Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα επιβεβαιώνουν για τα χημικά στη Συρία

13:38 25/8/2013 - Πηγή: AEK365

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιβεβαίωσαν τη χρήση χημικών όπλων στην Δαμασκό ανακοινώνοντας ότι στις 21 Αυγούστου παρέλαβαν 3.600 ασθενείς με νευροτοξικά συμπτώματα και οι 355 είναι νεκροί. Την ίδια στιγμή, ειδικοί που ανέλυσαν τα βίντεο που δείχνουν θύματα των επιθέσεων καταλήγουν πως τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα θύματα είναι αυθεντικά και προέρχονται από δηλητηρίαση με τοξικό αέριο.

Από την άλλη, καθεστώς και αντιπολίτευση συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για την επίθεση, ενώ το Ιράν στρέφεται κατά των ανταρτών, προειδοποιώντας παράλληλα την Ουάσινγκτον

να μην εμπλακεί στρατιωτικά.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) ανακοίνωσε από την πλευρά του πως κατέγραψε κοντά στη Δαμασκό 322 θανάτους, ανάμεσά τους και 54 παιδιών, από «τοξικά αέρια».

Σε ανακοίνωσή της που έγινε γνωστή το Σάββατο, η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) υποστηρίζει ότι περίπου 355 ασθενείς «που παρουσίαζαν νευροτοξικά συμπτώματα» πέθαναν σε νοσοκομεία στα οποία νοσηλεύονται σχεδόν 3.600 άνθρωποι από τις 21 Αυγούστου.

«Τρία νοσοκομεία που βρίσκονται στην περιοχή της Δαμασκού και υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα παρέλαβαν, σε λιγότερο από τρεις ώρες το πρωί της Τετάρτης 21 Αυγούστου, περίπου 3.600 ασθενείς που παρουσίαζαν νευροτοξικά συμπτώματα, 355 από τους οποίους είναι νεκροί» ανέφεραν οι MSF.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα γίνονται έτσι η πρώτη ανεξάρτητη πηγή που επιβεβαιώνει τη χρήση χημικών όπλων στην περιοχή της Δαμασκού.

Οι ομάδες των MSF δεν μπόρεσαν να μεταβούν επί τόπου, αλλά βρίσκονται σε επαφή με το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών, στα οποία παρέχουν φάρμακα, ιατρικό υλικό και τεχνική υποστήριξη.

«Τα συμπτώματα που μας αναφέρθηκαν όπως σπασμοί, υπερβολική έκκριση σάλιου, διεσταλμένες κόρες των ματιών, θολή όραση και αναπνευστικές δυσκολίες, το επιδημιολογικό σχήμα αυτού του γεγονότος -που χαρακτηρίζεται από τη μαζική συρροή ασθενών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η προέλευση των ασθενών και η μόλυνση των τραυματιοφορέων και του προσωπικού που έδωσε τις πρώτες βοήθειες- υποδηλώνουν έντονα τη μαζική έκθεση σε έναν νευροτοξικό παράγοντα» υποστηρίζει ο Μπαρτ Γιάνσενς, διευθυντής επιχειρήσεων των MSF, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Κάτι τέτοιο θα ήταν μια παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που απαγορεύει ρητά τη χρήση χημικών και βιολογικών όπλων» προσθέτει, χωρίς να αναφέρεται στους πιθανούς δράστες της επίθεσης.

«Στους ασθενείς χορηγήθηκε ατροπίνη, ένα φάρμακο που παρασχέθηκε από τους MSF και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των νευροτοξικών συμπτωμάτων. Οι MSF προσπαθούν τώρα να αποκαταστήσουν τα εξαντλημένα αποθέματα των νοσοκομείων» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Από την άλλη, ο Ζαν Πασκάλ Ζάντερς, πρώην αναλυτής χημικού και βιολογικού πολέμου στο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, είχε αμφισβητήσει προηγούμενους ισχυρισμούς για ρίψη χημικών από τον Μπασάρ αλ-Ασαντ. Τώρα , μιλώντας στον «Guardian» ανέφερε πως: «Το βίντεο και οι φωτογραφίες αυτή την φορά έχουν πολύ καλύτερη ποιότητα. Φαίνονται καθαρά τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ασφυξίας, όπως η μπλαβί χροιά του δέρματος. Σε μια ενήλικη γυναίκα φαίνονται μαβιά σημάδια γύρω από το στόμα που δείχνουν θάνατο από ασφυξία».

Ενας φαρμακοποιός, ακτιβιστής της αντιπολίτευσης στη Συρία, μιλώντας μέσω Skype στο «Associated Press», είπε ότι φρόντισε δεκάδες τραυματίες σε αυτοσχέδιο νοσοκομείο. Τα θύματα «άφριζαν από το στόμα, είχα συσταλμένες κόρες ενώ όσοι ήταν ακόμη ζωντανοί δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν και τελικά πέθαναν. Το δέρμα γύρω από την μύτη και τα μάτια τους ήταν γκρι». Κατά τον ακτιβιστή, άλλα εμφανή συμπτώματα ήταν ότι γύριζαν τα μάτια των θυμάτων και πως είχαν σπασμούς. Ένα παιδί είχε κόρες μικρές σαν κουκίδες , χαρακτηριστικό σύμπτωμα που συνδέεται με το σαρίν, μια ισχυρή νευροτοξίνη. Ωστόσο, τόσο ο Ζάντερς όσο και άλλοι ειδικοί δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα πως το δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε ήταν η νευροτοξίνη σαρίν.

Μιλώντας στο «Spiegel», ο ελβετός ειδικός Στέφαν Μογκλ εξηγεί ότι οι συσταλμένες κόρες, που φαίνεται να έχουν αρκετά από τα θύματα, θεωρείται ένα από τα πρώτα συμπτώματα των αερίων που προσβάλουν το νευρικό σύστημα.

«Εμφανίζουν επίσης μυϊκούς σπασμούς σε διάφορα σημεία του σώματος ή τρέμουν ολόκληροι. Άλλη επίπτωση των νευροτοξικών αερίων είναι ότι αφρίζει το στόμα διότι οι δακρυγόνοι και οι σιελογόνοι αδένες βρίσκονται σε υπερδιέγερση. Η συστολή της κόρης μπορεί να προκληθεί με κολλύριο, αλλά δεν είναι εύκολο να προσποιηθεί κάποιος ότι έχει σπασμούς σε όλο του το σώμα. Ειδικά αφού πολλά από τα θύματα ήταν παιδιά. Δεν μπορούν να προσποιηθούν αυτά τα συμπτώματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα