«Προσπαθώ να μην χάσω την υπομονή μου με την Ελλάδα»

21:27 22/2/2012 - Πηγή: AEK365

Για ακόμα μια φορά αναφέρθηκε στην Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο κανάλι ARD.

Ο κ. Σόιμπλε είπε ότι ελπίζει να μην υπάρξει ξανά κίνδυνος από την Αθήνα για τη σταθερότητα της ευρωζώνης, ενώ προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της αυστηρότητας

απέναντι στη χώρα μας και της προσπάθειας να πείσει τους Γερμανούς ότι η επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας είναι σκόπιμη και έχει πιθανότητες επιτυχίας.

Μάλιστα οι ερωτήσεις που του απευθύνθηκαν δείχνουν αυτή ακριβώς της απαξίωση των Γερμανών για την Ελλάδα και την εχθρική τους στάση απέναντί μας.

Ερωτηθείς για το αν θυμάται πόσες συνεδριάσεις έχουν γίνει για την Ελλάδα, απάντησε ότι δεν θυμάται ακριβώς.

«Εδώ και δύο χρόνια ασχολούμαστε τακτικά με το ζήτημα της Ελλάδας. Κάθε τρεις μήνες άλλωστε έπρεπε να ελέγχουμε πώς πήγε η υλοποίηση του πρώτου προγράμματος. Επομένως, είχαμε συχνά συναντήσεις, αλλά και στο μέλλον θα έχουμε μερικές ακόμα», ανέφερε.

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι δεν πιστεύει πως το ελληνικό θέμα έχει κλείσει και πρόσθεσε ότι πρώτα θα πρέπει η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις των μεταρρυθμιστικών μέτρων, που ανέλαβε.

«Μέχρι την 1η Μαρτίου θέλουμε να δούμε ότι εντάχθηκαν στη νομοθεσία. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή της συμφωνηθείσας βοήθειας. Γιατί όλα όσα κάνουμε πρέπει να έχουν το νόημα να οδηγήσουν με το πέρασμα του χρόνου την Ελλάδα σε καλύτερες οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις».

Όπως είπε ο Σόιμπλε, βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η είσπραξη ελάχιστων φόρων και ανέφερε το παράδειγμα των πλούσιων Ελλήνων που βγάζουν τα χρήματα έξω από τη χώρα.

Σε ερώτηση για το αν χάνει την υπομονή του, με τη χώρα μας ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αρμόδιοι στην Ελλάδα έχουν καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης.

«Προσπαθώ να μη χάσω την υπομονή μου. Αλλά έχω την εντύπωση ότι οι αρμόδιοι στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός οικονομικών και όσοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση έχουν καταλάβει πράγματι τη σοβαρότητα της κατάστασης».

Ανάλογη ήταν η αντιμετώπιση και από τον πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών FDP, αντικαγκελάριο και υπουργό οικονομία της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος ζήτησε από την Ελλάδα να εφαρμόσει επιτέλους τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις.

«Δεν θα δεχτούμε άλλους εκβιασμούς», δήλωσε ο Ρέσλερ. «Καμία παροχή χωρίς αντιπαροχή - και αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης!».

«Η Ελλάδα επανειλημμένα απλώς μας καθησυχάζει. Ακόμα και μια αναπτυσσόμενη χώρα κάνει περισσότερα», κατέληξε ο Ρέσλερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα