Οι τελικοί που δε θα ξεχάσουμε ποτέ (VIDEO)

17:32 19/5/2012 - Πηγή: AEK365

Φέτος η μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση με τη σημερινή της μορφή, κλείνει 20 χρόνια. 20 χρόνια από την θέσπιση του θεσμού με τη μορφή του Champions League, με την Μπαρτσελόνα του Γιοχαν Κρόιφ να είναι τότε η πρωταθλήτρια.

Από τότε μέχρι και σήμερα κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, από το Champions League πέρασαν ομάδες θρύλοι, όπως η Ρεάλ του Ζιντάν, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του σερ Άλεξ Φέργκιουσον

και η Μπαρτσελόνα των τελευταίων ετών, που έδωσαν νόημα στις Τετάρτες (κι αργότερα και Τρίτες) μας.

Μέσα σε αυτή την 20ετία υπήρξαν παιχνίδια τα οποία θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στις μνήμες μας, αλλά όπως σε κάθε διοργάνωση, ο τελικός είναι κι εκείνος που συγκεντρώνει πάνω του όλα τα βλέμματα.
Και πως θα μπορούσε να μην τα συγκεντρώνει άλλωστε, μιας και ομάδες εκατομμυρίων ευρώ παλεύουν όλη τη σεζόν για τη βαρύτιμη κούπα με τα αυτιά...

Από τους 20 τελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ που έγιναν έως σήμερα, κάποιοι μας άφησαν με το στόμα ανοιχτό, όπως εκείνος του 2005 και άλλοι περιμέναμε πως και πώς να τελειώσουν, όπως εκείνους του 2001.

Όντας στο 25ο έτος της ηλικίας μου οι πρώτες μου αναμνήσεις από τελικό Τσάμπιονς Λιγκ ήταν από εκείνον του 1994 στο «ΟΑΚΑ», με τη Μίλαν να διασύρει με 4-0 την Μπαρτσελόνα. Οι δύο προηγούμενη ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Σαμπντόρια (1992) και Μαρσέιγ- Μίλαν (1993) δεν υπάρχουν καν στο πίσω μέρος του μυαλού μου.

Από τη σεζόν 1994-95 ξεκινά η «περιπέτεια» μου στο Τσάμπιονς Λιγκ με την τεράστια ΑΕΚ εκείνης της σεζόν να κοιτά στα μάτια τις μετέπειτα φιναλίστ Μίλαν και Άγιαξ. Ωστόσο κι εκείνος ο τελικός δεν μπορώ να πω πως με συγκλόνισε και δεν είναι από εκείνους που θα δημιουργούμαι στα εγγόνια μου.

Μπορούσια Ντόρτμουντ- Γιουβέντους: 3-1 (1996-97)

Ο πρώτος τελικός Champions League ο οποίος έχει μείνει βαθιά χαραγμένος στη μνήμη μου είναι εκείνος της σεζόν 1996-97.
Η Γιουβέντους φτάνει στον τελικό ως το απόλυτο φαβορί κόντρα στην Σταχτοπούτα Μπορούσια Ντόρτμουντ, του Ότμαρ Χίτσφελντ.
Η αρμάδα των «μπιανκονέρι» με Ντελ Πιέρο, Ζιντάν, Ντεσάμπ κ.α. μοιάζει ανίκητη αλλά ο Ριντλ με δύο γρήγορα γκολ (29' και 34'). Ο Ντελ Πιέρο με το θρυλικό πλέον τακουνάκι στο 64' αναπτερώνει τα όνειρά της Γιούβε για τίτλο, αλλά ο Ρίκεν με μια γκολάρα λίγα δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του στο ματς (71') θα κάνει το τελικό 3-1 και θα πραγματοποιήσει μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις σε τελικό Champions League.

Μάντσεστερ Γ.- Μπάγερν Μ.: 2-1 (1998-99)

Και πάμε σε έναν τελικό που δεν θα μπορούσε με τίποτα να λείπει από αυτή τη λίστα.
Οι «μπέμπηδες» του σερ Άλεξ Φέργκιουσον έχουν φτάσει μέχρι τον τελικό του «Καμπ Νου» όπου και αντιμετωπίζουν την Μπάγερν του Χίτσφελντ.
Οι Βαυαροί ανοίγουν το σκορ με φάουλ του Μάριο Μπασλερ μόλις στο 6ο λεπτό και κρατούν έως και το 90'
Τα δύο επόμενα λεπτά όμως θα μείνουν στην ιστορία του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου, καθώς η Γιουνάιτεντ με 2 γκολ στις καθυστερήσεις από τους Σέριγχαμ και Σόλσκιερ θα πάρει τον τίτλο. Χαρακτ

Keywords
Τυχαία Θέματα