Ο θείος μου, αυτός ο δικτάτορας

22:43 19/10/2012 - Πηγή: AEK365

Την γνώμη του για τον θείο του, τον πρόεδρο της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά και τη ζωή του στην απομονωμένη χώρα περιέγραψε σε σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη του ο Κιμ Χαν Σολ ο οποίος φοιτά στο Μόσταρ της Βοσνίας.

Ο Κιμ, γιος του μεγάλου αδελφού του προέδρου, μίλησε στο φιλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο Yle (η συνέντευξη προβλήθηκε τη Δευτέρα) για τα χρόνια που έζησε στην Βόρειο Κορέα και εκφράζει τη συμπόνια του για τον λαό του που στενάζει κάτω από τον ζυγό ενός

«δικτάτορα», όπως λέει.

Γεννήθηκε το 1995 στην Πιονγκγιάνγκ και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών του χρόνων με την οικογένεια της μητέρας του, αποξενωμένος από τους Βορειοκορεάτες και τον παππού του Κιμ Γιονγκ Ιλ, τον οποίο ποτέ δεν γνώρισε.

Ο ίδιος εκμυστηρεύεται πως ήταν εντελώς αποκομμένος και από την πραγματικότητα της πατρίδας του, που τότε περνούσε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της μέσα σε ένα φονικό λιμό. «Πάντοτε ονειρευόμουν πως μία ημέρα θα επέστρεφα για να κάνω πιο εύκολη τη ζωή του κόσμου».

Ο πατέρας του, Κιμ Γιονγκ Ναμ, πρωτότοκος γιος του Γιονγκ Ιλ, είχε οριστεί ότι επρόκειτο να τον διαδεχθεί, όμως έπεσε σε δυσμένεια το 2001, όταν είχε προσπαθήσει να μπει στην Ιαπωνία με ψεύτικα διαβατήρια με την πρόθεση να επισκεφθεί τη Ντίσνεϊλαντ. Στη συνέχεια, η οικογένειά του εγκατέλειψε τη Βόρειο Κορέα και σήμερα ζει στο, διάσημο για τα καζίνα του, Μακάο της Κίνας.

«Ο πατέρας μου δεν ενδιαφερόταν πραγματικά για την πολιτική», αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για τον νεότερο αδελφό του Κιμ Γιονγκ Ουν, μικρότερο κατά 30 χρόνια, τονίζει ο Κιμ Χαν Σολ.

Για τον παππού του, τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, λέει ότι δεν τον γνώρισε ποτέ: «Ήθελα πάντοτε να τον συναντήσω, διότι επιθυμούσα να γνωρίσω τι είδους άνθρωπος ήταν. Τον περίμενα, μέχρι που πέθανε, ελπίζοντας ότι θα ερχόταν να με συναντήσει, διότι δεν ήμουν καν βέβαιος ότι γνώριζε την ύπαρξή μου».

Σε ό,τι αφορά τον θείο του -τον οποίο επίσης δεν γνώρισε, είπε στη συνέντευξη- τον χαρακτηρίζει ανοιχτά δικτάτορα και συνεχίζει: «δεν γνωρίζω γιατί επέλεξε να γίνει δικτάτορας· αυτό ήταν μία υπόθεση μεταξύ του ίδιου και του παππού».

Με τα μοντέρνα γυαλιά και το τρυπημένο αυτί του, ο Κιμ Χαν Σολ είναι πλέον μακριά από την κλειστή και συντηρητική Βόρειο Κορέα.

Στη συνέντευξη αναφέρθηκε ακόμη στις φιλίες του με τους Νοτιοκορεάτες φίλους συμφοιτητές του, μακριά από την ιστορική πραγματικότητα και τα γεωπολιτικά συμφραζόμενα, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή του για επανένωση των δύο χωρών της κορεατικής χερσονήσου.

Ο πάγος ανάμεσα στον Βορειοκορεάτη και τους Νοτιοκορεάτες (τυπικά οι δύο χώρες εξακολουθούν να είναι σε εμπόλεμη αντιπαράθεση) έσπασε δύσκολα, παραδέχτηκε, αλλά εξήγησε ότι «γνωρίζοντας ανθρώπους θα παίρνω γνώμες και από τις δύο πλευρές και θα παίρνω τις δικές μου αποφάσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα