Προϊστορία: Euro 1960 (VIDEO)

19:23 1/6/2012 - Πηγή: AEK365

Όπερ και εγένετο. Η UEFA, έστειλε προσκλήσεις σε όλες τα Ευρωπαϊκά κράτη για να συμμετάσχουν στα προκριματικά της διοργάνωσης, τα οποία θα ξεκινούσαν το 1958, με την τελική φάση να πραγματοποιείται στην Γαλλία το 1960.
Οι 17 ομάδες που δήλωσαν συμμετοχή, θα έπαιρναν μέρος σε διπλές αναμετρήσεις εντός και εκτός έδρας για να πάρουν το εισιτήριο για την τελική φάση. Το εναρκτήριο παιχνίδι

του θεσμού, διεξήχθη στις 20 Σεπτεμβρίου το 1958, ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και την Ουγγαρία. Στο «Λουζνίκι» της Μόσχας συγκεντρώθηκαν 100.572 για να δουν τον Ανατόλι Ιλίιν να γίνεται ο πρώτος σκόρερ μόλις στο τέταρτο λεπτό του αγώνα. Τελικά η Σοβιετική Ένωση απέκλεισε με τελικό σκορ 5-1 την Ουγγαρία.

Η Ελληνική ομάδα κληρώθηκε στα προκριματικά με την πανίσχυρη τότε Γαλλία, από την οποία και αποκλείστηκε με συνολικό σκορ 8-2 (7-1 στη Γαλλία και 1-1 στην Αθήνα).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από την διοργάνωση έλαμψαν δια της απουσίας τους μεγάλες δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου όπως η Αγγλία, η Δυτική Γερμανία και η Ιταλία. Σε αυτές θα πρέπει να προσθέσουμε και αυτές της Ολλανδίας, το Βελγίου και της Ελβετίας. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε επίσης το γεγονός, ότι για καθαρά πολιτικούς λόγους η Ισπανία, αφού απέκλεισε στον α΄ γύρο την Πολωνία (4-2 και 3-0), αρνήθηκε στη συνέχεια να ταξιδέψει στη Σοβιετική Ένωση, με αποτέλεσμα να αποκλεισθεί από την προημιτελική φάση.

Οι τέσσερις ομάδες που κατάφεραν τελικά να φτάσουν μέχρι τα γήπεδα της Γαλλίας ήταν εκτός από την διοργανώτρια χώρα, η Σοβιετική Ένωση, η Τσεχοσλοβακία και η Γιουγκοσλαβία, ομάδες που ήταν περίπου ισοδύναμες. Σε ένα παιχνίδι θρίλερ που διεξήχθη στο «Παρκ ντε Πρενς» η Γιουγκοσλαβία επικράτησε με 5-4 της Γαλλίας και πέρασε στον τελικό. Το συγκεκριμένο παιχνίδι κατέχει μέχρι και σήμερα το ρεκόρ του παιχνιδιού με τα περισσότερα τέρματα, στην ιστορία του θεσμού. Στον άλλο ημιτελικό, η Σοβιετική Ένωση επικράτησε εύκολα της Τσεχοσλοβακίας με 3-0.

Ο τελικός διεξήχθη στο Παρίσι στις 10 Ιουλίου 1960, με διαιτητή τον Άγγλο Έλλις. Σοβιετική Ένωση και Γιουγκοσλαβία κονταροχτυπήθηκαν σε ένα σπουδαίο ματς, χωρίς ωστόσο να βρεθεί νικητής, αφού το 1-1 σφράγισε τις προσπάθειες των 22 ποδοσφαιριστών στην κανονική διάρκεια του αγώνα. Στην παράταση και συγκεκριμένα στο 23ο λεπτό, ο Βίκτορ Πονεντέλκιν βρήκε δίχτυα, διαμορφώνοντας το τελικό 2-1 για τη Σοβιετική Ένωση. Η αλήθεια είναι, ότι εκείνο το βράδυ οι Γιουγκοσλάβοι ήταν σαφώς ανώτεροι των αντιπάλων και θα μπορούσαν να είχαν καθαρίσει από νωρίς το παιχνίδι, δυστυχώς όμως γι' αυτούς βρήκαν απέναντι τους, τον καλύτερο τερματοφύλακα, που πέρασε ποτέ από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα, τον αείμνηστο Λεβ Ιβάνοβιτς Γιασίν.

Ο τρομερός και πανύψηλος (1,89μ) Σοβιετικός πορτιέρο αναδείχθηκε σε μορφή της συνάντησης, πραγματοποιώντας σπουδαίες αποκρούσεις που αργότερα του χάρισαν τα προσωνύμια του «μαύρου πάνθηρα», της «μαύρης αράχνης» αλλά και του «μαύρου χταποδιού», εξαιτίας και της εμφάνισης του, αφού συνήθιζε να αγωνίζεται μ
Keywords
Τυχαία Θέματα