Η μάστιγα του ποδοσφαίρου (VIDEO)

18:00 8/10/2011 - Πηγή: AEK365

Ο χουλιγκανισμός είναι η μάστιγα που ταλανίζει το ποδόσφαιρο εδώ κι έναν αιώνα. Είναι ο κυριότερος λόγος, ο οποίος διώχνει τον κόσμο από τα γήπεδα και μία από τις χώρες στις οποίες οι χούλιγκανς αλωνίζουν είναι η Ελλάδα. Η χώρα μας μετρά ακόμη και ανθρώπινες απώλειες εξ αιτίας της βίας στα γήπεδα, κάτι που συνέβη και στη Ρωσία στα μέσα της εβδομάδας. Ενώ νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από τα χθεσινά επεισόδια στο ματς της Ελλάδας

με την Κροατία. Ένας οπαδός της ΤΣΣΚΑ έχασε τη ζωή του σε επεισόδια κι εμείς από τη μεριά μας σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο διαβόητα ματς στην ιστορία. Ματς που έμειναν στο μυαλό μας για την αγριότητα των επεισοδίων τους και όχι για το θέαμά τους.

Μίλγουολ- Λούτον (1985)
Ο πιο διαβόητος προημιτελικός Κυπέλλου Αγγλίας στην ιστορία του θεσμού. Τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην οδό Κένιλγουορθ προκάλεσαν την παρέμβαση ακόμα και της «Σιδηράς Κυρίας» Μάργκαρετ Θάτσερ.
Οι οπαδοί της Μλγουολ ήταν γνωστοί με το παρατσούκλι «Μπουσγουόκερς» και ήταν ο φόβος και ο τρόμος κάθε αντιπάλου. Φανατιό κοινό διέθετε εκείνη την εποχή και η Λούτον, τους γνωστούς «MIGs». Οι αντίπαλες συμμορίες έμελλε να βρεθούν αντιμέτωπες στις 13 Μαρτίου του 1985.
Οι φαν της Μίλγουολ πέρασαν όλο το απόγευμά τους στις κοντινές παμπ του γηπέδου της Λούτον. Ήπιαν άφθονη μπύρα και περίπου στις 7 ήταν έτοιμοι για μάχη. Οι οπαδοί των δύο ομάδων έκαναν γυαλιά καρφιά τους δρόμους γύρω από το γήπεδο, η αστυνομία ανήμπορη να αντιδράσει παρακολουθούσε σαστισμένη και η Θάτσερ συγκάλεσε την επομένη υπουργικό συμβούλιο με θέμα την καταπολέμηση της βίας.

Ρέιντζερς- Ζενίτ (2008)
Γνωστή και ως μάχη του Πικαντίλι, τα επεισόδια των οπαδών της Ζενίτ και της Ρέιντζερς έλαβαν χώρα, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από το τέλος του τελικού του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στο Μάντσεστερ το 2008. Χιλιάδες οπαδοί και των δύο ομάδων ταξίδεψαν στο Νησί χωρίς εισιτήρια και έμειναν εκτός σταδίου. Οι Σκοτσέζοι συγκρούστηκαν με δυνάμεις τις αστυνομίας και τα αποτελέσματα ήταν 15 αστυνομικοί και 52 οπαδοί να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Σπάρτα Πράγας- Ντιναμό Ζάγκρεμπ (2008)
Ένα παιχνίδι της Σπάρτα με την Ντιναμό στην Πράγα για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, έμελλε να εξελιχθεί σε μάχη. 150 οπαδοί της Κροατικής ομάδας συγκρούστηκαν με Τσέχους οπαδούς και με την αστυνομία, με αποτέλεσμα να κάνουν την Πράγα αγνώριστη.

Ντιναμό Ζάγκρεμπ- Ερυθρός Αστέρας (1990)
Το παιχνίδι που ξεκίνησε ένα πόλεμο, συμφωνά με πολλούς. Και συγκεκριμένα τον εμφύλιο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Οι δύο ομάδες αποτελούσαν τις «ναυαρχίδες» της Σερβίας και της Κορατίας και τους φίλαθλους χώριζαν εκτός από ποδοσφαιρικές διαφορές, κοινωνικές ανισότητες και θρησκευτικές αντιλήψεις. Οι «Ντέλγιε» του Αστέρα και τα «Μπλε Κακά παιδιά» της Ντιναμό, ισοπέδωσαν το «Μαξιμίρ» και πολλοί υποστηρίζουν πως ήταν το έναυσμα για να ξεχειλίσει το ποτήρι. Στην ιστορία θα μείνει και η γροθιά του 21χρονου τότε, Σβόνιμιρ Μπόμπαν, σε Κροάτη αστυνομικό, ο οποίος προσπαθούσε να συνετίσει φίλαθλο της Ντιναμό.

Keywords
Αναζητήσεις
μπουσγουόκερς
Τυχαία Θέματα