Πλουσιότερος Ευρωπαίος ο «Mr. Zara»

19:54 10/7/2013 - Πηγή: AEK365

Το ελβετικό περιοδικό BILAN δημοσιεύει την λίστα με τις 100 πιο πλούσιες οικογένειες της Ευρώπης και στην κορυφή βρίσκεται ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας καταστημάτων ZARA, ο Ισπανός Αμάνσιο Ορτέγκα Γκαόνα με περιουσία που φτάνει τα 40.9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Για να ελπίζει κανείς να περιληφθεί στον κατάλογο του περιοδικού, χρειάζεται να έχει περιουσία τουλάχιστον 6 δισ. ελβετικών φράγκων (5 δισ. ευρώ). Το ένα τέταρτο αυτών των πολύ πλούσιων οικογενειών ζει στην Ελβετία.
Στη δεύτερη θέση, πίσω από τον Ισπανό Αμάνσιο Ορτέγκα

Γκαόνα, βρίσκεται ο Σουηδός Ίνγκβαρ Κάμπραντ (Ikea) και ακολουθεί ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό (LVMH).
Οι Γάλλοι έχουν καλή εκπροσώπηση στον κατάλογο με τέσσερις περιουσίες στις δέκα πρώτες (οικογένειες Αρνό, Μπετανκούρ, Μιλιέζ και Ερμές).
Συνολικά ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει 12 γαλλικές οικογένειες. Το 52% των ονομάτων στον κατάλογο είναι πρόσωπα που κληρονόμησαν την περιουσία τους από τους γονείς τους.
Οι Γερμανοί και οι Ρώσοι κυριαρχούν στην κατάταξη, με 27 και 23 ονόματα αντιστοίχως. Οι Ελβετοί και οι Ιταλοί έχουν από 7 και ακολουθούν οι Σουηδοί (5), οι Βρετανοί (3), και οι Ισπανοί (2). Περιλαμβάνεται επίσης η πριγκιπική οικογένεια του Λιχτενστάιν.
Σημαντική επισήμανση του δημοσιογράφου Luigino Canal είναι ότι η κατάταξη δείχνει πως «στην Ευρώπη οι σημερινές μεγάλες περιουσίες έχουν προκύψει, εκτός από μερικές εξαιρέσεις, από την 'παλιά οικονομία'». Όπως παρατηρεί, οι τομείς των νέων τεχνολογιών της πληροφόρησης σχεδόν απουσιάζουν απ' αυτό τον κατάλογο.
Μεταξύ των εξαιρέσεων, ο ιδιοκτήτης της γαλλικής εταιρίας d'Iliad Xavier Niel που βρίσκεται στην 76η θέση.
Αναφορικά με τις ρωσικές περιουσίες, το «Bilan» αναφέρει πως οι ρώσοι δισεκατομμυριούχοι «επωφελήθηκαν με επιδεξιότητα από το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων στη Ρωσία κατά τη δεκαετία του 1990 για να αποκτήσουν μισοτιμής παλιές κρατικές επιχειρήσεις».
«Το μεγάλο μετασοβιετικό πανηγύρι γέμισε τα χρηματοκιβώτια αυτών των ολιγαρχών», καταλήγει το περιοδικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα