Ο Χίτλερ γονατιστός στο γκέτο (ΦΩΤΟ)

11:17 2/1/2013 - Πηγή: AEK365

«Καμία πρόκληση. Το δικό μου έργο είναι ένα έργο πνευματικό. Εφερα τον γονυπετή Χίτλερ μου στην Βαρσοβία για να συνομιλήσει με την πόλη». Ετσι απαντά ο προκλητικός Maurizio Cattelan σε όλους όσοι εναντιώνονται στην έκθεση ενός αγάλματός του στο Γκέτο της Βαρσοβία. Το άγαλμα που απεικονίζει τον Φύρερ ονομάζεται «Him» -«Εκείνος» στα ελληνικά- και πρόκειται για ένα άγαλμα το οποίο ο επισκέπτης δεν μπορεί να αντικρίσει.

Μπορεί να το δει μόνο από απόσταση, μέσα από την τρύπα μιας ξύλινης πόρτας και μόνο από

πίσω. Ενας Χίτλερ γονατιστός μπροστά σε μια καγκελόπορτα στην οδό Πρόζα, στο κέντρο της πολωνικής πρωτεύουσας. Ένας Χίτλερ που προσεύχεται. Η Βαρσοβία τιμά τον διάσημο Ιταλό καλλιτέχνη αφιερώνοντάς του μια μεγάλη έκθεση, το όνομα της οποίας είναι «Αμήν». Εως τις 24 Φεβρουαρίου το κέντρο Μοντέρνας Τέχνης του κάστρου Ujasdowski θα είναι γεμάτο με τα έργα του περίφημου εικονοκλάστη από την Πάδοβα.

Ωστόσο, η υπερρεαλιστική του εγκατάσταση, στην οποία πρωταγωνιστεί ο ηγέτης του τρίτου ράιχ, τοποθετήθηκε σε μια περιοχή-σύμβολο του ολοκαυτώματος, στο Γκέτο της Βαρσοβίας. Σύμφωνα με τους επιμελητές της έκθεσης, πρόκειται για μια επιλογή εξαιρετική. Σύμφωνα με πολλούς άλλους πρόκειται για προσβολή προς την εβραϊκή κοινότητα.

Συγκεκριμένα, το κέντρο Σιμόν Βίζενταλ έκανε λόγο για «ανόητη πρόκληση που προσβάλλει τη μνήμη των Εβραίων που έπεσαν θύματα του Ναζισμού», ενώ ο διευθυντής του ιδρύματος τόνισε ότι «η μοναδική προσευχή που ο Χίτλερ είχε στο κεφάλι του ήταν αυτή που ζητούσε τον αφανισμό των Εβραίων από τη γη».

Αλλά ο αρχιραβίνος της Πολωνίας μάλλον έχει διαφορετική άποψη καθώς θεωρεί ότι η τοποθέτηση του συγκεκριμένου αγάλματος στον συγκεκριμένο χώρο μπορεί να έχει «δράση παιδευτική». Θέλοντας να κατευνάσει τα πνεύματα ο επιμελητής της έκθεσης τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση προσβολής και πως το άγαλμα του Cattelan απεικονίζει το «κακό που παντού ελοχεύει».

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα