Κέρι: Αδιαμφισβήτητα η Συρία χρησιμοποίησε χημικά

20:48 30/8/2013 - Πηγή: AEK365

Οι ΗΠΑ διαθέτουν «ξεκάθαρες και αδιαμφισβήτες» πληροφορίες για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ στη Συρία και δεν θα αφήσουν μια τέτοια ενέργεια ατιμώρητη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, παρουσιάζοντας αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες από την έκθεση των μυστικών υπηρεσιών για την επίθεση της 21ης Αυγούστου.

Ο Άσαντ διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο χημικών όπλων στη Μέση Ανατολή, είπε ο Κέρι, τονίζοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ

«έχουν υπόψη τους την εμπειρία στο Ιράκ», όπου οι αρχικές αναφορές για χημικά όπλα ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν.

Για το ενδεχόμενο επέμβασης στη Συρία, ο Κέρι δήλωσε ότι ο κόσμος περιμένει να δει αν ο Άσαντ θα μείνει ατιμώρητος. «Έχει σημασία να αντιδράσουμε» είπε και τόνισε οι ΗΠΑ «δεν είναι μόνες τους» στην επιθυμία τους να απαντήσουν στον Άσαντ -αυτό ήταν το σχόλιο του Κέρι για την αιφνιδιαστική άρνηση της Βρετανίας να μην συμμετάσχει σε μια τέτοια επέμβαση.

Αναφέρθηκε εξάλλου στη θέληση της Γαλλίας, της «παλαιότερης συμμάχου» των ΗΠΑ, να μην αφήσει την επίθεση ατιμώρητη.

Δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και οποιαδήποτε επιχείρηση δεν θα περιλάμβανε χερσαίες δυνάμεις. Τόνισε εξάλλου ότι η ενδεχόμενη επέμβαση δεν θα είχε καμία σχέση με του πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ ή τις παρεμβάσεις για την ανατροφή του Καντάφι στη Λιβύη.

«Ξέρουμε πού και πότε χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα» είπε. Δήλωσε μάλιστα ότι, λίγο πριν από την επίθεση της 21ης Αυγούστου, μονάδα του Άσαντ στην περιοχή έλαβε οδηγίες για χρήση αντιασφυξιογόνων μασκών.

Keywords
Τυχαία Θέματα