Προϊστορία: Euro 2000 (VIDEO)

21:12 1/6/2012 - Πηγή: AEK365

Οι Έλληνες διεθνείς δεν κατάφεραν να περάσουν το σκόπελο της προκριματικής φάσης, τερματίζοντας για άλλη μια φορά πίσω από τη Νορβηγία και τη Σλοβενία.

Στην τελική φάση της διοργάνωσης προκρίθηκαν δεκαέξι ομάδες, οι οποίες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομίλους, από τους οποίους οι δυο πρώτες κάθε ομίλου πέρασαν στα προημιτελικά. Αίσθηση είχε προκαλέσει ο αποκλεισμός τόσο της Αγγλίας, όσο και της Γερμανίας προκαλώντας τριγμούς στις Εθνικές ομάδες των δυο αυτών χωρών, με παραιτήσεις και βαρύγδουπες δηλώσεις εκατέρωθεν.

Στα

ημιτελικά παρούσα για άλλη μια φορά, η σταθερή αξία του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου Ολλανδία, απέναντι στην Ιταλία η οποία παρουσιαζόταν ιδιαίτερα μαχητική. Το τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα, βρήκε τις δυο ομάδες ισόπαλες 0-0. Στην παράταση το σκηνικό δεν άλλαξε και το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι. Εκεί ο Τόλντο αποκρούει τα πέναλτι των Φ.Ντε Μπουρ, Σταμ και Μπόσφλετ και χαρίζει την πρόκριση στην «σκουάντρα ατζούρα». Στον δεύτερο ημιτελικό, η Γαλλία με γκολ του τρομερού Ζιντάν στο 102ο λεπτό απέκλεισε την Πορτογαλία με 2-1.

Ο μεγάλος τελικός, στο «Ρουά Μποντουέν» των Βρυξελλών, όπως είχε μετονομαστεί το «Χέιζελ» λόγω των θλιβερών γεγονότων του 1985, ήταν ακόμα πιο συγκλονιστικός. Η Ιταλία αιφνιδίασε τη Γαλλία και προηγήθηκε με τον Ντελβέκιο στο 10ο λεπτό. Οι Ιταλοί θα μπορούσαν να είχαν «τελειώσει» το παιχνίδι, αλλά ο Ντελ Πιέρο έχασε μεγάλη ευκαιρία να χριστεί σκόρερ, λίγα λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα. Και ενώ όλοι περίμεναν το σφύριγμα της λήξης, κάπου εκεί στο 93ο λεπτό ο Βιλτόρ ισοφάρισε για τη Γαλλία στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση. Οι Ιταλοί τα είχαν χαμένα, και πριν προλάβουν να καταλάβουν τι είχε συμβεί, ο Νταβίντ Τρεζεγκέ τους έδωσε την χαριστική βολή, στο 103ο λεπτό της παράτασης.

Έτσι, δυο χρόνια μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο η Γαλλία θα στεφθεί και Πρωταθλήτρια Ευρώπης, κατακτώντας το δεύτερο της τρόπαιο στην ιστορία του θεσμού.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2000

Α' ΦΑΣΗ

Ουαλία - Ιταλία 0 - 2
Λευκορωσία - Δανία 0 - 0
Δανία - Ουαλία 1 - 2
Ιταλία - Ελβετία 2 - 0
Ουαλία - Λευκορωσία 3 - 2
Ελβετία - Δανία 1 - 1
Λευκορωσία - Ελβετία 0 - 1
Δανία - Ιταλία 1 - 2
Ελβετία - Ουαλία 2 - 0
Ιταλία - Λευκορωσία 1 - 1
Δανία - Λευκορωσία 1 - 0
Ιταλία - Ουαλία 4 - 0
Ουαλία - Δανία 0 - 2
Ελβετία - Ιταλία 0 - 0
Λευκορωσία - Ουαλία 1 - 2
Δανία - Ελβετία 2 - 1
Ελβετία - Λευκορωσία 2 - 0
Ιταλία - Δανία 2 - 3
Ουαλία - Ελβετία 0 - 2
Λευκορωσία - Ιταλία 0 - 0
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ιταλία 15, Δανία 14, Ελβετία 14, Ουαλία 9, Λευκορωσία 3

Β' ΟΜΙΛΟΣ

Γεωργία - Αλβανία 1 - 0
ΕΛΛΑΔΑ - Σλοβενία 2 - 2
Νορβηγία - Λετονία 1 - 3
Λετονία - Γεωργία 1 - 0
Σλοβενία - Νορβηγία 1 - 2
ΕΛΛΑΔΑ - Γεωργία 3 - 0
Νορβηγία - Αλβανία 2 - 2
Σλοβενία - Λετονία 1 - 0
Αλβανία - ΕΛΛΑΔΑ 0 - 0
ΕΛΛΑΔΑ - Νορβηγία 0 - 2
Γεωργία - Σλοβ

Keywords
Τυχαία Θέματα