Μαρτυρίες σοκ μέσα απ'το κρουαζιερόπλοιο

23:06 15/1/2012 - Πηγή: AEK365

Συγκλονιστικές είναι οι ιστορίες που διηγούνται οι άνθρωποι που βγήκαν ζωντανοί μέσα από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου, Costa Concordia. Οι επιβάτες είχαν καθίσει για να απολαύσουν το δείπνο τους όταν έγινε αισθητό το πρώτο βουητό. Τα πιάτα και τα ποτήρια έπεσαν από τα τραπέζια, το κρουαζιερόπλοιο πήρε κλίση και τα φώτα έσβησαν. Η αρχική σύγχυση έδωσε τη θέση της στον πανικό και το φόβο. Το Concordia ναυάγησε τη νύχτα της Παρασκευής στα ανοιχτά της Τοσκάνης και 48 δραματικές ώρες μετά έχει επιβεβαιωθεί

ο θάνατος πέντε ατόμων και αγνοείται η τύχη άλλων 15.

Οι διασωθέντες του ναυαγίου καταγγέλλουν τον κυβερνήτη Φραντσέσκο Σκετίνο-που έχει ήδη προφυλακιστεί για ανθρωποκτονία κατά συρροή και ανακρίνεται μαζί με τον υποπλοίαρχο Τσίρο Αμπρόσιο- και την πλοιοκτήτρια εταιρεία Costa Crociere για εγκληματική ολιγωρία και λάθη.

Ο συναγερμός στο κρουαζιερόπλοιο σημάνθηκε μια ολόκληρη ώρα μετά την πρόσκρουση του Concordia σε ύφαλο μερικά εκατοντάδες μέτρα από το νησί Τζίλιο. Μέχρι τότε η ενημέρωση που είχαν οι επιβάτες ήταν ότι υπήρχε κάποιο τεχνικό πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση.

Ο κυβερνήτης Σκετίνο εγκατέλειψε το πλοίο πριν την απομάκρυνση των τελευταίων επιβατών, καταγγελία την οποία επιβεβαίωσε ο εισαγγελέας του Γκροσέτο που έχει αναλάβει την έρευνα του ναυαγίου. Ο πλοίαρχος προφυλακίστηκε, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας La Stampa φέρεται να σχεδίαζε τη διαφυγή του στο εξωτερικό.

Ο ίδιος δείχνει μέχρι στιγμής να αποποιείται των ευθυνών για το ναυάγιο· απέναντι στις κατηγορίες ότι κινούνταν πολύ κοντά στο νησί Τζίλιο με αποτέλεσμα να προσαράξει το πλοίο, ο ίδιος δήλωσε στην ιταλική τηλεόραση ότι «ο ύφαλος δεν υπήρχε στους χάρτες του».

Οι μαρτυρίες των επιβατών

«Δεν καταλάβαμε εξ αρχής. Νομίζω ότι ίσως ήταν κάποια άσκηση ή ένα μικρό ατύχημα, και το θέμα θα είχε λήξει σε ένα λεπτό» λέει η Ρωσίδα επιβάτης του πλοίου Λιουντμίλα Γιατσισιάν.

«Έπειτα από περίπου 20 λεπτά μία φωνή μας είπε ότι υπήρχε πρόβλημα με το ηλεκτρικό σύστημα και ότι προσπαθούσαν να το διορθώσουν» συμπληρώνει ο Ιταλός συνεπιβάτης Λουτσιάνο Κάστρο.

«Το πλοίο συνέχισε να γέρνει κι άλλο. Δεκαπέντε λεπτά αργότερα μας είπαν ξανά ότι υπάρχει πρόβλημα με το ηλεκτρικό σύστημα, αλλά κανείς δεν το πίστευε» αναφέρει.

Οι μεγάλες αίθουσες του πλοίου και οι σκάλες γέμισαν γρήγορα με έντρομους επιβάτες. Τα περίπου 1.000 μέλη του πληρώματος προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να περιορίσουν τον πανικό που άρχισε να εξαπλώνεται μεταξύ των άνω των 3.000 χιλιάδων επιβατών.

«Πήγα στον φροντιστή του πλοίου και έμεινα κοντά του» λέει η Ελεονόρα Βέντι, μέλος του προσωπικού που είχε την ευθύνη να προσέχει τα μικρά παιδιά. «Του είπα πως είμαι 21 ετών και αν είναι να πεθάνω πρέπει να μου το πεις τώρα».

Το πλήρωμα άρχιζε, εν τω μεταξύ, να συγκεντρώνει τελικά τον κόσμο στα σημεία συνάντησης στις γέφυρες και να τους καθοδηγηθεί προς τις σωστικές λέμβους. Ο φόβος και ο πανικός ήταν πια εκτός ελέγχου.

«Ο πανικός προκα

Keywords
Τυχαία Θέματα