Πέθανε ο Τζούλιο Αντρεότι

20:29 6/5/2013 - Πηγή: AEK365

Γεννημένος στη Ρώμη στις 14 Ιανουαρίου 1919, ο Τζούλιο Αντρεότι κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας επί μία πεντηκονταετία:

Εγινε επτά φορές πρωθυπουργός -μεταξύ των ετών 1972 και 1992 - και επίσης οκτώ φορές υπουργός Αμύνης, πέντε φορές υπουργός Εξωτερικών, δύο φορές υπουργός Οικονομικών, υπουργός για τον Προϋπολογισμό και τον Οικονομικό Προγραμματισμό και υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, διετέλεσε επίσης υπουργός Εσωτερικών και υπουργός Δημόσιας Διοίκησης.

Για πολλούς Ιταλούς συμβόλιζε

τον κατ' εξοχήν «ανοξείδωτο» πολιτικό λόγω της μακράς παραμονή τους στην πολιτική σκηνή σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Κατηγορήθηκε σχεδόν για τα πάντα ενώ μεταξύ άλλων τον αποκάλεσαν Θείο Τζούλιο, Καμπούρη, Αλεπού, Μολώχ, Σαλαμάνδρα, Μαύρο Πάπα, Ανθρωπο της Αβύσσου, Βελζεβούλ!

Κατά την δεκαετία του '70 δέχθηκε σκληρή κριτική επειδή, σύμφωνα με αναλυτές, δεν εξήντλησε όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με στόχο την απελευθέρωση του χριστιανοδημοκράτη γραμματέα 'Αλντο Μόρο, ο οποίος το 1978 απήχθη και συνέχεια δολοφονήθηκε από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες.

Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1993, κατηγορήθηκε για συνέργεια με την μαφία της Σικελίας, για οργανική σχέση με την Κόζα Νόστρα του αρχινονού Τοτό Ριίνα. Οι κατηγορίες, όμως, δεν αποδείχθηκαν ποτέ και δεν οδήγησαν σε καταδίκη του Ιταλού ισόβιου γερουσιαστή.

Στενός φίλος, μεταξύ άλλων, του Χέλμουτ Κολ και του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο Αντρεότι είχε ταχθεί κατά της επανένωσης των δυο Γερμανιών, «δεδομένων των ιστορικών προηγούμενων», προκαλώντας σειρά πολεμικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα