Συλλέκτες πίσω από την κλοπή στην Ολυμπία!

19:06 17/2/2012 - Πηγή: AEK365

Σύμφωνα με την γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, οι ληστές του παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας έκλεψαν περίπου 65 μικρά χάλκινα αναθήματα του ιερού από τα χιλιάδες που έχει η Αρχαία Ολυμπία. Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δράστες αφαίρεσαν και ένα χρυσό δαχτυλίδι.

Όσον αφορά τη φύλαξη του μουσείου η κ. Μενδώνη παρατήρησε ότι οι φύλακες που κανονικά έπρεπε να είναι παρόντες είναι τρεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φύλακας που δέχθηκε την επίθεση των ληστών έφθασε πρώτη στο μουσείο, ενώ ο δεύτερος φύλακας έφθασε λίγη ώρα μετά τη ληστεία. Σχετικά με τον τρίτο φύλακα πληροφορίες αναφέρουν ότι βρισκόταν σε άδεια.

«Είναι γνωστό στην πολιτική ηγεσία της χώρας ότι στο προσωπικό φύλαξης των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων έχουμε τεράστιες ελλείψεις. Θα πρέπει, όμως, να επισημάνουμε ότι στο μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας δεν έγινε κλοπή, αλλά ληστεία που είναι τελείως διαφορετική κατάσταση. Δύο κουκουλοφόροι μπήκαν στο Μουσείο με καλάσνικοφ και μάλιστα αφού πρώτα είχε απενεργοποιηθεί ο συναγερμός από τη φύλακα. Το περιστατικό της Εθνικής Πινακοθήκης, τον περασμένο Ιανουάριο, είναι μία τελείως διαφορετική κατάσταση» δήλωσε στο ΑΠΕ ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, Γιώργος Δημακάκος.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται και περαιτέρω μείωση του προσωπικού φύλαξης, καθώς οι αρχαιοφύλακες δεν εξαιρέθηκαν από το μέτρο της εφεδρείας. Προβλήματα φύλαξης αντιμετωπίζουν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, κυρίως σε νησιά, ενώ και ο αριθμός φύλαξης του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Ολυμπίας και των τεσσάρων Μουσείων δεν θεωρείται επαρκής από την Πανελλήνια Ένωση υπαλλήλων φυλάξεως αρχαιοτήτων.

Πιθανόν συλλέκτες πίσω από την κλοπή

Όσον αφορά στις έρευνες της Αστυνομίας, εξετάζεται το οπτικό υλικό από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, ενώ αστυνομικοί συνεχίζουν να ερευνούν τους χώρους μέσα και έξω από το μουσείο, προκειμένου να εντοπίσουν στοιχεία που ενδεχομένως τους οδηγήσουν στα ίχνη των δύο δραστών.

Τα πρώτα αποτελέσμα της αστυνομίας φέρεται να δείχνουν ότι πίσω από την κλοπή βρίσκονται ξένοι συλλέκτες, οι οποίοι είχαν δώσει την εντολή. Αυτή την άποψη ενισχύει και το γεγονός ότι οι δυο ληστές, οι οποίοι ήταν αλλοδαποί, ζητούσαν συγκεκριμένα μόνο τα χρυσά στεφάνια και τη συλλογή γραμματοσήμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα