Καταλονία: «Εμπάργκο» στο διάγγελμα του Χουάν Κάρλος

10:45 25/12/2013 - Πηγή: AEK365

Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο διάγγελμα του ισπανού βασιλιά Χουάν Κάρλος δε μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση της Καταλονίας, για πρώτη φορά, υπογραμμίζοντας τις αυτονομιστικές τάσεις της πλούσιας αυτής επαρχίας.
Οι εργαζόμενοι στη δημόσια τηλεόραση κήρυξαν ημίωρη στάση εργασίας ακριβώς την ώρα που ήταν προγραμματισμένο να κάνει το διάγγελμά του ο Χουάν Κάρλος. Ο επίσημος λόγος για την κινητοποίηση ήταν για να διαμαρτυρηθούν για

τις περικοπές δαπανών και την ανάθεση σε εξωτερικά συνεργεία κάποιων παραγωγών, που περιλαμβάνονται στους λόγους που η επαρχία έχει έρθει σε σύγκρουση με την κυβέρνηση της Μαδρίτης.
Στην ομιλία του, ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος δεν αναφέρθηκε απ' ευθείας στο αμφιλεγόμενο ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, αλλά απηύθυνε έκκληση ενότητας προς τους Ισπανούς, λέγοντας ότι πρέπει να αγκαλιάσουν την ποικιλομορφία τους, καθώς η χώρα πασχίζει να βγει από τη βαθιά πενταετή οικονομική κρίση που έχει αφήσει έναν στους τέσσερις εργαζόμενους χωρίς δουλειά. "Μαζί έχουμε επιλύσει προβλήματα πιο δύσκολα από ότι αυτά που αντιμετωπίζουμε σήμερα και έχουμε πάντα τον ίδιο κοινό στόχο", είπε ο βασιλιάς.
Η Καταλονία, με πληθυσμό 7,6 εκατομμύρια κατοίκους, παράγει το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της Ισπανίας. Ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης Αρτούρ Μας έχει ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στις 9 Νοεμβρίου 2014 για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου καταλανικού "κράτους", παρά την αντίθεση της ισπανικής κυβέρνησης.
Πάντως, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει σημειώσει ότι το δημοψήφισμα αυτό είναι αντισυνταγματικό και έχει δεσμευθεί να το εμποδίσει στο κοινοβούλιο και δικαστικά. Αλλά και η δημόσια τηλεόραση στη Χώρα των Βάσκων, αν και η EITB των Βάσκων σπάνια μεταδίδει τέτοιες ομιλίες, καθώς το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα, (PNV), ιστορικά είναι κατά της μοναρχίας.

Πηγή: news.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα