Στη FIFA το θέμα Σίμουνιτς

19:05 22/11/2013 - Πηγή: AEK365

Η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου ετοιμάζεται να λάβει πειθαρχικά μέτρα εναντίον του Κροάτη διεθνή αμυντικού Γιόσιπ Σίμουνιτς, για τα φιλοναζιστικά συνθήματα που φώναξε μαζί με τους οπαδούς της εθνικής ομάδας της χώρας του αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο του αγώνα με την Ισλανδία για τα πλέι οφ του Μουντιάλ 2014. Σήμερα, η FIFA ανακοίνωσε ότι έχει ανοίξει η πειθαρχική διαδικασία για την υπόθεση.

Την Πέμπτη, ο κροατικές αρχές καταλόγισαν πρόστιμο 25.000 κούνα (4.420 δολάρια) στον Σίμουνιτς για νεοναζιστικό χαιρετισμό μετά τη νίκη επί της Ισλανδίας και την πρόκριση της Κροατίας στην τελική φάση του Μουντιάλ. Μετά την εντός έδρας νίκη με 2-0 την Τρίτη το βράδυ, ο αμυντικός της Ντιναμό Ζάγκρεμπ πήρε το μικρόφωνο του εκφωνητή του σταδίου και φώναξε «Za Dom», προτρέποντας το πλήθος να απαντήσει «Spremni».

Η φράση, που σημαίνει «έτοιμος - για την πατρίδα» ήταν ο επίσημος χαιρετισμός στην Κροατία, την εποχή που η χώρα ήταν σύμμαχος της Γερμανίας του Αδόλφου Χίτλερ. Με την ενέργεια αυτή του Σίμουνιτς οι αρχές του επέβαλαν το πρόστιμο με την κατηγορία ότι «υποκίνησε το φυλετικό μίσος».

Ο 35χρονος Σίμουνιτς από την πλευρά του αρνήθηκε κάθε πολιτική πρόθεση, λέγοντας ότι «παρασύρθηκε από τα συναισθήματά του» κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών με τους οπαδούς. «Ακόμα και η σκέψη ότι κάποιος θα μπορούσε να με βάλει στο πλαίσιο της υποκίνησης μίσους ή βίας είναι φρικτή», δήλωσε ο έμπειρος ποδοσφαιριστής μία ημέρα μετά τον αγώνα με την Ισλανδία.

Οι Κροάτες φοβούνται ότι ίσως η FIFA επιβάλλει ποινή αποκλεισμού στο Σίμουνιτς και χάσει αγώνες από την τελική φάση του Μουντιάλ της Βραζιλίας το καλοκαίρι. Ένας ακόμη βασικός παίκτης της εθνικής τους ομάδας, ο επιθετικός της Μπάγερν Μονάχου Μάριο Μάντζουκιτς, αποβλήθηκε στο παιχνίδι με την Ισλανδία και θα χάσει έναν ή περισσότερους αγώνες της διοργάνωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα