«Τα παιδιά του εξωτερικού βελτίωσαν τα πράγματα»

16:43 22/2/2013 - Πηγή: AEK365

Απόλυτα ικανοποιημένος από την περιοδεία σε Ιταλία και Γαλλία, όπου μαζί με τον Σωτήρη Δρίκο παρακολούθησαν τους Έλληνες διεθνείς, επέστρεψε στην Ελλάδα ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, Αλέκος Λεώνης. Ο «χεντ κόουτς» της Εθνικής μας, μίλησε στο volleyball.gr για τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους έγινε αυτό το ταξίδι, ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί με τα ελληνόπουλα στο ιταλικό και το γαλλικό πρωτάθλημα, ενώ δεν έκρυψε και τους προβληματισμούς του.

«Οι επισκέψεις μας με τον Σωτήρη σε Ιταλία και Γαλλία επικεντρώθηκαν σε τρεις άξονες. Πρώτον να δούμε πώς πάνε αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά οι διεθνείς μας, δεύτερον να πάρουμε εικόνες και πληροφορίες από τις προπονήσεις, αλλά και την οργάνωση των ομάδων τους και τρίτον να κάνουμε συναντήσεις με τους προπονητές τους για να ανταλλάξουμε απόψεις. Ξεκινώντας από την Ιταλία, έπειτα από τις επαφές που κάναμε καταλήξαμε σε αρκετά συμπεράσματα, όπως για παράδειγμα ότι σχεδόν όλοι είναι καλά προετοιμασμένοι και σε καλή φυσική κατάσταση με αρκετό χρόνο συμμετοχής, εκτός από τον Φράγκο, ο οποίος δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή του στη Λατίνα και δυστυχώς έχει τον μικρότερο χρόνο συμμετοχής από όλους τους διεθνείς μας στο εξωτερικό. Αντίθετα, ο Πελεκούδας είναι πολύ τυχερός στη Ραβέννα γιατί παίρνει πολλές βοήθειες από τον έμπειρο συμπαίκτη του Ψάρρα και τα πάει πολύ καλά, ενώ και ο Τζούριτς έχει αφήσει άπαντες ευχαριστημένους στην Τρεντίνο με τις εμφανίσεις του ως κεντρικός».

Αναφορικά με την παρουσία των Παπαδημητρίου, Προύσαλη και Πετρέα στη Γαλλία είπε: «Στη Γαλλία τα πράγματα είναι επίσης πολύ θετικά για τους διεθνείς μας, καθώς ο Αχιλλέας Παπαδημητρίου έχει φτιάξει ένα πολύ καλό όνομα ως λίμπερο στο γαλλικό πρωτάθλημα και τον πιστεύουν πάρα πολύ στη Μποβέ. Εξαιρετικά είναι τα νέα και για τους Προύσαλη - Πετρέα στη Ναρμπόν με τους δύο διεθνείς μας να έχουν καλή απόδοση και μάλιστα η διοίκηση θέλει να ανανεώσει μαζί τους, αλλά δεν ξέρω μήπως οι ίδιοι καταφέρουν να παίξουν κάποια ακόμα καλύτερη ομάδα».

Όσο για τους προβληματισμούς από την περιοδεία αυτοί είναι δύο: «Συμπερασματικά, από την αξιολόγηση της κατάστασης των παικτών επιστρέψαμε με δύο προβληματισμούς. Ο πρώτος είναι η περίπτωση του Φράγκου, ο οποίος στο υπόλοιπο της σεζόν θα πρέπει να καταφέρει να κερδίσει περισσότερο χρόνο συμμετοχής, διαφορετικά ίσως θα πρέπει να εξετάσει την αλλαγή ομάδας γιατί η αλήθεια είναι ότι στη Λατίνα υπάρχουν πολλά ισάξια τεσσάρια και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος.

Ο δεύτερος προβληματισμός μας έχει να κάνει με την περίπτωση του Τζούριτς, ο οποίος αγωνίζεται ως κεντρικός στην Τρεντίνο και αν τελικά ο ιταλικός σύλλογος πάει στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα συλλόγων τον προσεχή Μάιο στην Ιαπωνία, τότε θα χάσει ολόκληρη την προετοιμασία της Εθνικής και θα έρθει απευθείας στη Σουηδία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αλλάξει θέση και να προσαρμοστεί απευθείας στις απαιτήσεις του διαγώνιου. Άρα, ευχόμαστε να μην πάει η Τρεντίνο στην Ιαπωνία για να μπορέσει ο Τζούριτς να είναι από την αρχή μαζί μας».

Για την οργάνωση των «ελληνικών» ομάδων σχολίασε: «Η οργάνωση των ομάδων που αγωνίζονται όλοι οι Έλληνες παίκτες στο εξωτερικό θα έλεγα ότι είναι υποδειγματική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η Ραβέννα που είναι από τις τελευταίες ομάδες στην Ιταλία, έχει από την αρχή της χρονιάς εξασφαλισμένο το μπάτζετ της σεζόν. Μιλάμε για πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, όπου τα μισά χρήματα είναι οι πληρωμές των αθλητών και τα άλλα μισά αφορούν στα έξοδα προσωπικού, ταξιδιών, εφορία, ό,τι έχει να κάνει την οργάνωση της ομάδας κλπ.. Έτσι κινούνται όλοι οι σύλλογοι σε Ιταλία και Γαλλία. Επίσης, υπάρχουν και τα λεγόμενα 'διπλά δελτία', όπου οι αθλητές της Α' και Β' ομάδας του συλλόγου μπορούν να συμμετάσχουν άμεσα στις αντίστοιχες υποχρεώσεις, για παράδειγμα αν τραυματιστεί κάποιος παίκτης κλπ».

Όσον αφορά στον τρίτο άξονα της περιοδείας, ο Αλέκος Λεώνης αναφέρθηκε και στις επαφές που είχε το Ομοσπονδιακό δίδυμο με τους προπονητές των ομάδων των Ελλήνων διεθνών: «Είχαμε επαφές σχεδόν με όλους τους προπονητές των διεθνών μας και μιλήσαμε μαζί τους για την κατάσταση που επικρατεί στις ομάδες τους, τις απόψεις τους για τους Έλληνες παίκτες που διαθέτουν, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις παρακολουθήσαμε και τις προπονήσεις τους. Στην περίπτωση του Φράγκου, είδαμε το πρόγραμμα του Πράντι στη Λατίνα, αλλά ο Ιταλός κόουτς δείχνει να έχει πάρει τις αποφάσεις του, οπότε δεν είχαμε και πολλά να πούμε. Μιλήσαμε με τον Σερνιότι στην Τρεντίνο που είναι απόλυτα ευχαριστημένος από τον Τζούριτς και με τον Φρέσα στη Ραβέννα, ο οποίος είναι πολύ ευχαριστημένος από τους Έλληνες παίκτες του. Στη Γαλλία συναντήσαμε τον κόουτς της Ναρμπόν, ο οποίος είναι επίσης πολύ ευχαριστημένος από Πετρέα και Προύσαλη».

Τέλος, για την εικόνα που έχουν δημιουργήσει οι Έλληνες παίκτες στο εξωτερικό τόνισε: «Γενικώς, αυτό που εισέπραξα από τις εντυπώσεις των ξένων προπονητών, είναι ότι οι Έλληνες παίκτες με τη δουλειά που κάνουν, αλλά και τη νοοτροπία που έδειξαν στο εξωτερικό, κατάφεραν σε πολύ μεγάλο βαθμό να βελτιώσουν το προφίλ, την εικόνα και το όνομα του Έλληνα βολεϊμπολίστα. Πλέον, όλοι καταλαβαίνουν ότι οι Έλληνες παίκτες δεν είναι μόνο ταλαντούχοι, αλλά και φιλότιμοι και δουλευταράδες».

Keywords
Τυχαία Θέματα