Λύθηκε το μυστήριο για το πώς χτίστηκαν οι Πυραμίδες (;)

22:31 2/5/2014 - Πηγή: AEK365

Ο τρόπος που χτίστηκαν οι πυραμίδες της Αιγύπτου θα παραμένει ίσως πάντα ένα άλυτο μυστήριο με πολλούς να επιστρατεύουν και τους... εξωγήινους ως δημιουργούς τους.

Πάντως, μια ομάδα φυσικών από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ είναι λίγο πιο πραγματιστές και ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν το τρόπο που οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μετέφεραν τις γιγάντιες πέτρες στην άμμο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μυστικό κρύβεται στο

νερό. Η ομάδα ανέλυσε μια τοιχογραφία (φωτο παρακάτω) που ανακαλύφθηκε στον αρχαίο τάφο του Djehutihotep και απεικονίζει 172 άνδρες να μεταφέρουν ένα τεράστιο άγαλμα χρησιμοποιώντας έλκηθρο με σκοινιά.

Βλέποντας πιο προσεκτικά, ξεχωρίζει και ένα άτομο που στέκεται στο μπροστινό μέρος του έλκηθρου και ρίχνει νερό πάνω στην άμμο.

Ο Ντάνιελ Μπον, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ αναφέρει: «Οι Αιγυπτιολόγοι θεωρούσαν ότι ήταν μια καθαρά τελετουργική πράξη, ωστόσο φαίνεται πώς είναι κάτι παραπάνω από αυτό».

Οι ερευνητές προσπάθησαν να αναπαραστήσουν την τοιχογραφία και έσυραν έλκηθρα σε στεγνή άμμο. Τότε παρατήρησαν ότι δημιουργούνταν αμμόλοφοι μπροστά από το έλκηθρο καθώς αυτό σερνόταν, και τελικά απαιτούσε περισσότερη δύναμη για να μετακινηθεί.

Βρέχοντας όμως την άμμο, τα έλκηθρα μπόρεσαν να γλιστρήσουν πιο εύκολα σε όλη την επιφάνεια. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα σταγονίδια του νερού δημιουργούν γέφυρες μεταξύ των κόκκων της άμμου, που τους βοηθά να μείνουν ενωμένοι», εξηγούν οι επιστήμονες.

Keywords
Τυχαία Θέματα