Σφαγή διαδηλωτών στο Κάιρο (VIDEO)

12:48 14/8/2013 - Πηγή: AEK365

Ο αιγυπτιακός στρατός προχώρησε σε επιχείρηση εκκαθάρισης των δυο πλατειών που είχαν καταλάβει οι οπαδοί του προέδρου Μόρσι για πάνω από ένα μήνα και η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανακοίνωσε πως από την επιχείρηση του στρατού έχουν σκοτωθεί πάνω από 250 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 2000.
Παράλληλα, κάλεσε «τους Αιγύπτιους να βγουν στους δρόμους για να σταματήσουν τη σφαγή».
«Δεν πρόκειται για απόπειρα διάλυσης του πλήθους, αλλά για απόπειρα να πνιγεί στο αίμα κάθε αντίθετη στο στρατιωτικό πραξικόπημα

φωνή», δήλωσε ο Γκεχάντ αλ-Χάνταντ, εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στο Twitter.
Τουλάχιστον 43 διαδηλωτές σκοτώθηκαν, ορισμένοι από τους οποίους από σφαίρες, κατά τη διάλυση των συγκεντρώσεων των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι στις πλατείες Νάχντα και Ραμπάα αλ-Αλαουίγια του Καΐρου, σύμφωνα με δημοσιογράφο των Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο οποίος βρέθηκε επιτόπου και δήλωσε ότι το σύνολο των νεκρών είναι άνδρες.
Από την πλευρά της η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάνει πλέον λόγο για περισσότερους από 250 νεκρούς, ωστόσο δεν έχει γίνει δυνατή η διασταύρωση της πληροφορίας από ανεξάρτητες πηγές.
Το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ορισμένα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έχουν συλληφθεί, αλλά είναι πρόωρο να ανακοινωθούν τα ονόματα των συλληφθέντων, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBC TV.
Οι συγκεντρωμένοι αιφνιδιάστηκαν από την επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας, αφού οι αιγυπτιακές αρχές είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα διεξαχθεί μία επιχείρηση «κατά στάδια» κατά την οποία οι περισσότερο ειρηνικοί διαδηλωτές θα πεισθούν να εγκαταλείψουν τις πλατείες, πριν από την επίθεση εναντίον των πλέον σκληροπυρηνικών.
Η κυβέρνηση και ο αιγυπτιακός Τύπος κατηγορούσαν τους υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι ότι είναι τρομοκράτες που έχουν συγκεντρώσει όπλα στις δύο υπό κατάληψη πλατείες και ότι χρησιμοποιούν γυναίκες και παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες, ενώ η Μουσουλμανική Αδελφότητα επέμενε ότι οι συγκεντρώσεις ήταν ειρηνικές.
Εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση δείχνουν εκσκαφείς να απομακρύνουν τα οδοφράγματα από τις πλατείες Ραμπάα αλ-Ανταουίγια και Νάχντα.
Το πρακτορείο ειδήσεων Mena μετέδωσε ότι οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την επιχείρηση εκκαθάρισης των δύο πλατειών στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
Στρατιωτικό ελικόπτερο πετά επάνω από την πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, ενώ σύννεφα καπνού από τα δακρυγόνα έχουν καλύψει την περιοχή.
«Είναι η έναρξη της επιχείρησης για τη διάλυση των διαδηλωτών», επιβεβαίωσε το πρωί στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας.
Νωρίτερα, μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε και τουλάχιστον άλλοι 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια πορείας, όπως δήλωσαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κατηγορούν αστυνομικούς, οι οποίοι φορούσαν πολιτικά, για το θάνατο του υποστηρικτή του έκπτωτου Προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι.
Το βράδυ της Τρίτης, χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου, όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατοίκους, οι οποίοι τους πέταξαν πέτρες και μπουκάλια, αποκαλώντας τους «τρομοκράτες».
Οι αστυνομικές αρχές έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν την διαδήλωση.
«Με τις διαπραγματεύσεις δεν πηγαίνουμε μπροστά», είπε σε δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters ένας διαδηλωτής. «Ο μόνος δρόμος είναι προς τα πίσω. Ο Μόρσι πρέπει να επιστρέψει», είπε.
Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στις 3 Ιουλίου, οπότε και ο Μόρσι που ανατράπηκε από τον στρατό αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχουν ακινητοποιηθεί τα τρένα που εισέρχονται και εξέρχονται του Καΐρου για να εμποδιστεί η οργάνωση διαδηλώσεων εκτός της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, έπειτα από την επιχείρηση διάλυσης των συγκεντρώσεων υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι σε δύο πλατείες του Καΐρου.
Η αιγυπτιακή αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 200 ατόμων κατά τη διάλυση των συγκεντρώσεων στο Κάιρο, μετέδωσε η αιγυπτιακή τηλεόραση.

Keywords
Τυχαία Θέματα