Σκέφτονται ένταξη της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία

18:37 5/3/2012 - Πηγή: AEK365

Την προσάρτηση της Κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία σκέφτεται η Άγκυρα, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς.

Ο Εγκεμέν Μπαγίς, σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kibris, αναφέρει: «Όλες οι επιλογές για λύση στην Κύπρο βρίσκονται στο τραπέζι. Η λύση

θα μπορούσε να έλθει τόσο μέσα από ένα συμβιβασμό μεταξύ των δύο ηγετών, με τον οποίο θα πείσουν τις κοινότητες τους για μία φόρμουλα ένωσης της νήσου, όσο και εάν συμβιβάζονταν για τη διχοτόμηση σε δύο διαφορετικά κράτη, αλλά και με την προσάρτηση της 'Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου' στην Τουρκία.

Ο κ. Μπαγίς επανέλαβε τέλος ότι θέση της Τουρκίας είναι η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό στη βάση δύο συνιστώντων κρατών.

Αναφορικά με την κυπριακή προεδρία το Συμβούλιο της ΕΕ που ξεκινάει τον προσεχή Ιούλιο, ο Τούρκος υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η τουρκική στάση για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι η Άγκυρα θα αγνοήσει τη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαγίς, υπάρχουν δύο ειδών συναντήσεις που οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες πρέπει να συνδιαλλαγούν με την προεδρία της ΕΕ. Η μία αφορά τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Σύνδεσης, αλλά η Αγκυρα προτίθεται σύμφωνα με τη δήλωσή του να τις αποφύγει, όπως έκανε στο παρελθόν και επί γαλλικής προεδρία. Οι δεύτερες συναντήσεις αφορούν τις τελετές έναρξης και κλεισίματος των διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Ωστόσο, όπως είπε, κατά τις τρεις τελευταίες προεδρίες δεν άνοιξε κανένα νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Δεν πρόκειται να βάλουμε στη θέση του συνομιλητή μία χώρα της οποίας τι εξουσίας δεν αναγνωρίζουμε υπό κανονικές συνθήκες, επειδή κάποιοι της είπαν τώρα είστε πρόεδρος» είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα