Στουρνάρας: Αύριο βράδυ η οριστική συμφωνία

14:54 7/7/2013 - Πηγή: AEK365

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την αισιοδοξία του πως σύντομα θα υπάρξει συμφωνία και στις υπόλοιπες εκκρεμότητες στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει πως «αύριο το βράδυ θα έχουμε συμφωνία».
Αισιόδοξος ήταν και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ,

Πολ Τόμσεν, ο οποίος μίλησε για «πολύ σημαντική πρόοδο» και πρόσθεσε ότι ελπίζει να υπάρξει συμφωνία αύριο πριν από το Eurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών και οι επικεφαλής της Τρόικας αναχωρούν στις 17.00 για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις του Eurogroup αύριο και του Ecofin μεθαύριο.
Την Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, με τη διαδικασία του επείγοντος, το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις για τα προαπαιτούμενα, καθώς και αυτές για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Η δόση πάντως δεν αποκλείεται να καταβληθεί τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων.
Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και τα όσα δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παραμένουν ακόμη ανοικτά ζητήματα, τα οποία θα συζητηθούν αύριο το πρωί στο Euro Working Group, προκειμένου, στη συνέχεια, στο Eurogroup να παρουσιαστούν τα δύο κείμενα του επικαιροποιημένου Μνημονίου και να ληφθεί η «πολιτική απόφαση» για την έγκριση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.
Συμφωνία με την Τρόικα επήλθε οριστικά στα εξής σημεία, εκτός από το ζήτημα της κινητικότητας όπου φέρεται να υπάρχει επίσης συμφωνία:
-Δεν θα επιβληθεί η εισφορά 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ.
- Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις των απόστρατων, οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται με βάση το παλαιό μισθολόγιο, ενώ δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των εν ενεργεία στρατιωτικών.
-Ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα εισπράττεται από τον Φεβρουάριο 2014 από τις Εφορίες και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Ανοιχτό παραμένει μέχρι αυτή την ώρα το ζήτημα της πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, για οποίο το πηγές του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν: «Η συζήτηση για τον ΦΠΑ συνεχίζεται, υπάρχει πρόοδος, δεν έχουμε κλείσει ακόμη». Η ελληνική πλευρά προτείνει οι απώλειες εσόδων 200 εκατ. ευρώ από τη μείωση του ΦΠΑ να καλυφθούν από εναλλακτικά μέτρα (όπως, η επιβολή από το 2013 του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη κλπ).

Keywords
Τυχαία Θέματα