Κρέας αλόγου και στην Ελλάδα

13:15 26/2/2013 - Πηγή: AEK365

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου, έδωσε εντολή στην Οικονομική Αστυνομία, μετά από αναφορά του ΕΦΕΤ και δημοσιεύματα στον Τύπο, να διενεργήσει ελέγχους, ώστε να εντοπιστεί αν και σε ποιες ποσότητες έχουν εισαχθεί στη χώρα μας τρόφιμα με προσμίξεις αλογίσιου κρέατος, συμπεριλαμβανομένων και συσκευασιών κιμά που εμφανιζόταν ως προερχόμενος από μοσχαρίσιο κρέας.
Ο ΕΦΕΤ στην αναφορά του προς την Εισαγγελία επισημαίνει στοιχεία

για συγκεκριμένες εισαγωγικές εταιρείες, για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι εισήγαγαν ύποπτης ταυτότητας κρέας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη υπήρξε κατάσχεση ποσότητας "ύποπτων" προϊόντων από ψυκτική αποθήκη εισαγωγικής εταιρείας στην Αθήνα. Δείγματά τους εστάλησαν στο Γενικό Χημείο του κράτους, ώστε να εξακριβωθεί αν προκύπτει παρουσία DNA ιπποειδών.
Στον ελληνικό και ξένο Τύπο αναφέρεται ως δεδομένο το γεγονός ότι η χώρα μας υπήρξε σταθμός στη διανομή κρέατος αλόγου, χωρίς ακόμη να προσδιορίζεται η συνολική ποσότητα που καταναλώθηκε.
Από τα πρώτα επίσημα στοιχεία που θα διαβιβαστούν στην Εισαγγελία, θα κριθούν και οι περαιτέρω ενέργειες που θα γίνουν σε ποινικό επίπεδο.
Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", αναφέρει πως ο ΕΦΕΤ αναζητεί δύο εταιρείες-"φαντάσματα" που εισήγαγαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη άγνωστες ποσότητες αλογίσιου κρέατος σε μορφή κατεψυγμένων μπαλών κιμά από τη Βουλγαρία.
Όσο για το λόγο για τον οποίο αναζητούνται οι ιδιοκτήτες των εταιρειών εφόσον η εισαγωγή αλογίσιου κρέατος δεν συνιστά παράνομη πράξη, είναι στο πλασάρισμά του ως μοσχαρίσιου κιμά. Οι υποψίες κινήθηκαν όταν οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι οι δύο εταιρείες είχαν ως έδρα, η μία ένα χωράφι και η άλλη μία άσχετη πολυκατοικία.
Οι μηχανισμοί του ΕΦΕΤ προσπαθούν να εξακριβώσουν τόσο τις ακριβείς ποσότητες, όσο και τις χώρες απ΄όπου έχει εισαχθεί αλογίσιο κρέας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα, πάντως, με τη Eurostat έχουμε ήδη καταναλώσει 74.300 κιλά, ενώ στέλεχος του ΕΦΕΤ ισχυρίστηκε πως στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι δεκαπλάσιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα