Παρέμβαση ΕΣΗΕΑ για τον Βαξεβάνη

14:12 28/10/2012 - Πηγή: AEK365

Άμεση ήταν η παρέμβαση του προέδρου της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, Δημήτρη Τρίμη, για τη δίωξη του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη.

«Εκτιμώ ως απόλυτα υποκριτική τη σπουδή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κατά της δημοσιογραφικής έρευνας, όταν έρχονται στην δημοσιότητα εκείνα τα στοιχεία που υποτίθεται ότι ψάχνει επί μήνες τόσο η Δικαιοσύνη, όσο και ο πολιτικός κόσμος, ο οποίος αλληλοκατηγορείται ότι δεν βρίσκει. Η δημοσιότητα

και η διαφάνεια είναι η ψυχή της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης», τονίζει ο Δημήτρης Τρίμης.

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι όσον αφορά την ταχύτητα με την οποία οι αρχές έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψης. Ο Κώστας Βαξεβάνης δεν είναι ένας επικίνδυνος εγκληματίας και θα μπορούσε απλά να λέγεται διοικητικά. Η πίεση που δημιουργεί η σύλληψη του δημοσιογράφου είναι σαφώς δυσανάλογη.

Σε ανακοίνωσή του και οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» τονίζουν ότι «η διαδικασία αυτή ενθαρρύνει την υπερβολική συσκότιση και οι αρχές φαίνεται να επιβάλουν τη θεραπεία του ευαίσθητου αυτού θέματος, αλλά σίγουρα είναι συναρπαστικό για το δημόσιο συμφέρον».

«Εάν οι αρχές θα πρέπει να συλλάβουν τον Κώστα Βαξεβάνη, χρειαζόμαστε να έχουμε από τις πρώτες στιγμές παρουσία δικηγόρου καθώς επίσης και ότι γίνονται σεβαστά όλα τα δικαιώματά του. Δεν μπορεί να είναι διαφορετικά σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορούμε επίσης να θυμηθούμε ότι ο δημοσιογράφος έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει την ανάγκη να προστατεύσει τις πηγές του».

Στο θέμα αναφέρθηκαν και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως οι New York Times, οι οποίοι σε αναφορά της δημοσίευσης της λίστας Λαγκάρντ αναφέρεται σε δηλώσεις του δημοσιογράφου που επισημαίνει πως «αντί να συλλάβουν τους φοροφυγάδες και τους υπουργούς οι οποίοι είχαν τον κατάλογο στα χέρια τους, προσπαθούν να συλλάβουν την αλήθεια και την ελεύθερη δημοσιογραφία».

Η γαλλική Humanite κάνει λόγο για «νέα ανατροπή στην ιστορία της λίστας Λαγκάρντ και νέες απειλές για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα». «Η λίστα ήταν προφανώς προορισμένη για να εξαφανιστεί», σχολιάζεται στο σχετικό δημοσίευμα και σημειώνεται : «Ένας από τους υπουργούς ο Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι δεν ήξερε σε ποιον δημόσιο υπάλληλο έδωσε το CD που περιείχε τα ονόματα. Ο άλλος υπουργός δήλωσε πως έχασε το στικάκι (USB). Από τότε η Γαλλία ήταν έτοιμη να κοινοποιήσει τη λίστα εάν η ελληνική κυβέρνηση το ζητούσε».

Στο θέμα αναφέρθηκε και το Reuters και η Wall Street Journal.

Keywords
Τυχαία Θέματα