Ο Γενάρης και η πραγματικότητα

22:12 16/12/2012 - Πηγή: AEK365

Η σκληρή πραγματικότητα της ΑΕΚ

Του Ηλία Τομαρά αρχισυντάκτη του aek365

Όλες τις προηγούμενες μέρες η ΑΕΚ βομβαρδίστηκε με σχόλια και αναλύσεις ανθρώπων που "διυλίζουν τον κώνωπα" όταν πρόκειται για την Ένωση. Ανθρώπων που προσπερνούν όμως, ή επιλέγουν να μην αντικρύσουν τη σκληρή πραγματικότητα που καλείται να αντιμετωπίσει η ΑΕΚ

Οι ομάδες λοιπόν που παίζουν για τη σωτηρία τους (όπως είναι η ΑΕΚ αν δεν το έχουν καταλάβει κάποιοι) ούτε ζωγραφίζουν μέσα στο

γήπεδο, ούτε κλείνουν τον αντίπαλο στα καρέ του επί 90 λεπτά τελειώνοντας τα ματς με 30 τελικές. Αν το έκαναν πολύ απλά δεν θα έπαιζαν για τη σωτηρία τους αλλά θα είχαν άλλους στόχους. Η ΑΕΚ, κακώς φυσικά, καλείται να παλέψει με ό,τι έχει για να απομακρύνει τον εφιάλτη. Με αυτούς τους παίκτες η ομάδα καλό ποδόσφαιρο δεν πρόκειται να παίξει και όσοι γράφουν-λένε ότι αυτό είναι το ζητούμενο μάλλον βολεύονται από τη βαθμολογική θέση της Ένωσης και αποπροσανατολίζουν.

Ως ομάδα που παλεύει για τη σωτηρία η ΑΕΚ πρέπει να κάνει τα αυτονόητα και να είναι σοβαρή. Να "κλέψει" νίκες, να "αρπάξει" βαθμούς, να παίξει ακόμα και "ταμπούρι" σε πολλά ματς για να μην μένει με άδεια χέρια. Με αυτά τα δεδομένα έχει απόλυτη ανάγκη τον καλό της εαυτό και το 50-50. Το πρώτο το αναζητούμε σε πολλά ματς, το δεύτερο σχεδόν σε όλα.

Ο Ατρόμητος είχε τις φάσεις και στη θεωρία άξιζε την ισοπαλία. Το ποδόσφαιρο όμως δεν είναι έτσι για αυτό είναι όμορφο. Σίγουρα κάποιοι που, έχουν συνηθίσει την ομάδα τους να κερδίσει ακόμα και όταν σέρνεται, θα κλονιστούν όμως σε αυτό το άθλημα κάποιες φορές δεν κερδίζεις ακόμα και όταν είσαι πολύ καλύτερος. Η ΑΕΚ δέχθηκε ένα γκολ από φάουλ που δεν το έδινε ούτε ο Σπανός σε μια φάση που ο Κούτσι σπρώχνει ολοφάνερα τον Τσούπρο. Για μια ομάδα που παίζει για τη σωτηρία της μια τέτοια φάση είναι σαφώς κρίσιμη. Δεν είναι ρεαλιστικό να ζητάς από μια ομάδα με τις δυνατότητες της ΑΕΚ να στραγγαλίζει τους αντιπάλους της και απέναντι σε πιο ποιοτικά σύνολα, όπως είναι ο Ατρόμητος, να κάνει δέκα ευκαιρίες.

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και όπως είναι η ομάδα αυτές οι λεπτομέρειες θα την σώσουν ή θα την καταστρέψουν. Το ρεαλιστικό ζητούμενο, για όσο η ΑΕΚ έχει αυτό το χαμηλότατο ταβάνι, είναι να παίζει σοβαρά χωρίς "παιδικά" λάθη, να έχει σε όλα τα ματς το 50-50 και τον κόσμο της ενωμένο και απολύτως συνειδητοποιημένο. Όταν στο τέλος θα γίνει ταμείο αυτή τη σεζόν θα αποδειχθεί ότι και το παραμικρό είχε σημασία.

Υ.Γ.: Τα περί δώρων και άνωθεν βοήθειας για να μην απαξιωθεί το προϊόν ας τα κόψουν κάποιοι και όσοι τρώνε την παραμύθα ας κοιτάξουν τον βαθμολογικό πίνακα.

Υ.Γ.1: Με τη φυσική κατάσταση τις ομάδας τι θα γίνει;

Κάποια πράγματα ακόμα σώζονται...

Του Θοδωρή Καρβουνιάρη, ρεπόρτερ ΑΕΚ του aek365

Πρώτος γύρος τέλος και σταματημό δεν έχει το δράμα που βιώνει όλη η ΑΕΚ... Θα έχουμε (δυστυχώς) να το λέμε στα... εγγόνια μας ότι αυτή η ιστορική ομάδα έκλεισε έναν ολόκληρο γύρο, με τις περισσότερες αγωνιστικές στην τελευταία θέση. Το θέμα φυσικά είναι άλλο: Να μην φτάσουμε να λέμε στα εγγόνια μας ότι αυτή η ιστορική ομάδα, όχι μόνο στο τέλος του πρώτου γύρου, αλλά σε ολόκληρο το πρωτάθλημα ήταν τελευταία! Οι παίκτες για ένα ακόμα ματς ήταν σαν να θέλουν και να μη μπορούν. Δεν είναι δυνατόν, όταν κάνεις τόσο μέτριο παιχνίδι και καταφέρνεις να πάρεις το προβάδισμα, 25 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα, να τρως γκολ από στημένο!

Στέκομαι στο στημένο γιατί εκεί θέλει αυτοσυγκέντρωση και όταν είσαι κοντά σε μία μεγάλη βαθμολογική νίκη, η συγκέντρωση πρέπει να είναι τρεις φορές μεγαλύτερη. Η ΑΕΚ δεν δέχθηκε γκολ στο πρώτο ημίχρονο, που θα μπορούσε να δεχθεί σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις με τον Κωνσταντόπουλο να φωνάζει «παρών». Το ματς δείχνει να σε πηγαίνει καλά και δεν το εκμεταλλεύεσαι... Ο Λεβαδειακός, ο Άρης, η Κέρκυρα ήρθαν στο ΟΑΚΑ και σου πήραν πολλούς βαθμούς ακριβώς γιατί εκμεταλλεύτηκαν μία ευκαιρία τους και μετά με αυτοσυγκέντρωση και σωστή τακτική έφυγαν είτε με νίκη, είτε με ισοπαλία. Η ΑΕΚ σε όλο τον πρώτο γύρο δεν έχει πάρει ένα ματς έτσι...

Σήμερα, για μένα ο κορυφαίος του αγώνα ήταν ο Κουτρουμπής. Η μεταγραφή του καλοκαιριού που βγήκε αμέσως. Σταθερός, σοβαρός, « κολόνα» στην άμυνα, ο Κουτρουμπής θα μπορούσε να παίξει και σε μία καλύτερη ΑΕΚ... Από εκεί και πέρα, όταν η τριάδα σου μπροστά από τα χαφ (Φουρτάδο, Κατίδης, Φούντας) κάνουν κακό ματς είναι δύσκολο να δημιουργήσεις φάσεις. Και για τους Κατίδη και Φούντα υπάρχει η πίστη ότι μπορούν να βοηθήσουν πολύ περισσότερο στο μέλλον, απ' όσο σήμερα. Αλλά ο Φουρτάδο... Αχ, Παναγία μου! Την κίνηση που κάνει ο Σταματής στο γκολ, δεν υπήρχε περίπτωση να την κάνει! Κι ας μην βγήκε σε όλο το ματς τέτοια πάσα, όσο εκείνη του Φούντα στο 66'.

