Σε «καλή» και «κακή» τράπεζα χωρίζεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

18:32 18/1/2013 - Πηγή: AEK365

Το διαχωρισμό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε «καλή» και «κακή» τράπεζα στα πλαίσια του νόμου περί εξυγιάνσεως πιστωτικών ιδρυμάτων αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, Παρασκευή, η Τράπεζα της Ελλάδος.

Με βάση το νόμο αυτό θα ιδρυθεί «καλή τράπεζα» στην οποία θα μεταφερθεί το σύνολο

των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και Δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκια δανείων και τίτλων) της παλαιάς τράπεζας.

Η νεοϊδρυθείσα «καλή τράπεζα» θα λάβει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα ενισχυθεί από το σκέλος εξυγιάνσεως του Ταμείου Εγγυήσεως Καταθέσεων και Επενδύσεων. Η άδεια της παλαιάς τράπεζας θα ανακληθεί και η τράπεζα θα τεθεί σε εκκαθάριση.

Η «καλή τράπεζα» θα πρέπει να στηριχθεί κεφαλαιακά, ώστε ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας να υπερβεί το εποπτικό όριο του 9%, και να έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το Ευρωσύστημα. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παράσχει τα απαιτούμενα κεφάλαια στην «καλή τράπεζα» και θα αποτελεί τον μοναδικό μέτοχό της.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προχώρησε ήδη στην αντικατάσταση του προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Κλέωνα Παπαδόπουλου και στη θέση του θα αναλάβει ο κ. Χάρης Σιγανός μέχρι σήμερα εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΤΤ.

Την ίδια ώρα, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο ΤΤ. Σήμερα, Παρασκευή, πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, ενώ συνεχίζουν την κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα