Η γενεκτονία των μελισσών (VIDEO)

20:16 13/1/2012 - Πηγή: AEK365

Η κυριαρχή του δυνατού επί του αδυνάτου ισχύει πάντοτε στη φύση περισσότερο ίσως απ' οπουδήποτε αλλού. Αυτό αποδεικνύει και ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του National Geographic με τον τίτλο «Hornets from Ηell» (Σφήκες από την Κόλαση), όπου οι σφήκες επιτίθονται σε μέλισσες οι οποίες προσπαθούν να προστατέψουν ανεπιτυχώς τα νεογέννητα μικρά.

Επί τρεις ώρες 30 τεράστιες γιαπωνέζικες σφήκες επιτίθονταν σε ένα μελίσσι με 30.000 περίπου μέλισσες με σκοπό να αρπάξουν και να

φάνε τις προνύμφες τους.

Οι ευρωπαϊκές μέλισσες επειδή δεν ζουν μαζί με τις γιαπωνέζικες σφήκες δεν έχουν αναπτύξει μηχανισμούς άμυνας απέναντί τους, όπως με τις κοινές σφήκες, κι έτσι η επίθεση μετατράπηκε σε κυριολεκτική γενοκτονία!

Οι σφήκες, Vespa Velutina, όπως ονομάζονται πιστεύεται ότι έφτασαν στην Ευρώπη μαζί με κάποια ιαπωνικά φυτά. Στην Ασία οι μέλισσες περικυλώνουν τις σφήκες και χτυπούν τα φτερά τους δημιουργώντας θερμότητα που σκοτώνει τη σφήκα, κάτι για το οποίο οι ευρωπαϊκές μέλισσες δεν ήταν προετοιμασμένες.

Οι σφήκες επιτίθενται σε κάθε μέλισσα ξεχωριστά, τις αποκεφαλίζουν, κόβουν τα φτερά και τα πόδια τους δημιουργώντας ένα μπαλάκι με το οποίο θα ταΐσουν τις προνύμφες τους. Οι ενήλικες σφήκες μασούν τη σάρκα των θυμάτων τους μέσα σε ένα κολλώδες υγρό με το οποίο θα θρέψουν τους απογόνους τους. Αργότερα, όμως εκπέμποντας μια χημική ουσία δίνουν το σύνθημα ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε κατά μέτωπον επίθεση χωρίς να επιστρέφουν στη φωλιά τους. Έτσι εξοντώνουν τεράστιο αριθμό μελισσών, περίπου 40 το λεπτό, για να φτάσουν στις προνύμφες τους, οι οποίες περιέχουν πολλές θρεπτικές ουσίες. Μόλις η μάχη τελειώνει, οι σφήκες ανταλλάσσουν υγρά μεταξύ τους ώστε να πάρουν ενέργεια και επιστρέφουν στις φωλίες τους.

Μια γενοκτονία έχει μόλις συντελεστεί...

Το κεντρί μιας γιαπωνέζικης σφήκας όταν μπαίνει στο δέρμα μοιάζει με καυτό καρφί, ωστόσο, παρά τον πόνο μπορεί να προκαλέσει σε άνθρωπο τον θάνατο μονο αν είναι αλλεργικός.

Keywords
Τυχαία Θέματα