«Ο πιο καλός ο βιαστής» (VIDEO)

10:52 4/4/2015 - Πηγή: AEK365

Στο άλμπουμ των αναμνήσεων των οπαδών της ΑΕΚ από τα χρόνια που η ομάδα τους κατακτούσε τα πρωταθλήματα και έπαιζε το ωραιότερο ποδόσφαιρο, η νίκη επί του Παναθηναϊκού σαν σήμερα πριν από 22 χρόνια έχει ιδιαίτερη θέση. Ηταν η πρώτη νίκη της ΑΕΚ επί του τότε μεγάλου ανταγωνιστή της στη Νέα Φιλαδέλφεια μετά από δέκα

χρόνια και μία μέρα (το 4-1 του 1983) και ήταν η νίκη που εν πολλοί έκρινε τον τίτλο του 1993, τον δεύτερο στη σειρά για την ΑΕΚ και τρίτο της εποχής Μπάγεβιτς.

Ανήμερα της 25ης επετείου της κατάκτησης του Κυπέλλου Ευρώπης από την μπασκετική ΑΕΚ, η Νέα Φιλαδέλφεια γιόρτασε ιδανικά. Ηταν ένα ντέρμπι με μεγάλη ένταση και μεγάλη σημασία, λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης που είχε διαμορφωθεί στο πρωτάθλημα, αλλά και λόγω των σοβαρών απουσιών που είχε η ΑΕΚ σε εκείνο τον αγώνα (Σαμπανάτζοβιτς, Σλίσκοβιτς, Σταματής, Κούτουλας κ.α.).

Ηταν ένας από τους πρώτους αγώνες που ο Μπάγεβιτς είχε αναγκαστεί να δώσει φανέλα βασικού στα αποκτήματα του Δεκεμβρίου, τον Βασίλη Τσιάρτα και τον Χάρη Κοπιτσή, και αμφότεροι τον δικαίωσαν: ο πρώτος με τις ασίστ του στα δύο πρώτα γκολ και ο δεύτερος με το γκολ του που... αποτελείωσε τον Παναθηναϊκό στο 85'! Ένα ακόμα γκολ στο αντίστοιχο -και επίσης καθοριστικό- ντέρμπι του 1994, γέννησε το σύνθημα «ο πιο καλός ο βιαστής είναι ο Χάρης Κοπιτσής».

Για να φτάσουμε, όμως, ως την ηδονική στιγμή εκείνου του ιστορικού γκολ (που συνδυάστηκε με... αποβολή του Χάρη με δεύτερη κίτρινη κάρτα επειδή έβγαλε τη φανέλα στον πανηγυρισμό) είχαν συμβεί πολλά. Πρώτον, η ΑΕΚ είχε χάσει προβάδισμα 11 βαθμών τον Δεκέμβριο σε έναν αγώνα-μαγική εικόνα την προηγούμενη αγωνιστική με τον Ιωνικό στη Νίκαια κι έτσι ο Παναθηναϊκός που τα Χριστούγεννα ήταν εντελώς εκτός τίτλου, βρέθηκε να είναι και πρώτος με έναν βαθμό διαφορά!

Ετσι, στο ντέρμπι τίτλου (αν και θα απέμεναν επτά αγωνιστικές μετά από αυτό) η ΑΕΚ ήθελε μόνο νίκη. Της έστειλαν στη Νέα Φιλαδέλφεια τον άπειρο διαιτητή Κανούλη, ενώ οι απουσίες βασικών επέτειναν τον βαθμό δυσκολίας.

Η ΑΕΚ, όμως, τα κατάφερε! Μέσα σε μια Νέα Φιλαδέλφεια που έβραζε από φανατισμό και πάθος, ο Βασίλης Δημητριάδης άνοιξε το σκορ στο πρώτο λεπτό (η ΑΕΚ είχε κερδίσει ματς με ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό με 3-1, σκοράροντας σε όλα στο 1'!) και στο 54' ο Αλέξης Αλεξανδρής πήρε έτοιμο γκολ από τον Τσιάρτα και έκανε το 2-0 στο 54'. Ο Κανούλης έκανε ό,τι μπορούσε για να ξαναβάλει τον Παναθηναϊκό στο παιχνίδι και το κατάφερε στο 78' με το «πέναλτι» του Κλόπα στον ΓΧ Γεωργιάδη που μετέτρεψε σε γκολ ο Βαζέχα.

Η ΑΕΚ, όμως, είχε την τελευταία λέξη. Σε μια φάση στο 85' ο Σαβέβσκι και ο Δημητριάδης έβαλαν στη μέση τον Αποστολάκη και ο σέντερ φορ της ΑΕΚ έδωσε την μπάλα στον Κλόπα που αυτός βρήκε δεξιά τον Κοπιτσή. Κοντρόλ του Χάρη και δυνατό σουτ στον ουρανό των δικτύων. Η Νέα Φιλαδέλφεια πανηγύρισε έξαλλα τη μεγάλη νίκη, την πρωτιά στη βαθμολογία, την πρώτη νίκη της δεκαετίας επί του Παναθηναϊκού, αλλά και την πρώτη της νίκη σε ντέρμπι μετά από 26 μήνες (1-0 τον Ολυμπιακό στη Ρόδο στις 6/2/1991). Η ΑΕΚ είχε κατακτήσει τον τίτλο του 1992 χωρίς να έχει νικήσει Παναθηναϊκό ή Ολυμπιακό, όμως στις 4 Απριλίου του 1993 «γιατρεύτηκε» και αυτή η... πάθηση.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Μήνου, Αγορογιάννης, Καραγιάννης, Μανωλάς, Μ. Παπαδόπουλος, Κλόπας, Π. Παπαϊωάννου (73' Κλόπας) Αλεξανδρής, Σαβέβσκι, Δημητριάδης, Τσιάρτας (69' Καραγκιοζόπουλος) Κοπιτσής.

Στις 4 Απριλίου

4/4/48 ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-2 (Πρωτάθλημα Αθήνας)

4/4/65 ΑΕΚ-Αθηναϊκός 4-0 (Κύπελλο Ελλάδας)

4/4/71 Φωστήρας-ΑΕΚ 0-2 (Α' Εθνική)

4/4/76 Εθνικός-ΑΕΚ 3-4 (Α' Εθνική -η ΑΕΚ έχανε με 1-0 ως το 60' με αυτογκόλ του Ραβούση, αλλά ανέτρεψε την κατάσταση σε ένα ματς που χαρακτηρίστηκε από τα παιδαριώδη αμυντικά λάθη και των δύο ομάδων)

4/4/82 AEK-Άρης 2-2 (Α' Εθνική - η ΑΕΚ ανέτρεψε το αρχικό 0-2 παίζοντας με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Θώδη)

4/4/84 Λάρισα-ΑΕΚ 1-1 (Κύπελλο Ελλάδας -η ΑΕΚ προηγήθηκε με τον Μαύρο, έχασε ευκαιρία σε κενό τέρμα με τον Δίντσικο, ισοφαρίστηκε από τον Ανδρεάδη, στερήθηκε καθαρό πέναλτι του Γκαλίτσιου στον Βλάχο και εν τέλει αποκλείστηκε σε συνδυασμό με το 0-1 της Νέας Φιλαδέλφειας)

4/4/99 Εθνικός Αστέρας-ΑΕΚ 2-3 (Α' Εθνική -συναρπαστικό ματς στην Καισαριανή, δύο μέρες πριν την αναχώρηση της ΑΕΚ για το ταξίδι της ειρήνης στο Βελιγράδι)

4/4/04 ΑΕΚ-Ακράτητος 1-1 (Α' Εθνική)

Keywords
Τυχαία Θέματα