Σαν σήμερα, 10 Νοεμβρίου

17:50 9/11/2011 - Πηγή: AEK365

745

γεννιέται ο Ιμάμης Μούσα αλ-Καζίμ, ο 7ος Σιίτης των περίφημων "Δωδεκαδικών Σιιτών", της βασικότερης ομάδας κληρικών στους κόλπους του σιιτικού Ισλάμ, τον οποίο όμως δεν αποδέχονται οι Ισμαηλίτες.

1444

οι Σταυροφόροι του βασιλιά της Ουγγαρίας Βλάντισλαβ Γ υφίστανται ήττα κατά κράτος από τις δυνάμεις του σουλτάνου Μουράτ Β. Στη μάχη έπεσαν τόσο ο Βλάντισλαβ όσο και ο καρδινάλιος Τσεσαρίνι, ο οποίος είχε υποκινήσει το βασιλιά να σπάσει την ανακωχή που είχε συνάψει με τον σουλτάνο. Η ήττα αυτή

σήμανε την οριστική επικράτηση των Τούρκων στη ΝΑ Ευρώπη.

1483

γεννιέται ο Μαρτίνος Λούθηρος, που με τις 95 Θέσεις του ήρθε σε σύγκρουση με την παπική Εκκλησία, προκαλώντας Σχίσμα χωρίζοντας την Ευρώπη σε Καθολικούς και Διαμαρτυρόμενους.

1493

γεννιέται ο περίφημος Ελβετός αλχημιστής Παράκελσος.

1667

ο Γάλλος δραματουργός Ιωάννης Ρακίνας δημοσιεύει την τραγωδία του "Ανδρομάχη".

1668

γεννιέται στο Παρίσι ο Φρανσουά Κουπερέν, ο οποίος έμεινε γνωστός ως Κουπερέν ο Μέγας. Υπήρξε μεγάλος δεξιοτέχνης του εκκλησιαστικού οργάνου και της άρπας και συνθέτης μουσικών έργων μπαρόκ.

1697

γεννιέται ο μεγάλος Άγγλος ζωγράφος και χαράκτης Ουίλιαμ Χόγκαρθ. Υπήρξε πρωτοπόρος σημαδεύοντας την ευρωπαϊκή τέχνη της εποχής του μέσω της ακραίας θεματολογίας του.

1730

γεννιέται ο Αγγλο-ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος Όλιβερ Γκόλντσμιθ.

1759

γεννιέται ο Γερμανός δραματουργός Γιόχαν Κριστόφ Φρίντριχ φον Σίλερ ("Δον Κάρλο", "Οι Ληστές" και το ποίημα "Ωδή στη Χαρά", που χρησιμοποίησε ο Μπετόβεν για την Ενάτη Συμφωνία του).

1775

ιδρύεται το Λιμενικό Σώμα των ΗΠΑ.

1801

γεννιέται ο Σάμιουελ Χάου, φιλέλληνας αμερικανός γιατρός, που έλαβε ενεργό μέρος στην Ελληνική Επανάσταση. (Θαν. 9/1/1876)

1836

ο βασιλιάς Όθωνας παντρεύεται την κόρη του μεγάλου δούκα του Ολδεμβούργου Μαρία, η οποία θα πάρει το όνομα Αμαλία.

1862

διαδηλώσεις στην Αθήνα υπέρ της υποψηφιότητας για τον ελληνικό θρόνο του πρίγκιπα Αλφρέδου, δευτερότοκου γιου της βασίλισσας της Αγγλίας Βικτορίας. Η Αγγλία δεν αποδέχεται την υποψηφιότητα, γιατί κωλύεται από τις διεθνείς συνθήκες που υπογράφτηκαν για το ελληνικό ζήτημα.

1871

ο δημοσιογράφος και ερευνητής Χένρι Μόρτον Στάνλεϊ ανακαλύπτει στην καρδιά της Αφρικής τον χαμένο για χρόνια Σκοτσέζο ιεραπόστολο και εξερευνητή Ντέιβιντ Λίβινγκστον. Ιστορική έχει μείνει η πρώτη φράση του Στάνλεϊ: "Ο δρ. Λίβινγκστον να υποθέσω;".

1879

γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής, ο Βέιτσελ Λίντσεϊ

1885

ο Γκότλιμπ Ντάιμλερ, που ίδρυσε αργότερα τη Mercedes, κατασκευάζει την πρώτη μοτοσικλέτα (264 κ.ε. - μέγιστη ταχύτητα 12 χλμ/ώρα). Την οδηγεί ο γιος του Πάουλ.

1887

γεννιέται ο Γερμανός αντιπολεμικός συγγραφέας Άρνολντ Ζβέιγκ.

1890

γεννιέται ο Αμερικανός κονστρουκτιβιστής ζωγράφος Ελ Λισίτσκι.

1891

Keywords
Τυχαία Θέματα