Η συμφωνία του Eurogroup για την Κύπρο

07:47 25/3/2013 - Πηγή: AEK365

Στις 3 τα ξημερώματα έληξε η συνεδρίαση του Eurogroup για την διάσωση της κυπριακής οικονομίας με τους υπουργούς Οικονομικών να φτάνουν τελικά σε συμφωνία.
Η συμφωνία προβλέπει «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου, και διαδικασία εκκαθάρισης για την Λαϊκή Τράπεζα, από την οποία θα προκύψει

μια «καλή» και μια «κακή» τραπεζα.
Το ποσοστό του κουρέματος των καταθέσεων ανέρχεται στο 30% αν και υπήρξαν πληροφορίες - κυρίως από διεθνή ΜΜΕ - για 40%.
Οι καταθέσεις στη Λαική μέχρι 100.000 ανά δικαιούχο διασφαλίζονται και μεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου.
Μετά το τέλος της διαβούλευσης-θρίλερ, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η συμφωνία είναι «προς το συμφέρον του κυπριακού λαού».
Το ποσό του διεθνούς δανεισμού της Κύπρου θα ανέλθει σε 10 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου προς την Κύπρο αναμένεται να γίνει μέσα σε διάστημα μικρότερο από δύο μήνες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την έγκριση συμφωνίας για το πακέτο οικονομικής βοήθειας στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε την πρώτη εκταμίευση στις αρχές Μαΐου», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

Προηγουμένως, οι τεχνοκράτες απεσταλμένοι των διεθνών πιστωτών θα πρέπει να καθορίσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες. Η συμφωνία αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί στα μέσα του Απριλίου, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε για την αναδιάρθρωση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου μπορεί να προχωρήσει «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» χάρη σε ένα νομοθέτημα το οποίο ενέκρινε πρόσφατα η βουλή στη Λευκωσία, πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα