Σε απίστευτα επίπεδα η «μαύρη» εργασία

22:57 9/4/2012 - Πηγή: AEK365

Σε ανεξέλεγκτους ρυθμούς κινείται η ανασφάλιστη εργασία στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ και του ΣΕΠΕ. Η ΕΥΠΕΑ σε ελέγχους της το 2011 εντόπισε χιλιάδες ανασφάλιστους εργαζόμενους καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η μαύρη εργασία ειδικά την εποχή της κρίσης θεριεύει.

Από τις έρευνες εντοπίστηκαν εκτός των άλλων δεκάδες βιοτεχνίες που ενώ στα χαρτιά εμφανίζονται

ως πτωχευμένες, λειτουργούν παρανόμως χρησιμοποιώντας δεκάδες ανασφάλιστους εργαζόμενους, κυρίως μετανάστες, οι οποίοι συνήθως εργάζονται σε υπόγεια, χωρίς παράθυρα και με κλειδωμένες πόρτες.

Ακόμη, βρέθηκαν 1.313 «αναπόγραφες» (δηλαδή που δεν υπήρχαν για το ΙΚΑ ούτε για τις άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας) εταιρείες, που απασχολούσαν 20.567 ανασφάλιστους εργάτες, εκ των οποίων 12.342 Έλληνες και 8.225 αλλοδαποί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην έκθεση πεπραγμένων της ΕΥΠΕΑ για το 2011, από τις 21.063 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν από την υπηρεσία και που απασχολούσαν συνολικά 69.345 εργαζομένους, οι 1.313 ήσαν «αναπόγραφες», δεν υπήρχαν δηλαδή για το ΙΚΑ ούτε για τις άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας. Στις επιχειρήσεις αυτές εντοπίσθηκαν 20.567 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, 12.342 Έλληνες και 8.225 αλλοδαποί.

Η ΕΥΠΕΑ βεβαίωσε 9.216 παραβάσεις και επέβαλε περισσότερα από 11 εκατ. ευρώ ως πρόστιμα, χωρίς να υπολογίζεται ο καταλογισμός των εισφορών που δεν πληρώθηκαν και ο οποίος έπεται.

Σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων του ΣΕΠΕ για το 2011, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, από τους 31.515 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από το ΣΕΠΕ, βρέθηκαν να απασχολούνται συνολικά 268.729 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 2.015 ανασφάλιστοι (ποσοστό 0,75%).

Τα περιστατικά αδήλωτης εργασίας καταγράφονται κυρίως στους κλάδους της μαζικής εστίασης (32,3%) και του λιανικού εμπορίου (16,4%), όμως, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, η εικόνα δεν είναι αντιπροσωπευτική, εφόσον στους παραπάνω κλάδους «έχουν διενεργηθεί οι περισσότεροι έλεγχοι οπότε, είναι λογικό να εμφανίζουν μεγαλύτερο ποσοστό ανασφάλιστων εργαζομένων».

Πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ δεν πραγματοποιούν ελέγχους αποκλειστικά για την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας, αφού από τις αρχές του 2010, οι έλεγχοι αυτοί διενεργούνται από μικτά κλιμάκια αποτελούμενα από υπαλλήλους της ΕΥΠΕΑ, του ΣΕΠΕ και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Τους τελευταίους μήνες, οι έλεγχοι των μεικτών κλιμακίων πραγματοποιούνται αιφνιδιαστικά παρουσία εισαγγελέα, ενώ, όπου κριθεί αναγκαίο, χρησιμοποιείται και κλειδαράς.

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει και το φαινόμενο, παράνομων μεταναστών, συνήθως γυναικών, που εργάζονται σαν «αποκλειστικές» νοσοκόμες στα δημόσια νοσοκομεία. Οι «αποκλειστικές» αυτές νοσοκόμες δεν είναι καταχωρισμένες στις λίστες των νοσοκομείων. Εργάζονται ανασφάλιστες με χαμηλότερες αμοιβές, και πολλές φορές εξυπηρετούν περισσότερους από έναν ασθενείς του ίδιου θαλάμου. Δεν διαθέτουν την κατ

Keywords
Τυχαία Θέματα