Σαν σήμερα, 24 Ιουνίου

09:32 24/6/2012 - Πηγή: AEK365

1314

οι 20.000 βαριά οπλισμένοι άνδρες του βασιλιά Εδουάρδου Β της Αγγλίας συναντιούνται στο Μπάνοκμπερν με τη δύναμη των 8.000 Σκωτσέζων στρατιωτών του Ρόμπερτ δε Μπρους. Παρά την αριθμητική ανισότητα, οι Σκωτσέζοι καταφέρνουν καθοριστική νίκη επί των Άγγλων, η οποία ανοίγει το δρόμο για μια ελεύθερη Σκοτία με τον Ρόμπερτ δε Μπρους στο θρόνο.

1497

ο ιταλικής καταγωγής θαλασσοπόρος και εξερευνητής Τζον Κάμποτ επικεφαλής αγγλικής αποστολής γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος, που πατάει το πόδι του στα εδάφη της Βόρειας Αμερικής, μετά τους Βίκινγκς. Εκτιμάται ότι, το μέρος, όπου

έφτασε ήταν είτε η Νέα Γη, είτε το Κέιπ Μπρίτον Άιλαντ.

1519

πεθαίνει, σε ηλικία 39 ετών, η περιβόητη Λουκρητία Βοργία, δούκισσα της Φεράρα, νόθα κόρη του πάπα Αλέξανδρου ΣΤ, που φημολογείται ότι, δηλητηρίασε τους τέσσερις συζύγους της. Υπήρξε προστάτης των τεχνών την εποχή της Αναγέννησης.

1597

η πρώτη ολλανδική αποστολή στις Ανατολικές Ινδίες φτάνει στο Μπάνταμ της Ιάβας.

1662

οι Ολλανδοί αποτυγχάνουν να πάρουν από τους Πορτογάλους τη μικρή χερσόνησο Μακάο, στις νότιες ακτές της Κίνας.

1693

οι Βρετανοί ιδρύουν το Κίνγκστον στη Τζαμάικα. Η πόλη χτίζεται στη θέση του Πορτ Ρουαγιάλ, το οποίο καταστράφηκε από σεισμό. Το 1872 το Κίνγκστον θα γίνει διοικητικό κέντρο και πρωτεύουσα του νησιού.

1717

ιδρύεται στο Λονδίνο η πρώτη μεγάλη στοά των μασόνων.

1777

γεννιέται ο Τζον Ρος, Βρετανός θαλασσοπόρος και αρκτικός εξερευνητής. Θα ηγηθεί της πρώτης του εξερευνητικής αποστολής για την αναζήτηση του Βορειοδυτικού Περάσματος. Μαζί με τον ανιψιό του Τζέιμς είναι οι πρώτοι, που κατανοούν ότι, οι μαγνητικές βελόνες κάθε πυξίδας, δείχνουν ένα σημείο, που δεν είναι ο γεωγραφικός Βόρειος Πόλος, αλλά ο Μαγνητικός Βόρειος Πόλος, όπως ονομάστηκε. Καθορίζουν την ακριβή θέση του Μαγνητικού Βόρειου Πόλου στην χερσόνησο Μπούθια, κοντά στο ακρωτήριο Αδελαΐδα.

1793

η Γαλλία υιοθετεί το πρώτο δημοκρατικό της Σύνταγμα.

1812

οι γαλλικές δυνάμεις υπό τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη εισβάλλουν στη Ρωσία

1821

ιδρύεται με απόφαση των Προκρίτων Ύδρας η πρώτη Αστυνομία στην Ελλάδα.

1842

γεννιέται ο Αμερικανός σατιρικός συγγραφέας Μπιρς Αμπρόουζ. Γνωστό έργο του "Το λεξικό του κυνικού λόγου".

1850

γεννιέται ο Χερμπερτ Χόρας Κίτσενερ Άγγλος στρατάρχης, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας κατάληψης του Σουδάν και έλαβε τον τίτλο του λόρδου του Χαρτούμ. Υπήρξε το σύμβολο του βρετανικού μαχητικού πνεύματος στις αρχές του Α Παγκοσμίου Πολέμου.

1859

δύο μεγάλες στρατιές, οι Γάλλοι με τους Ιταλούς από τη μία πλευρά, και οι Αυστριακοί από την άλλη δίνουν, στο Σολφερίνο της Λομβαρδίας, την πιο φονική μάχη της Ευρώπης, μετά το Βατερλό. Μετά από δεκαπέντε ώρες, η μάχη λήγει με ήττα των Αυστριακών. Το βράδυ της ίδιας μέρας, νικητές και νικημένοι εγκαταλείπουν τους σαράντα χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες και τους τραυματίες το

Keywords
Τυχαία Θέματα