Κόντρα Στουρνάρα-Τσίπρα για την ΕΡΤ

12:20 14/6/2013 - Πηγή: AEK365

Με αφορμή την ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό για τα λάθη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής η συζήτηση στην Βουλή πήγε στο θέμα της ΕΡΤ με αποτέλεσμα να ξεσπάσει κόντρα ανάμεσα στον πρόεδρο της

ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός αρνείται να παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο για να απαντήσει και υπενθύμισε ότι κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει όπου θέλει, αλλά αρνείται για δέκατη τρίτη φορά. «Γιατί δεν εκπέμπει σήμα το κανάλι της Βουλής;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι η απόφαση για την ΕΡΤ στερείται κυβερνητικής πλειοψηφίας και θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα αναφέροντας τις ακριτικές περιοχές γίνεται μάχη ποιο σήμα θα επικρατήσει.
Ο πρόεδρος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για e-mail από το υπουργείο Οικονομικών προς στους ραδιοσταθμούς εκφράζοντας την απειλή ότι είναι παράνομοι, αν αναμεταδίδουν το πρόγραμμα της ΕΡΤ. Αναρρωτήθηκε αν σταλεί e-mail επίσης στην EBU ή στη βελγική τηλεόραση, όπου αναμεταδίδεται το πρόγραμμα της ΕΡΤ. «Είστε οικονομολόγος, όχι συνταγματάρχης» είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Στουρνάρα. Και πρόσθεσε ότι η δημόσια τηλεόραση κλείνει μονάχα όταν έχουμε εισβολή ξένων στρατευμάτων ή κατάλυση της Δημοκρατίας. Επιπλέον έκανε λόγο για πρωτοφανή πράγματα που δεν τα έχει ξαναδεί ο τόπος και κατέληξε στην πρωτολογία του σημειώνοντας: είστε υπόλογοι απέναντι στον λαό και τη Δημοκρατία.
Στην απάντησή του ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως η ελληνική ραδιοτηλεόραση δεν κλείνει, αλλά ανασυγκροτείται και ότι είναι στο συνεργείο, απ' όπου θα βγει καθαρή. Το νομοσχέδιο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας και συμπλήρωσε ότι το πιο αξιόλογο και παραγωγικό μέρος τους προσωπικού θα στελεχώσει έναν νέο οργανισμό. Ο κ. Στουρνάρας είπε πως το υπουργείο Οικονομικών καθίσταται διάδοχος των δικαιωμάτων της ΕΡΤ και ότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν αποζημιώσεις σύντομα στο ακέραιο. Χαρακτήρισε αναγκαίο βήμα το κλείσιμο της ΕΡΤ, καθώς όπως είπε δεν μπορεί κάποιος να εκπέμπει σήμα χωρίς άδεια.
Αμέσως μετά παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ ΣΥΙΡΖΑ δήλωσε πως καταντάει γελοιότητα η ιστορία επιτυχίας και πρόσθεσε: θα μείνετε στην ιστορία για το μαύρο σήμα στους δέκτες της τηλεόρασης. Αναφέρθηκε, δε, σε όσους έχουν αντιδράσει όπως ο πατριάρχης Αλεξανδείας, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τα τηλεοπτικά ευρωπαϊκά δίκτυα.
Η ΕΡΤ δίνει στον προϋπολογισμό δεν παίρνει, είπε ο κ. Τσίπρας. Αναρωτήθηκε επίσης πώς διορίστηκε ο κ. Κεδίκογλου στην ΕΡΤ και τι απάντηση έχει να δώσει για τους 18 υπαλλήλους που έβαλε ο ίδιος ο κ. Κεδίκογλου στην ΕΡΤ3. Έκανε λόγο για τη δημιουργία ειδικών θέσεων με μισθούς 3 έως 4 χιλιάδων ευρώ, τις οποίες όσοι κατέλαβαν καθόντουσαν στα κομματικά γραφεία. «Θέλετε τις δικές σας αμαρτίες να τις φορτώσετε στους εργαζόμενους» και προέβλεψε ότι η νέα δημόσια τηλεόραση θα είναι ένα μέσο χωρίς πλουραρισμό να ελέγχετε την ενημέρωση των πολιτών. Σε σχέση με την άδεια ο κ. Τσίπρα προέτρεψε τον κ. Στουρνάρα «να τα πείτε στους φίλους σας, που δεν έχουν άδεια και είναι παράνομοι. Εκεί να τα πείτε αυτά, γιατί δεν τους πιάνετε έναν έναν;».
Επίσης ο πρόεδρος τη ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε πυροτέχνημα αποπροσανατολισμού, που έσκασε στα χέρια της κυβέρνησης. «Να ξέρετε πως τα ψέματα τελειώνουν», είπε. Ο κ. Τσίπρας, τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, λέγοντας: «Θα προβούμε σε κάθε ενέργεια προκειμένου να σας φέρουμε εδώ να λογοδοτήσετε και κυρίως να λογοδοτήσετε στον ελληνικό λαό».
Ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας είπε ότι από τα 220 εκατομμύρια του κόστους λειτουργίας της ΕΡΤ το χρόνο, τα 210 προέρχονται από το κοινωνικό πόρο μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Μόνο τα 9 εκατ. προέρχονται από διαφημίσεις, είπε.
Ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως σήμερα ο ελληνικός λαός ζει, οι εταίροι έχουν δανειοδοτήσει την ελληνική οικονομία και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην οικονομία. «Αντί να σταθείτε στα θετικά σημεία καταστροφολογείτε και δεν προτείνετε καμία λύση», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα