Σαν σήμερα, 2 Ιουνίου

23:32 1/6/2012 - Πηγή: AEK365

544

Βάνδαλοι μπαίνουν στη Ρώμη και την λεηλατούν για δυο εβδομάδες. Φεύγοντας παίρνουν μαζί τους πολύτιμα αντικείμενα από το Ναό της Ιερουσαλήμ, που είχε φέρει στην πόλη ο αυτοκράτορας Τίτος. Ανάμεσα στη λεία τους θα βρεθούν και η αυτοκράτειρα Ευδοξία και οι κόρες της Ευδοκία και Πλακεντία.

815

πεθαίνει ο Πατριάρχης Νικηφόρος της Κωνσταντινούπολης, που αργότερα θα ανακηρυχθεί Άγιος.

1716

πεθαίνει ο Ιάπωνας ζωγράφος, Ογκάτα Κορίν.

1740

γεννιέται ο Ντονατιέν Αλφόνς Φρανσουά ντε Σαντ, γνωστότερος ως Μαρκήσιος Ντε Σαντ, γάλλος αριστοκράτης και συγγραφέας

τολμηρών βιβλίων που χαρακτηρίστηκαν ως πορνογραφικά. Από το όνομά του προήλθε ο όρος «σαδισμός». [θαν. 2/12/1814]

1800

πραγματοποιείται ο πρώτος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς στη Νότια Αμερική.

1840

γεννιέται μια από τις μεγαλύτερες μορφές της αγγλικής λογοτεχνίας, ο Βρετανός μυθιστοριογράφος και ποιητής, Τόμας Χάρντι.

1857

γεννιέται ο Βρετανός συνθέτης, Έντουαρντ Έλγκαρ.

1865

οι δυνάμεις του στρατηγού Έντμουντ Κίρμπυ Σμιθ παραδίδονται στο Γκάλβεστον του Τέξας και έτσι σημαίνει η λήξη του Αμερικανικού Εμφυλίου.

1882

πεθαίνει ο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, Ιταλός επαναστάτης. Τα κατορθώματά του βοήθησαν ώστε η Ιταλία να πραγματοποιήσει την πολιτική της ένωση και να απαλλαγεί από τους Αυστριακούς. [γεν. 4/7/1807]

1883

ο πρώτος ανεπίσημος αγώνας μπέιζμπολ, που παίζεται κάτω από το φως προβολέων, διεξάγεται στην Ιντιάνα των ΗΠΑ μεταξύ των ομάδων Fort Wayne και Quincy (19-11).

1886

ο Γκρόβερ Κλίβελαντ παντρεύεται στον Λευκό Οίκο την Φράνσις Φόλσομ και γίνεται ο μοναδικός πρόεδρος που έχει παντρευτεί μέσα στην προεδρική κατοικία.

1891

υιοθετείται από τη Διεθνή Ένωση Ποδοσφαίρου -την οποία αποτελούν οι ομοσπονδίες Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλίας και Ιρλανδίας- ο κανονισμός του πέναλτι. Υπήρξε μία ιδέα του ιρλανδού επιχειρηματία και τερματοφύλακα Γουίλιαμ Μακ Κραμ.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/almanac/0206#ixzz1wZGNB7Uc

1896

ο Γουλιέλμο Μαρκόνι παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ραδιόφωνο.

1897

ο Αμερικανός συγγραφέας, Μαρκ Τουέιν αντιδρώντας σε φήμες, που τον ήθελαν νεκρό, απαντά μέσα από τη Νιου Γιορκ Τζέρναλ: "Οι φήμες για το θάνατό μου ήταν μια υπερβολή".

1904

γεννιέται ο Αμερικανός κολυμβητής, Τζόνι Βαϊσμίλερ, ο οποίος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 κέρδισε πέντε χρυσά μετάλλια και ένα χάλκινο. Αργότερα έγινε κινηματογραφικός αστέρας ενσαρκώνοντας τον "Ταρζάν".

1905

μετά τη δολοφονία του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Δημήτριος Ράλλης αναλαμβάνει την αρχηγία του δηλιγιαννικού κόμματος και σχηματίζει ξανά Κυβέρνηση, που διατηρείται στην εξουσία έξι μήνες.

1910

Βρετανοί εξερευνητές ανακαλύπτουν μια καινούργια φυλή Πυγμαίων στην Ολλανδική Νέα Γουινέα.

1911

η Εθνική Αντιπροσωπεία της Γουατεμάλας χορηγεί το δικαίωμα ε

Keywords
Τυχαία Θέματα