Σαν σήμερα, 22 Μαρτίου

22:22 21/3/2012 - Πηγή: AEK365

238

ο Γορδιανός Α και ο γιος του Γορδιανός Β χρίζονται Ρωμαίοι αυτοκράτορες.

1540

πεθαίνει ο Χανς Κολχάζε, Γερμανός ζωέμπορος και επαναστάτης, ήρωας της νουβέλας του Χάινριχ φον Κλάιστ «Μίχαελ Κόλχαας». (Γεν. 1500)

1599

γεννιέται ο Φλαμανδός ζωγράφος σερ Άντονι βαν Ντάικ, ο οποίος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και παραγωγικότερους δημιουργούς πορτραίτων του 17ου αιώνα, ενώ συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ζωγράφους όλων των εποχών για τον άψογο συνδυασμό των χρωμάτων στους πίνακες του.

1621

οι Άγγλοι Προσκυνητές της αποικίας του Πλίμουθ υπογράφουν συνθήκη ειρήνης με τους ντόπιους Ινδιάνους Γουαμπανόαγκ της Μασαχουσέτης.

1622

οι Ινδιάνοι Αλγκονκίαν σκοτώνουν 347 Άγγλους αποίκους της πόλης Τζέιμστάουν στην πολιτεία Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Ο αριθμός αυτός αποτελεί το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της αποικίας και η μέρα μένει στην ιστορία ως το "Μακελειό της Τζέιμστάουν".

1638

η Αν Χάτσινσον εξορίζεται από την αποικία του Κόλπου της Μασαχουσέτης στο Ρόουντ Άϊλαντ εξαιτίας των πεποιθήσεων. Η Χάτσινσον υποστήριζε, ότι αν η ψυχή του ανθρώπου έχει όντως προκαθορισμένη πορεία μετά θάνατον, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να τίθενται περιορισμοί στη διάρκεια της επίγειας ζωής.

1687

πεθαίνει ο Γάλλος συνθέτης Ζαν Μπαπτίστ Λούλι, που πέρασε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωή του, δουλεύοντας στην αυλή του Λουδοβίκου ΙΔ.

1765

για να αυξήσει το εισόδημα από τις αμερικανικές αποικίες, το βρετανικό Κοινοβούλιο εγκρίνει "το νομοσχέδιο των γραμματοσήμων", επιβάλλοντας έναν άμεσο φόρο στα αποικιακά νομικά και εμπορικά έγγραφα.

1797

γεννιέται ο Βίλχεμ Α, βασιλιάς της Πρωσίας και Γερμανός Αυτοκράτορας.

1821

ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 2.000 άνδρες καταλαμβάνει τους λόφους της Καλαμάτας προς τη Σπάρτη. Ο Παπαφλέσσας με τον Αναγνωσταρά και τον Σταματελόπουλο «πιάνουν» την άλλη πλευρά. Η πόλη βρίσκεται σε ελληνικό κλοιό.

1821

οι επαναστάτες μπαίνουν στην Πάτρα. Ο Ι. Παπαδιαμαντόπουλος και ο Ανδρέας Λόντος υψώνουν επαναστατική σημαία (κόκκινη με μαύρο σταυρό στη μέση). Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κατασκευάζει ξύλινο σταυρό, τον οποίο τοποθετεί στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου. Στο σταυρό αυτό ορκίζονται οι επαναστάτες.

1832

πεθαίνει ο μεγάλος Γερμανός ποιητής, συγγραφέας και φιλόσοφος Γιόχαν Βόγκλφανγκ φον Γκαίτε. Από τα πιο γνωστά του έργα, ο "Φάουστ" και η "Θεωρία των Χρωμάτων.

1842

πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Ανρί Μπελ και κατά κόσμο Σταντάλ. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του συγκαταλέγονται " Το Κόκκινο και το Μαύρο" και "Το μοναστήρι της Πάρμας".

1846

γεννιέται ο Άγγλος καλλιτέχνης και εικονογράφος Ράντολφ Κάλκοτ, ο οποίος θεωρείται πρωτοπόρος στη δημιουργία εικονογραφημένων παιδικών βιβλίων.

1875

σοβαρά επεισόδια σημειώνονται έξω από το ξενοδοχείο Βυζάντιον στην Πλατεία Συντάγματος, ανάμεσα σε βουλευτές του πρωθυπουργού Δημήτριου Βούλγαρη, τους πε

Keywords
Τυχαία Θέματα