Ο δεύτερος γύρος θα είναι ο... θάνατός σου, η ζωή μου, κάθε αγωνιστική! Πλέον από εδώ και στο εξής η ΑΕΚ πρέπει να παίρνει βαθμό ή βαθμούς και σε παιχνίδια που βάσει απόδοσης δεν αξίζει. Να αποκτήσει δηλαδή κάποιους βαθμούς που στον πρώτο γύρο, αν και δεν άξιζε, τους έχασε. Πώς θα γίνει αυτό; Μόνο με μεταγραφές... Ο Μητρόπουλος θα βοηθήσει. Το θέμα είναι να καταφέρει η ΑΕΚ να πάρει παίκτες και να βρει εκεί που πρέπει!

Μπορεί να είμαστε στη χειρότερη μοίρα της ζωής μας, μπορεί όλο αυτό που ζούμε να είναι για κλάματα, αλλά ΠΟΤΕ αυτά τα δυο κεφαλιά, που κοσμούν το ιστορικό σήμα της ΑΕΚ, δεν πρέπει να σκύψουν και να απλώσουν το χέρι «ζητώντας». ΑΕΚ είσαι... Μη ισοπεδωθούν όλα, φέτος! Αρκετά ισοπεδώθηκαν. Κάποια πράγματα ακόμα σώζονται! Όπως η αξιοπρέπεια! Κουράγιο σε όλους μας!

ΥΓ: Το φαουλάκι που έγινε γκολ, για τον Ατρόμητο, δεν ήταν... Η κόκκινη στο χτύπημα του Κούτσι στον Τσούπρο, έγινε... κίτρινη κάρτα και στους δύο. Στην ίδια φάση όλα αυτά. Και κάπως έτσι, μπορεί να αλλάξει η εικόνα ενός ματς και να χαλάσει μία διαιτησία που σε γενικές γραμμές ήταν καλή. Είπαμε: καλά το πάτε. Συνεχίστε έτσι. Το μήνυμα το πήραμε. Και όταν η ΑΕΚ έπαιρνε τα πρωτάθλημα και τώρα που παλεύει εκεί κάτω, είναι ΜΟΝΗ της και όλοι τους. Αυτή είναι η αξιοπρέπεια και η μαγκιά σου: να παλεύεις κόντρα σε όλους και να τους κερδίζεις...

Για να δούμε άλλη ΑΕΚ, χρειάζεται άλλη ομάδα...

Του Μάριου Τριβιζά, ρεπόρτερ ΑΕΚ του aek365

Αν η σειρά των γκολ ήταν αντίστροφη, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ένα θετικό αποτέλεσμα και για... ρεαλιστική προσέγγιση του ματς. Αν είχε προηγηθεί ο Ατρόμητος με το γκολ του Ιγκλέσιας και είχε ισοφαρίσει η ΑΕΚ με τον -τρεις τελικές, τρία γκολ- Σταματή, το ποτήρι δεδομένα θα ήταν μισογεμάτο, καθώς -για να μην κοροϊδευόμαστε- ο Ατρόμητος είναι καλύτερη ομάδα αυτή τη στιγμή. Όμως, όταν είσαι σε αυτή την κατάσταση, όταν αγκαλιάζεις την ευκαιρία να πας ένα βήμα μπροστά, τρως τη μπάλα, τρως τον χρόνο, τρως τα... σίδερα και το παιχνίδι λήγει. Τόσο απλά...

Πονάει δύο φορές ότι το γκολ του Ατρόμητου ήρθε από το... πουθενά. Το τελικό σκορ δεν είναι καταστροφικό. Αλλά μια ομάδα που παλεύει για την παραμονή, πρέπει κάποια στιγμή να κάνει την προσωπική της υπέρβαση. Να σου στείλει ένα «σημάδι» ότι θα κάνει αυτό που πρέπει για να πετύχει τον στόχο της. Η ΑΕΚ έχει αποτύχει σε αυτόν τον τομέα αρκετές φορές φέτος. Και απόψε κατέγραψε ακόμη μια αποτυχία.

Πλέον, ξεκινάει με την πλάτη στον τοίχο τον δεύτερο γύρο. Φυσικά, υπάρχουν πολλά παιχνίδια μπροστά. Ωστόσο, είναι σαφές πλέον, έπειτα από το πρώτο μισό της σεζόν, ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για την ΑΕΚ. Και από τις δηλώσεις του Λίνεν τόσο πριν όσο και μετά το παιχνίδι, γίνεται ακόμη πιο σαφές πως και ο ίδιος δεν θεωρεί ότι το υλικό που έχει στα χέρια του έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Ο τρόπος που μίλησε και στις δύο περιπτώσεις ο προπονητής για την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της ομάδας δείχνει ξεκάθαρα πως και ο ίδιος έχει πειστεί ότι αυτή η στάνη, αυτό το τυρί βγάζει. Για να αλλάξει το τυρί, πρέπει να αλλάξει και η στάνη. Κοινώς για να δούμε άλλη ΑΕΚ στον δεύτερο γύρο, πρέπει να είναι άλλη ΑΕΚ στα αποδυτήρια μετά τα Χριστούγεννα. Αυτό είπε ουσιαστικά ο προπονητής σε... ελεύθερη μετάφραση. Διαπίστωση όχι ενθαρρυντική με δεδομένο ότι μιλάμε για μια ΠΑΕ που όλα όσα την αφορούν είναι στον αέρα τη δεδομένη στιγμή και ακόμη και οι μεταγραφικές τις επιλογές είναι περιορισμένες λόγω της τιμωρίας της...

Υ.Γ.: Βέβαια, το γεγονός ότι υπάρχουν λίγες επιλογές, δεν δικαιολογεί τον Λίνεν να παραπονιέται για το γεγονός ότι ο κόσμος της ΑΕΚ δεν θα δεχόταν να δει αγωνιζόμενο με τα κιτρινόμαυρα ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού (γιατί μην κρυβόμαστε, τον Φετφατζίδη εννοούσε) ως δανεικό. Ακόμη και όταν βλέπεις το τέλος να πλησιάζει, το πρώτο που πρέπει να σκέφτεται είναι -όποιο και αν είναι αυτό- να έχει αξιοπρέπεια...

Ο Γενάρης κρίνει την ζωή της

Του Τάσου Καπετανάκου, ρεπόρτερ ΑΕΚ του aek365

Η ΑΕΚ σε μια από τις χειρότερες εμφανίσεις της εντός έδρας, θα μπορούσε να κερδίσει μια καλή ομάδα. Όπως έκανε και με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Έβαλε το γκολ, αλλά δεν μπορούσε να το διαχειριστεί. Εμφανές έλλειμμα ψυχολογίας, εμφανής η απειρία παικτών να παίξουν κάτω από πίεση όπως πρέπει. Πρόβλημα του Λίνεν και των παικτών του το σημερινό. Πρόβλημα και της διοίκησης που άφησε την ομάδα δίχως έμπειρους παίκτες και την έριξε στα... βαθιά. Όλα αυτά κόστισαν σήμερα στο ΟΑΚΑ. Ο Ατρόμητος έχοντας καλύτερες μονάδες θα μπορούσε να πάρει το ματς, αλλά δεν το έκανε και η ΑΕΚ εκμεταλλευόμενη το διάστημα που ήταν καλή. Ο Σταματής σκόραρε γκολ... σέντερ φορ, αλλά ο Γκερέιρο όταν έπρεπε να παίξει άμυνα σκεφτόταν άλλα πράγματα. Η ΑΕΚ θέλει στιβαρούς παίκτες για να πετύχει τον στόχο της. Ο Μητρόπουλος και ο Πετρόπουλος καλοί, αλλά όχι για να προσφέρουν ψυχολογικά αυτά που ψάχνει η ΑΕΚ από το καλοκαίρι. Αφού η νυν διοίκηση το... βαλσαμωμένο πουλί που λέγεται «Κατσουράνης» το έχασε από τα χέρια της και το έκανε... πασάκι στον ΠΑΟΚ.

Η ΑΕΚ πρέπει να κόψει τον λαιμό της (διοίκηση - Λίνεν - παίκτες) να βρει τον τρόπο να σώσει την παρτίδα. Με τους αντιπάλους της να χάνουν βαθμούς παντού και να μην έχουν ξεφύγει, η ΑΕΚ έχει την μπάλα στα... πόδια της. Αν κάνει αυτό που πρέπει στις μεταγραφές και στο ξεκίνημα του β' γύρου πάρει βαθμούς που θέλει, τότε όλα θα γίνουν πιο εύκολα. Η ΑΕΚ δεν πρέπει να χάσει στην Τρίπολη και στο Χαριλάου και πρέπει να νικήσει Ξάνθη και ΟΦΗ οπωσδήποτε στο ΟΑΚΑ. Μόνο έτσι μπορεί να πατήσει στα πόδια της. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση με λιγότερους από 8 βαθμούς, τότε η κατάσταση δυσκολεύει. Τον Γενάρη τόσο σε μεταγραφικό επίπεδο, όσο και αγωνιστικά για τα 4 ματς η ΑΕΚ θα ξέρει αν μπορεί να ζήσει.

ΥΓ: Τα παιδιά στα Σπάτα είναι η μόνη ελπίδα της ΑΕΚ. Η παρατεταμένη σιωπή του Βιντιάδη προβληματίζει ολοένα και περισσότερο για το αν έχει βιώσιμο πλάνο και όλα δείχνουν ότι σύντομα Νοτιάς - Παππάς θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα «θα ζήσει η ΑΕΚ;»

ΥΓ1: Ο Κάκος δεν είχε την πολύ δύσκολη φάση, αλλά σε όλα τα... μικρά ήταν κόντρα. Η ψήφος στον Μώραλη σε όλο τον β' γύρο δεν εξυπηρέτησε την ΑΕΚ ούτε στο 50-50 κύριε Ανδρέα...

Keywords
ΑΕΚ, aek365, γκολ, δραμα, αρης, κερκυρα, οακα, χαφ, Χριστούγεννα, μετάφραση, ολυμπιακος, φορ, καλοκαιρι, κατσουρανης, ΠΑΟΚ, ξανθη, οφη, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, η ζωη, μετάφραση, το θεμα, αδεια, βημα, θανατος, θεμα, κοντρα, οακα, οφη, παιχνιδια, πιεση, σωτηρια, φυσικη, αξιζει, αμυνα, αξιζε, αξιοπρεπεια, απλα, ατρομητος, γκολ, γεγονος, γινει, γινεται, γηπεδο, γυρος, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, δηλωσεις, διοικηση, δειχνει, εγινε, ευκαιρια, ευκολα, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, επρεπε, ζωη, ζωης, ζωη μου, ιδια, θετικο, θεωρια, ιγκλεσιας, εικονα, ημιχρονο, ιστορικο, κινηση, κυριε, λαθη, λεβαδειακος, λεπτομερειες, μοιρα, ρεπορτερ, νικη, ξεκινημα, ομαδα, οπωσδηποτε, ουσιαστικα, παιδια, ποδοσφαιρο, πιστη, ποναει, σεζον, σιγουρα, σιδερα, συντομα, σειρα, συγκεντρωση, σιωπη, σπατα, σχολια, τρια, τριπολη, τυρι, φαουλ, φυσικα, φουντα, φορ, χερι, χαφ, ψυχολογικα, ειπαμε, εμφανισεις, ενωση, κακος, μητροπουλος, μπροστα, ομαδες, παιχνιδι, ποδια, σημα, υλικο, χερια
Τυχαία Θέματα