Οι Γάλλοι ψηφίζουν για πρόεδρο

13:26 22/4/2012 - Πηγή: AEK365

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών ξεκίνησε σήμερα στη Γαλλία. Η μάχη μεταξύ του νυν προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να είναι σφοδρή, με τον δεύτερο να διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα.

Οι ως τώρα δημοσκοπήσεις δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ με 28% με τον νυν πρόεδρο Νικολά Σαροζί να έπεται

στο 26%.

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν του Μετώπου της Αριστεράς και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνουν περίπου στο 15% και θα δώσουν μάχη για την τρίτη θέση.

Σημαντικό ποσοστό, λίγο πάνω από 10% συγκεντρώνει ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού ενώ η υποψήφια των Οικολόγων Εύα Ζολί, ο εθνικιστής δεξιός Νικολά Ντιπόν-Ενιάν και οι δύο υποψήφιοι της άκρας αριστεράς Φιλίπ Πουτού και Ναταλί Άρτο είναι όλοι κάτω από το 3%.

Σχεδόν δεδομένο θεωρείται πάντως ποιοι δυο θα πάνε στο δεύτερο γύρο, στις 6 Μαΐου, (Σαρκοζί-Ολάντ), όμως πολλά θα κριθούν από τις επιδόσεις του Μελανσόν, της Λεπέν και του Μπαϊρού και από το οπού θα κλίνουν μετά την πρώτη Κυριακή οι ψηφοφόροι τους. Για τον δεύτερο γύρο οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Ολάντ ποσοστό γύρω στο 55%.

Ωστόσο κρίσιμος παράγοντας θα είναι το ποσοστό της συμμετοχής που παραδοσιακά είναι αρκετά ψηλό. Όμως, αναλυτές προειδοποιούν για το μεγάλο ποσοστό αποχής σε αυτή την αναμέτρηση, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει βάσει κάποιων δημοσκοπήσεων το 25%, απόδειξη της δυσπιστίας απέναντι στους πολιτικούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα