Πάτησε τα 40 ο Ράιαν Γκιγκς (ΦΩΤΟ+VIDEOS)

12:20 29/11/2013 - Πηγή: AEK365

Σαν σήμερα πριν από 40 χρόνια γεννήθηκε ο Ράιαν Γκιγκς που αργότερα έμελλε να γίνει ο πιστός στρατιώτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υπηρετώντας την πιστά για πάνω από 23 χρόνια και έχοντας φορέσει την φανέλα της σε 955 παιχνίδια.
Γυρίζοντας το χρόνο πίσω θα διαπιστώσει κανείς πως για τον Ουαλό υπήρχε ενδιαφέρον από το Μάντσεστερ, αλλά από την Σίτι. Ο Γκιγκς, όταν ήταν ακόμη παιδί, έπαιζε στην τοπική ομάδα του Σάλφορντ, τους Ντινς, όπου προπονητής ήταν ένας σκάουτερ της Μάντσεστερ Σίτι, ο Ντένις Σκόφιλντ. Ο Γκιγκς λοιπόν ήταν στις ακαδημίες της Σίτι και μάλιστα στα γραφεία της ομάδας υπήρχε

για αρκετά χρόνια μια φωτογραφία του.
Η μεταγραφή του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ οφείλεται, σε ένα βαθμό, και σε έναν... σεκιούριτι. Παίζοντας στους Ντινς, τράβηξε την προσοχή του Χάρολντ Γούντ και αυτός ήταν που μίλησε προσωπικά στον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ώστε να πάει σκάουτερ της Γιουνάιτεντ για να δει από κοντά τον Ουαλό.
Τα Χριστούγεννα του 1986 ο Γκιγκς πέρασε δοκιμαστικά από την Γιουνάιτεντ, αν και το «πάντρεμα» άργησε ένα χρόνο. Στα 14ά γενέθλια του, ο Γκιγκς πήρε ένα «δώρο» που θα άλλαζε όλη του την ζωή.
Ο Σερ Άλεξ πήγε στο σπίτι του, μαζί με τον σκάουτερ της Γιουνάιτεντ, Τζο Μπράουν και του πρότεινε να πάει στις ακαδημίες της ομάδας, με σκοπό σε τρία χρόνια να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο με τους «κόκκινους διαβόλους».
Ακριβώς έτσι έγιναν τα πράγματα και στις 29 Νοεμβρίου του 1990 στα 17ά γενέθλιά του η Γιουνάιτεντ του πρόσφερε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο με τις υπογραφές να πέφτουν δυο μέρες αργότερα.
Ντεμπούτο στο πρωτάθλημα έκανε απέναντι στην Έβερτον εντός έδρας στις 2 Μαρτίου του 1991 ως αλλαγή του τραυματία Ντένις Ίργουϊν.
Αν επιχειρήσει κανείς να κάνει έναν πρώτο απολογισμό για τον Ράιαν Γκιγκς, ως τώρα, θα καταγράψει: 955 συμμετοχές με την Γιουνάιτεντ, 168 γκολ, 151 ασίστ, 13 πρωταθλήματα Αγγλίας, τέσσερα FA Cup, τέσσερα League Cup, δυο Champions League, ένα Super Cup Ευρώπης, ένα Κύπελλο Συλλόγων, εννιά Community Shield και ένα Intercontinental Cup.
Παράλληλα, σε διεθνές επίπεδο έχει 64 εμφανίσεις με την Εθνική Ουαλίας και 12 γκολ ενώ αποσύρθηκε από την Εθνική της χώρας του το 2007.
Είναι ο παίκτης με τις περισσότερες εμφανίσεις με την Γιουνάιτεντ, είναι ο μόνος που ήταν παρών και στα 13 πρωταθλήματα της ομάδας, έχει παίξει και έχει σκοράρει σε 22 συνεχόμενες σεζόν του αγγλικού πρωταθλήματος, είναι ο μεγαλύτερος παίκτης που έχει σκοράρει σε Τσάμπιονς Λιγκ ενώ έχει σκοράρει και το γρηγορότερο γκολ για τους «κόκκινους διαβόλους» στο 15΄΄ στον αγώνα με την Σαουθάμπτον στις 18 Νοεμβρίου του 1995.
Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε δηλώσει για την πρώτη φορά που είχε δει τον Γκιγκς να αγωνίζεται: «Θυμάμαι την πρώτη φορά που τον είδα. Ήταν 13 χρονών και έτρεχε στον γήπεδο σαν κόκερ που κυνηγά ένα χαρτί στον αέρα».
Φέτος, ο Γκιγκς μπορεί να μην έχει πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενδεκάδα του Μόγιες, αλλά όπως είπε ο Σκωτσέζος ο 39χρονος είναι υπόδειγμα και δεν φαίνονται τα χρόνια του. «Είναι ένα υπόδειγμα, σε τρομερή φυσική κατάσταση. Ο Ράιαν δεν φαίνεται να είναι στο σημείο που θα σταματήσει. Ποιος ξέρει; Δεν μοιάζει με 40...
Ένιωθα ότι τον ήθελα στην αρχή της σεζόν για την εμπειρία του και επειδή τότε ξεκινούσα εδώ, αλλά προπονείται καλά, είναι σε τρομερή φόρμα και παίζει καλά. Πρέπει να τον δεις να προπονείται για να καταλάβεις ότι είναι ένας εκπληκτικός παίκτης. Κάποια πράγματα από αυτά που κάνει τα θαυμάζεις».
Μετρώντας 23 χρόνια στα αποδυτήρια του «Όλντ Τράφορντ» έχει δει πολλούς παίκτες, αλλά εκείνος ξεχωρίζει τον Αντνάν Γιανουζάι λέγοντας ότι του θυμίζει τον εαυτό του.
«Παίρνει την μπάλα και έχει τρομερή ισορροπία, είναι τρομερό, όπως όταν ήρθα και εγώ στην ομάδα. Οι άλλοι παίκτες στις ακαδημίες μπορούν να τον βλέπουν και να ξέρουν πως είναι πιθανό να μπεις στην πρώτη ομάδα αν δουλέψεις σκληρά. Νομίζω είναι έξι ή εφτά χώρες που τον θέλουν για την Εθνική. Προσπάθησα και εγώ να τον πείσω για την Ουαλία αλλά δεν ήθελε!».

Keywords
Τυχαία Θέματα