Σαμαράς: Ανάκαμψη και ανακούφιση

18:19 31/5/2012 - Πηγή: AEK365

Επαναφορά της μετενέργειας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στους έξι μήνες, σταδιακή άνοδο του αφορολόγητου από τις 5000 στις 8.000 ευρώ, συμψηφισμό οφειλών από και προς το δημόσιο, καθώς και αντικατάσταση του τέλους της ΔΕΗ από ένα νέο, διευρυμένο ΕΤΑΚ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του.

Όπως είπε,

προτεραιότητα της ΝΔ είναι η ανάκαμψη, η ανακούφιση και η επαναδιαπραγμάτευση της οικονομικής πολιτικής και δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι θα επαναδιαπραγματευτούμε την αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και των πολυτεχνικών επιδομάτων στα επίπεδα του 2009.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι στόχος του είναι μέχρι το τέλος του 2012 θα είναι να σταματήσει η άνοδος της ανεργίας και το πρώτο εξάμηνο του 2013 να ξεκινήσει η σταδιακή μείωσή της πάντα με τη βοήθεια του ΕΣΠΑ. Οι νέες θέσεις εργασίας όπως τόνισε αφορούν τον ιδιωτικό τομέα και όχι τον δημόσιο, ενώ κατηγόρησε όσους υπόσχονται νέες προσλήψεις στο δημόσιο.

Αναφορικά με το επίδομα ανεργίας δεν έκανε λόγο για αύξησή του, αλλά για επέκταση του επιδόματος όχι για ένα χρόνο που ισχύει τώρα, αλλά για δύο χρόνια. Επίδομα ανεργίας υποσχέθηκε και για ελεύθερους επαγγελματίας ή καταστηματάρχες που έχασαν τις δουλειές τους.

Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών για να υπάρξει ανάπτυξη και κίνηση στην αγορά, ενώ υποσχέθηκε μείωση του ΦΠΑ από το 23% που βρίσκεται σήμερα στο 19%. Σχετικά με τους δανειολήπτες ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να πληρώνουν μηνιαία δόση που ξεπερνά το 30% του μισθού τους, ενώ θα προχωρήσει και σε αναστολή των λειτουργιών του Τειρεσία. Για το δημόσιο ο κ. Σαμαράς μίλησε πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις, αλλά ένα είδος εφεδρείας για τρία χρόνια.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σαμαράς θα επαναδιαπραγματευθεί:
1) Αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων στα επίπεδα που ήταν το 2009.
2) Επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα χρόνο ακόμα, στα δύο χρόνια.
3) Έκτακτο επίδομα ανεργίας και για μη μισθωτούς.
4) Να ρυθμιστούν οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις των επομένων μηνών.
5) Να μην πέσουν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.
6) Μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση των εσόδων, σταδιακή άνοδος του αφορολόγητου ορίου από τις 5.000 σήμερα στις 8.000.
7) Αντικατάσταση του χαρατσιού από νέο διευρυμένο ΕΤΑΚ, υποφερτό για όλους.
8) Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών.
9) Η περικοπή 11,7 δισεκατομμυρίων δημοσίων δαπανών για 2012-13 να επεκταθεί για δύο ακόμα χρόνια, ώς το 2016 τουλάχιστον.
10) Το πλεονάζον προσωπικό από οργανισμούς του δημοσίου να μην απολύεται, αλλά να μπαίνει σε ειδικό καθεστώς για τρία χρόνια τουλάχιστον.
11) Μέτρα για τους δανειολήπτες.
12) Αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον Τειρεσία για όσους γράφτηκαν την τελευταία διετία.
13) Εξασφάλιση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και ειδικότερα στις μικρομεσαί

Keywords
Τυχαία Θέματα