Προς ματαίωση η Σύνοδος της Ευρωζώνης

13:01 28/2/2012 - Πηγή: AEK365

Η Σύνοδος των ηγετών της Ευρωζώνης δεν θα πραγματοποιηθεί, όπως όλα δείχνουν, μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 2 Μαρτίου στις Βρυξέλλες εξαιτίας των αντιρρήσεων της Γερμανίας. Συγκεκριμένα, τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαφωνούν ανοικτά με την αύξηση των διαθεσίμων κονδυλίων του μόνιμου μηχανισμού στήριξης των οικονομιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα μέσω της ενοποίησης των δύο μηχανισμών, δηλαδή του EFSF και του ESM ο οποίος προγραμματίζεται να ενεργοποιηθεί τον Ιούλιο του 2012.

Με δηλώσεις του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε είχε εμμέσως προαναγγείλει την αναβολή ή την ματαίωση της προγραμματισμένης για τις 2 Μαρτίου σύναξης των χωρών μελών της ευρωζώνης. "Ο Μάρτιος αρχίζει την 1η και τελειώνει στις 31. Ανάμεσα στην 1η και την 31η Μαρτίου θα εξετάσουμε εάν το εύρος του μηχανισμού σταθερότητας επαρκεί με δεδομένα τα τελευταία γεγονότα", επισήμανε ο κ. Σόιμπλε την Κυριακή, σε μια τοποθέτηση που θεωρείται ότι θα ενισχύσει το κλίμα αβεβαιότητας αφού η λήψη των τελικών αποφάσεων δεν προσδιορίζεται στη σύνοδο κορυφής στις 1 και 2 Μαρτίου, αλλά τοποθετείται γενικώς, κάποια στιγμή μέσα στον Μάρτιο.
Η απόφαση για την Ελλάδα θα ληφθεί στα τέλη Μαρτίου, προϊδέασε για την αναβολή ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο επιχειρώντας ταυτοχρόνως να στείλει ένα μήνυμα στις αγορές ότι οι τελικές αποφάσεις δεν ήταν προγραμματισμένο να ληφθούν άμεσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα