω non paper (μιας... μόδας που έφερε στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός), το οποίο στάλθηκε στα Μέσα με e-mail. Σε αυτό αναφέρονται τα εξής: «Αξιότιμοι συνάδελφοι, λόγω του... θορύβου που δημιουργήθηκε και προκάλεσε έως και την παρέμβαση επαγγελματικών ενώσεων ΜΜΕ, μετά την απόφαση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να απορρίψει το αίτημα διαπίστευσης, για τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας 2014 ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός, του «δημοσιογράφου» Σταύρου Κόλκα, η ΕΠΟ δημοσιοποιεί τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση και τους αφήνει στην κρίση όλων των επαγγελματιών δημοσιογράφων αλλά και των φιλάθλων. Σας επισυνάπτουμε προς ενημέρωσή σας το σχετικό κείμενο σε μορφή jpeg».
Η επισυναπτόμενη φωτογραφία αφορά μια δημοσίευση που έγινε από τον λογαριασμό του Σταύρου Κόλκα στο Facebook αμέσως μετά από τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όπως αναφέρεται σε αυτή τη δημοσίευση, ο ρεπόρτερ του ΠΑΟΚ κοινοποίησε ένα μήνυμα που του εστάλη, το οποίο πράγματι περιλαμβάνει προσβλητικότατους χαρακτηρισμούς και χυδαίες εκφράσεις με πολλούς αποδέκτες. Για τον λόγο αυτό το aek365 αποφάσισε να μην την αναδημοσιεύσει. Πρόκειται, άλλωστε, για μια δημοσίευση που είχε και τότε προκαλέσει αντιδράσεις από συγκεκριμένα οπαδικά Μέσα του Ολυμπιακού, με τον Σταύρο Κόλκα -που είχε αποσύρει μετά από κάποια λεπτά την δημοσίευση- να επανέρχεται με απολογητικό post, στο οποίο αναγνώρισε ότι επρόκειτο για λάθος.
Επειδή ως aek365 πήραμε από την αρχή ξεκάθαρη θέση για το θέμα και τονίσαμε ότι πρόκειται για μια λανθασμένη απόφαση από την πλευρά της Ομοσπονδίας να μην διαπιστεύσει τον ρεπόρτερ του ΠΑΟΚ, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής: Καταρχήν, είναι άλλο πράγμα ένα οποιοδήποτε κείμενο να δημοσιεύεται σε κάποιο ΜΜΕ και εντελώς διαφορετικό να αποτελεί post σε μία σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Όχι, φυσικά, ότι αυτό καθιστά... μη ατυχή μια δημοσίευση τέτοιου περιεχομένου, όπως στην προκειμένη περίπτωση. Άλλωστε, ούτε και ο ίδιος ο Κόλκας δεν την... υπερασπίστηκε, αλλά την απέσυρε απολογούμενους.
Από εκεί και πέρα, αν η ΕΠΟ ή ο Ολυμπιακός (που επίσης αναφέρεται στη δημοσίευση) θεωρούν ότι από την συγκεκριμένη ανάρτηση προκύπτει και στοιχειοθετείται κάποιο αδίκημα (όπως για παράδειγμα αυτό της εξύβρισης ή άλλο), έχει κάθε δικαίωμα να προσφύγει στην δικαιοσύνη. Ακόμη και αν η διοίκηση της Ομοσπονδίας δεν έχει τέτοια διάθεση, αλλά θεωρεί ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν συνάδουν με την δημοσιογραφική δεοντολογία, μπορεί να προχωρήσει σε καταγγελία στα αρμόδια όργανα των Επαγγελματικών Ενώσεων ΜΜΕ και να ζητήσει την παρέμβαση τους.
Όμως, για να φτάσουμε στην ουσία της υπόθεσης, όσον αφορά την διαπίστευση δημοσιογράφων για ένα γεγονός όπως ο τελικός Κυπέλλου ο ρόλος της ΕΠΟ είναι θεσμικός μεν, διαδικαστικός δε. Η Ομοσπονδία αποφασίζει πόσες διαπιστεύσεις δικαιούνται τα Μέσα και τα Μέσα είναι αυτά που αποφασίζουν ποιοι θα είναι οι συντάκτες τους που θα διαπιστευτούν. Αν αυτός ο διαδικαστικός ρόλος της ΕΠΟ ... «αλλοιωθεί» (ακόμη και για τον πιο... ακραία «δικαιολογημένο» λόγο), αυτομάτως όλοι οι δημοσιογράφοι μετατρέπονται σε ομήρους των διαθέσεων ή των απόψεων της εκάστοτε διοίκησης της Ομοσπονδίας και καταργείται κάθε ελευθερία στην άσκηση κριτικής...

Keywords
Τυχαία Θέματα