Καταγγελία για ομαδική ταφή βρεφών

17:30 27/6/2013 - Πηγή: AEK365

Σοκ προκαλεί η καταγγελία ενός πολίτη στον Συνήγορο του Πολίτη για οµαδική ταφή του βρέφους της και την άρνηση της ∆ιεύθυνσης Κοιµητηρίων του ∆ήµου Αθηναίων να επιτρέψει την, σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία και παράδοση στη χώρα µας, εκταφή της σορού του.

Όπως αναφέρει η παρέμβαση της ανεξάρτητης αρχής: «Η νοµοθεσία (άρθρο 2 του ν. 445/1968) ορίζει τη διαδικασία για τον ενταφιασµό των νεκρών και ειδικότερα το άρθρο 37 του ν. 344/1976 προβλέπει τα περί θανάτου των νεογνών. Σύµφωνα µε εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας

το 2009 'Τα νεκρά νεογνά θα πρέπει να τυγχάνουν της µεταχείρισης που επιφυλάσσεται και στους ενήλικες νεκρούς. Θα πρέπει να υπάρχει µέριµνα για υποχρεωτική φύλαξη κάθε σορού του νεογνού ατοµικά. Οι σοροί των νεογνών θα πρέπει να ενταφιάζονται µε διακριτό ατοµικό τρόπο κατόπιν έκδοσης εξατοµικευµένων ληξιαρχικών πράξεων».

Η Αρχή διαπίστωσε ότι είχε όντως πραγµατοποιηθεί οµαδική ταφή, µε συνέπεια να υπάρχει πρόβληµα διαχωρισµού των σορών και αυτό θα ήταν εµπόδιο στην εκταφή της σορού του συγκεκριµένου βρέφους. Επιπλέον, επισήµανε ότι δεν ακολουθήθηκε νόµιµη διαδικασία ως προς την έκδοση άδειας ταφής.

Στη συνέχεια, ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε να αποσαφηνιστεί µε ασφάλεια αν στον συγκεκριµένο τάφο ήταν πράγµατι ενταφιασµένο το βρέφος της αναφεροµένης. Στην περίπτωση αυτή πρότεινε να ειδοποιηθεί επισήµως η πολίτης για τη δυνατότητα εκταφής της σορού, η οποία αν δεν ήταν δυνατόν να πραγµατοποιηθεί εξατοµικευµένα, να γίνει για όλες τις σορούς από κοινού. Ως προς το διοικητικό σκέλος της υπόθεσης η Αρχή θεώρησε ότι ο ∆ήµος θα πρέπει να επιδιώξει τη συµµόρφωσή τους σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα