Ρεκόρ στην παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν

22:33 15/11/2013 - Πηγή: AEK365

Ρεκόρ στην παραγωγή οπίου σημειώθηκε φέτος στο Αφγανιστάν, τη χρονιά δηλαδή που οι στρατιωτικές δυνάμεις τη Δύσης ετοιμάζονται για αποχώρηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι τα κέρδη θα πάνε σε πολέμαρχους που ανταγωνίζονται για εξουσία, με τις προεδρικές εκλογές να έχουν προγραμματιστεί για του χρόνου. H επέκταση της καλλιέργειας παπαρούνας κατά 2.088

στρέμματα φέρνει σε δύσκολη θέση τη χώρα που επί δέκα χρόνια προσπαθεί να διαρρήξει τους δεσμούς ανάμεσα στα κέρδη από τα ναρκωτικά και τους Ταλιμπάν.

Το Αφγανιστάν είναι η χώρα με την μεγαλύτερη καλλιέργεια παπαρούνας, από την οποία παράγεται το όπιο και η ηρωίνη. Η σοδειά του Αφγανιστάν πέρυσι αντιπροσώπευε το 75% της παγκόσμιας προμήθειας των συγκεκριμένων ναρκωτικών, ενώ φέτος θα φτάσει στο 90%.

Η μεγάλη αύξηση στη σοδειά οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: τα ξένα στρατεύματα έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την οριστική αποχώρηση της επόμενη χρονιάς, η τιμή του οπίου εκτινάχθηκε πέρυσι και φαίνεται ότι λείπει η πολιτική θέληση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα