Ο... λιποτάκτης ήρωας που διχάζει τις ΗΠΑ

22:37 3/6/2014 - Πηγή: AEK365

Μετά τους πανηγυρισμούς για την απελευθέρωση του Αμερικανού λοχία Μπόου Μπέργκνταλ που κρατούνταν επί πέντε έτη αιχμάλωτος από τους Ταλιμπάν, άρχισαν οι σκέψεις και η κριτική για την απόφαση του Ομπάμα να ανταλλάξει το λοχία με πέντε υψηλόβαθμα στελέχη των Ταλιμπάν που κρατούνταν στο Γκουαντανάμο, ενώ η ένταση εντείνεται καθώς αποκαλύπτεται το παρελθόν του Μπέργκνταλ.

Ο Μπέργκνταλ είναι πολύ πιθανό μετά την απελευθέρωσή του δικαστεί ως λιποτάκτης καθώς υπάρχουν οι υποψίες ότι είχε εγκαταλείψει το πόστο του πριν την απαγωγή του στο Αφγανιστάν το 2009.

«Ο λοχίας είναι αθώος μέχρις

αποδείξεως του αντιθέτου», δήλωσε ο Αμερικανός Στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, λέγοντας πως δεν θα επιβράβευε την «απρεπή συμπεριφορά εφόσον συνέβη». «Τα ερωτήματα σχετικά με τη διαγωγή του στρατιώτη δεν σχετίζονται με τις προσπάθειές μας να ανακτήσουμε κάθε μέλος των ενόπλων των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που έχει αιχμαλωτιστεί από το στρατό», ανέφερε ο στρατηγός στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Ο ίδιος έκανε λόγο πως η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτελούσε την «τελευταία, καλύτερη ευκαιρία να τον ελευθερώσουμε».

Ο ίδιος ο Ομπάμα υπερασπίστηκε την απόφαση για την απελευθέρωση του λοχία από τους Ταλιμπάν και τόνισε πως η Ουάσινγκτον έχει δεσμευτεί να επιτύχει την απελευθέρωση Αμερικανών που κρατούνται, ανεξάρτητα του πώς έχουν αιχμαλωτιστεί.

Ο Μπαράκ Ομπάμα παραδέχτηκε ότι οι μαχητές των Ταλιμπάν που αφέθηκαν ελεύθεροι από τη φυλακή του Γκουαντάναμο σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Μπέργκνταλ θα μπορούσαν να επιδοθούν ξανά σε ενέργειες οι οποίες απειλούν την ασφάλεια των ΗΠΑ. Ωστόσο, επεσήμανε πως η κυβέρνησή του θα καταδιώξει τα πρόσωπα αυτά εάν πράξουν κάτι τέτοιο.

«Ο Μπέργκνταλ δεν έχει ακόμα συναντηθεί με την οικογένειά του. Πάντως δεν ανακρίνεται», είπε ακόμη ο Ομπάμα.

Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί και διάφορες οργανώσεις κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως με την απόφαση αυτή θέτει σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών στρατιωτικών και πολιτών σε εμπόλεμες ζώνες - αφού θα μπορούσαν να πέσουν θύματα απαγωγής από πρόσωπα που θα προσπαθούσαν να τους ανταλλάξουν με φυλακισμένους στις ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα