Ποιοι ψήφισαν Χρυσή Αυγή

11:53 28/5/2012 - Πηγή: AEK365

Σε έρευνα του το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας επιχείρησε να αποκρυπτογραφήσει την ταυτότητα όσων στις εκλογές της 6ης Μαΐου ψήφισαν την Χρυσή Αυγή.
Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει λοιπόν πως η Χρυσή Αυγή έχει μεγαλύτερη

επιρροή ανάμεσα στους άνδρες, στις ηλικίες 35-44, στους απόφοιτους Λυκείου και τεχνικής εκπαίδευσης αλλά και στους άνεργους και στους εμπόρους.
Κοινό στοιχείο των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με την έρευνα, είναι η αρνητική εικόνα για τους μετανάστες. Στην ερώτηση ποια πιστεύουν ότι είναι η επίδραση των μεταναστών στην οικονομία της χώρας, το 59% των κατοίκων στο 4ο και στο 6ο διαμέρισμα (Κολωνός, Ακαδημία Πλάτωνος και Σεπόλια ως Πατήσια στο πρώτο, ενώ Πατήσια και Κυψέλη ανήκουν στο δεύτερο) και το 53% των κατοίκων των υπολοίπων διαμερισμάτων απαντούν ότι θεωρούν πως είναι αρνητική, ενώ το 33% στο 4ο και στο 6ο και το 36% στα υπόλοιπα απαντούν ότι είναι ουδέτερη και το 8% και το 11% αντιστοίχως θεωρούν ότι είναι θετική.
Στην ερώτηση αν πιστεύουν ότι οι μετανάστες υποσκάπτουν ή εμπλουτίζουν την πολιτιστική ζωή της χώρας το 61% των ερωτωμένων στο κέντρο της Αθήνας απαντά ότι την υποσκάπτουν, το 31% έχει ουδέτερη θέση και το 8% πιστεύει ότι την εμπλουτίζουν. Τα ποσοστά για τους κατοίκους των υπολοίπων περιοχών της Αθήνας είναι 52%, 32% και 16% αντιστοίχως.
Μάλιστα σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας, δεν είναι μόνο οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας αρνητικοί απέναντι στους μετανάστες αλλά και οι κάτοικοι στα υπόλοιπα διαμερίσματα της πρωτεύουσας.
Το αίσθημα του φόβου είναι διάχυτο στους κατοίκους σε όλη την έκταση του Δήμου Αθηναίων. Περίπου δύο στους τρεις δηλώνουν ότι "θα ένιωθα φόβο αν χρειαζόταν να διασχίσω μετά τα μεσάνυχτα το κοντινό μου πάρκο" και το 1/3 του δείγματος δηλώνει ότι "θα ένιωθα φόβο αν χρειαζόταν να μείνω στη διάρκεια του Αυγούστου μόνος στο διαμέρισμά μου για μερικές ημέρες".

Σύμφωνα με την έρευνα "ως το 2011 οι Αθηναίοι που έρχονταν σε επαφή με τη δράση της Χρυσής Αυγής μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων ή από το φιλικό τους περιβάλλον ήταν περισσότεροι στο 4ο και στο 6ο δημοτικό διαμέρισμα (προφανώς λόγω της παρουσίας της στον Αγιο Παντελεήμονα και στην Κυψέλη)", ενώ προσθέτει πως το 2012 καταγράφεται σημαντική αύξηση στο ποσοστό όσων αναζητούν πληροφορίες για τη Χρυσή Αυγή στο Διαδίκτυο (αύξηση περίπου 80%) και στο ποσοστό όσων ενημερώνονται για τη δράση της από τρίτους (αύξηση περίπου 25%).
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα σύμφωνα με τα οποία ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται ανεκτικός απέναντι στους μετανάστες, οι ψηφοφόροι του γίνονται όλο και πιο αντιμετανάστες. Οι ερευνητές αποδίδουν αυτό το γεγονός στη μαζική εισροή ψηφοφόρων από άλλα κόμματα, οι οποίοι και δεν μοιράζονται τις παραδοσιακά ανεκτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα