Τα «ψώνια» της ΑΕΚ από Πορτογαλία

18:43 24/4/2015 - Πηγή: AEK365

Μέχρι το 1989 η αγορά της Πορτογαλίας δεν ήταν καθόλου... γνώριμη για την ΑΕΚ. Τότε ήταν η πρώτη φορά που η Ένωση, έστω και «έμμεσα» απέκτησε έναν ποδοσφαιριστή που αγωνιζοταν στο ελληνικό πρωτάθλημα, γεννήθηκε στο Πράσινο Ακρωτήρι, αλλά στην πορεία έγινε Έλληνας (έπαιξε και στην Εθνική), αλλά η υπηκόοτητα του ήταν πορτογαλική. Φυσικά ο λόγος για τον Ντανιέλ Μπατίτσα. Ωστόσο, ο πρώτος... κανονικός Πορτογάλος που ντύθηκε στα κιτρινόμαυρα, ήταν ο Αντόνιο Φόλια, τον Δεκέμβρη του 2001. Η απόπειρα δεν θεωρήθηκε επιτυχημένη

και ωσότου επιστρέψει ο Σάντος, για δεύτερη φορά στον πάγκο της ΑΕΚ, η συγκεκριμένη αγορά δεν αξιοποιήθηκε εκ νέου.

Με την απόλυτη στήριξη πλέον της διοίκησης, ο Σάντος κάνει νέο... άνοιγμα στην Πορτογαλία και η ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια δειλά δειλά κοιτάζει και προς τα εκεί. Η επιτυχία των επιλογών της, είναι κάτι σχετικό. Ήδη εφτά Πορτογάλοι έχουν φορέσει τη φανέλα με τον δικέφαλο και σίγουρα δεν θα είναι οι τελευταίοι. Η απόκτηση του Αντρέ Σιμόες έχει ήδη ανακοινωθεί, ενώ η ΑΕΚ ενδιαφέρεται και για τον Ορλάντο Σα, τη στιγμή που την συγκεκριμένη αγορά συνεχίζει να εξατάζει σοβαρά ο Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς. Ποιοι είναι όμως οι Πορτογάλοι που φόρεσαν την φανέλα της Ενωσης και τι έκαναν;

Εντίνιο

Τον Ιανουάριο του 2008 ο Αρνάλντο Εντίνιο ντύνεται στα κιτρινόμαυρα (δανεικός από την Σετουμπάλ). Πραγματοποιεί 11 εμφανίσεις και πετυχαίνει 6 γκολ, κάνοντας την ΑΕΚ το επόμενο καλοκαίρι να προχωρήσει στην κανονική μεταγραφή του Πορτογάλου επιθετικού. Η σεζόν ξεκινάει καλά για τον Εντίνιο, ο οποίος θα κληθεί και στην Εθνική. Τελειώνει το πρωτάθλημα με 25 συμμετοχές και 7 γκολ και εν συνεχεια πάει στη Μάλαγα.

Αντόνιο Φόλια

Ηρθε στην Ελλάδα λίγο πριν εκπνεύσει η χειμερινή μεταγραφική περίοδος της σεζόν 2001/02. Ο 31χρονος τότε Αντόνιο Φόλια, διέκοψε τον δανεισμό του στην Σταντάρ Λιέγης, που τον είχε παραχωρήσει η Πόρτο και η μεταγραφή του θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο η σεζόν ολοκληρώθηκε με μόλις 9 εμφανίσεις, χωρίς γκολ και η καριέρα του στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε άδοξα.

Μπρούνο Άλβες

Πρόκειται αναμφισβήτητα για τη μεγαλύτερη μεταγραφή Πορτογάλου ποδοσφαιριστή στην Ελλάδα, , έστω και αν ο 33χρονος πλέον Αλβες, τότε ηταν ακόμα... άσημος. Αγωνίστηκε για μία σεζόν (2004/05) με τη μορφή δανεισμού, ύστερα από προσωπικούς χειρισμούς του Φερνάντο Σάντος με την Πόρτο και βεβαίως δεν έγινε ούτε λόγος για ρήτρα αγοράς, αφού η πρωταθλήτρια Πορτογαλίας δεν συζητούσαν καν την πώληση ενός από τα μεγαλύτερα ταλέντα που διέθετε στο ρόστερ της. Ο Μπρούνο, μετά από μία χρονιά με την κιτρινομαυρη φανέλα, γύρισε έτοιμος στην ομάδα του, καθιερώθηκε αμέσως στο βασικό σχήμα και η πορεία του εν συνεχεία, είναι γνωστή.

Ζεράλντο Αλβες

Μετά τον Μπρούνο, σειρά πήρε ο αδερφός του Ζεράλντο για να φορέσει την κιτρινόμαυρη φανέλα. Ο μεγάλος γιος της οικογένειας, έρχεται στην ΑΕΚ το 2007 και για τα επόμενα 3 χρόνια πραγματοποιεί 52 εμφανίσεις, χωρίς ωστόσο να μπορεί κανείς να τον συγκρίνει με τον Μπρούνο.

Μανού

Λίγο πριν το τέλος της θερινής μεταγραφικής περιόδου του 2007 η ΑΕΚ φέρνει δανεικό τον Μανού από την Μπενφίκα και τον παρουσιάζει στο ΟΑΚΑ, με στυλ... ευρωπαϊκό. Πρόκειται ίσως για τον πιο γρήγορο ποδοσφαιριστή που έχει αγωνιστεί στα ελληνικά γήπεδα, όμως η Ενωση δεν έψαχνε για σπρίντερ. Πραγματοποίησε 13 συμμετοχές με την κιτρινόμαυρη φανέλα αλλά τελικά δεν έπεισε για να αποκτηθεί και κατέληξε την επόμενη σεζόν στην Μαριτίμο.

Γιάγκο Φερνάντεζ

Πρόκειται για μία από τις τρεις μεταγραφές ξένων παικτών που είχε δικαίωμα να κάνει η ΑΕΚ την σεζόν 2012/13, μετά την απαγόρευση μεταγραφών που της είχε επιβληθεί. Με καριέρα που ξεκινούσε από τις Β'ομάδες των Βαλένθια και Εσπανιόλ, θα περίμενε κανείς πολλά περισσότερα από τον 24χρονο κεντρικό αμυντικό, την στιγμή μάλιστα που από το συγκεκριμένο ροστερ απουσίαζε η εμπειρία. Τελικά σημείωσε 13 εμφανίσεις και πέτυχε ένα γκολ και αποχώρησε... αθόρυβα.

Έλντερ Μπαρμπόσα

Ήρθε πέρσι το καλοκαίρι στην ΑΕΚ με τρομερές συστάσεις από τους συμπατριώτες του και όντας ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχουν αναδείξει τα τελευταία χρόνια οι ακαδημίες της Πόρτο. Ο ίδιος, όπως και ο κόσμος, δεν είναι ακόμα ικανοποιημένοι από τα στάνταρ της απόδοσής του και όπως «δεσμεύτηκε» σε πρόσφατη συνέντευξή του, του χρόνου θα δούμε έναν καλύτερο Ελντερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα