Μανσούρ και Ελ Μπαρανταϊ στα ηνία της Αιγύπτου

15:24 4/7/2013 - Πηγή: AEK365

Ο Αντλί Μανσούρ ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά του ως νέος πρόεδρος της Αιγύπτου στη μεταβατική κυβέρνηση που θα υπάρξει μέχρι τις εκλογές μετά την καθαίρεση του Μοάμεντ Μόρσι από την στρατό.

Η κυβέρνηση, ωστόσο προχώρησε σε συλλήψεις ισλαμιστών πολιτικών, παρά τις προεδρικές διακηρύξεις για ενότητα και παρά τα ανοίγματα

σε όλες τις παρατάξεις, εκνευρίζοντας ακόμα και τα μετριοπαθή κόμματα, που θα ήθελαν να δουν απαλλαγή από τις τακτικές του παρελθόντος.

Ο ίδιος ο Μόρσι, που κάλεσε τους οπαδούς του να δείξουν ψυχραιμία για να μην χυθεί αίμα κρατείται στο υπουργείο Άμυνας. Έχουν ήδη σκοτωθεί πάνω από 30 άνθρωποι στις διαδηλώσεις την τελευταία εβδομάδα.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανάληψη καθηκόντων, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου, Μανσούρ, έτεινε χείρα φιλίας και στους Αδελφούς Μουσουλμάνους λέγοντας ότι «είναι και αυτοί μέρος του λαού». Κανένας, είπε ακόμη, «δεν αποκλείεται, αν δεχτούν την πρόσκληση ευπρόσδεκτοι να βοηθήσουν να χτίσουν το έθνος».

Οι διαδηλώσεις έδωσαν τη δυνατότητα να ενωθούν οι Αιγύπτιοι, είπε ο Μανσούρ, εξηγώντας ότι με τον τρόπο αυτό ο λαός «διόρθωσε την πορεία της λαμπρής επανάστασης».

Μίλησε ακόμη για εκλογές, χωρίς όμως να δώσει χρονοδιάγραμμα. Οι ανακοινώσεις του στρατού ήταν την Τετάρτη και αυτές ασαφείς και μιλούσαν για προεδρικές και βουλευτικές εκλογές σύντομα.

Μεταβατικός πρωθυπουργός φαίνεται ότι θα αναλάβει ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, σημαντικό στέλεχος της αντιπολίτευσης επί Μόρσι και πρώην επικεφαλής της IAEA, προσωπικότητα δηλαδή γνωστή στο εξωτερικό, με κύρος στη χώρας της και έρεισμα στους νέους αλλά και σε ισλαμιστές.

Από την άλλη πλευρά, και πάρα τα μηνύματα, από δικαστικές και στρατιωτικές πηγές επιβεβαιώθηκε ότι συνελήφθησαν ο επικεφαλής των Αδελφών Μουσουλμάνων, Μοχάμεντ Μπάντι, και ο υπαρχηγός, Χαΐράτ ελ-Σατέρ, επιχειρηματίας που ήταν η πρώτη επιλογή για την προεδρία το 2012, πριν προκριθεί ο Μόρσι, ενώ εκτός αέρα βγήκε και ο δορυφορικός τηλεοπτικός σταθμός των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας υποστηρίζει ότι αυτό που συνέβη στη χώρα δεν ήταν πραξικόπημα αλλά «απαραίτητη απόφαση που πάρθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις για να προστατευτεί η δημοκρατία, για να διατηρηθεί η ενότητα και η ακεραιότητα της χώρας και να αποκατασταθεί η σταθερότητα».

Σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση, σαλαφιστική ομάδα με σημαντική επιρροή κάλεσε τους ισλαμιστές να φύγουν από τους δρόμους για να μην βάλουν το εαυτό τους σε θανάσιμο κίνδυνο. Πρέπει να αντιληφθούν την νέα πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα και να δείξουν υπομονή, λένε ακόμη στους οπαδούς τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα